Otvorene prijave

Stipendija za Sveučilišnu školu hrvatskog jezika i kulture

8. travnja 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture namijenjena je mladeži hrvatskoga podrijetla i aktivnim članovima hrvatske iseljeničke zajednice koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik i povratnicima iz hrvatskog iseljeništva.

Evo kako Hrvati izvan domovine mogu glasovati na parlamentarnim izborima

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske uputio je sljedeću obavijest Hrvatima koji žive izvan granica Lijepe Naše u vezi predstojećih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor 2024. Svi birači koji žele glasovati u diplomatskim misijama i konzularnim uredima trebaju se registrirati na sljedeći način: Prethodna registracija – za birače koji imaju prebivalište u […]

Sveučilišna škola obuhvaća akademsku nastavu hrvatskoga jezika u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu te programa kulture u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Održat će se u Zagrebu od 24. lipnja do 19. srpnja 2024.

Jednom odabranom stipendistu/stipendistici od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske bit će pokriveni troškovi školarine akademske nastave hrvatskoga jezika, trošak programa kulture i troškovi smještaja u studentskom domu.

Stipendist/stipendistica osobno u cijelosti snosi putne troškove i troškove prehrane, a ujedno mora posjedovati putno i zdravstveno osiguranje te osiguranje od nezgode tijekom pohađanja.

Ovo su projekti od strateškog interesa Vlade RH. Među njima i Hrvatski etnički institut iz Chicaga!

Vlada Republike Hrvatske 290. sjednici u petak donijela je Odluku o proglašenju projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Potporu su tako dobile sljedeće organizacije za svoje projekte: „Potpora radu Sveučilišta u Mostaru“, kao jedinoj visokoškolskoj javnoj instituciji u Bosni i Hercegovini na kojoj je službeni jezik hrvatski i koje djeluje već 47 […]

Zainteresirani kandidati za stipendiju mogu dostaviti svoju prijavu isključivo putem elektroničke pošte na: ured-dobrodoslice@hrvatiizvanrh.hr. Prijave se zaprimaju od 5. travnja do 12. travnja 2024.

Dokumentacija za prijavu uključuje:

  • motivacijsko pismo (kojem se mogu priložiti i preporuke)
  • prijavni obrazac
  • preslika osobne iskaznice ili putne isprave ili biometrijske dozvole boravka

Na ovaj poziv mogu se prijaviti pripadnici hrvatskoga naroda iz hrvatskog iseljeništva koji njeguju hrvatski identitet i promiču hrvatsko kulturno zajedništvo, s navršenih 18 godina života, završenom najmanje srednjom školom te s prebivalištem izvan Republike Hrvatske ili pak s prebivalištem/boravištem u Republici Hrvatskoj ne duljim od tri godine zaključno s danom objave ovog poziva.

Ministar uručio Hrvatima u Santiagu rješenja o primitku hrvatskog državljanstva

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman uručio je Hrvatima u Santiagu, glavnom gradu Čilea, rješenja o primitku hrvatskog državljanstva. Ujedno je istaknuo veliki doprinos Hrvata i njihovih potomaka toj južnoameričkoj zemlji. “Večeras sam podijelio jako puno rješenja o primitku hrvatskog državljanstva. Jako puno ljudi koji su vrlo aktivni i ugledni kako u političkom, […]

Obavijest o odabiru dostavlja se odabranom stipendistu/stipendistici putem elektroničke pošte do 18. travnja 2024.