Zagreb

Ovo su projekti od strateškog interesa Vlade RH. Među njima i Hrvatski etnički institut iz Chicaga!

11. ožujka 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: vlada.gov.hr

Vlada Republike Hrvatske 290. sjednici u petak donijela je Odluku o proglašenju projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ministar poziva Hrvate iz Argentine na povratak: Možete pridonijeti jačanju demografske slike u RH!

“Hrvati iz Argentine mogu pridonijeti jačanju demografske slike Hrvatske te predstavljaju veliki potencijal u pogledu određenih profila zanimanja koji su potrebni hrvatskom gospodarstvu”, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu u Buenos Airesu. Ministar se tog dana susreo s predstavnicima Argentinsko-hrvatske gospodarske komore (CACIC), a istaknuo je kako „iskustvo […]

Potporu su tako dobile sljedeće organizacije za svoje projekte:

„Potpora radu Sveučilišta u Mostaru“, kao jedinoj visokoškolskoj javnoj instituciji u Bosni i Hercegovini na kojoj je službeni jezik hrvatski i koje djeluje već 47 godina, osigurana su sredstva od ukupno 550 tisuća eura.

„Potpora radu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru“, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kulturnih institucija u BiH, u 2024. godini izdvojit će se 265 tisuća eura.

„Obnova Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku“ koji je osnovan prije 140 godina. To je ustanova koja nastavu izvodi na hrvatskom jeziku a u čijem sastavu djeluje osnovna škola i gimnazija. Za tri faze obnove izdvojit će se 1.050.000,00 eura, a za drugu u 2024. godini, 350 tisuća eura.

„Institucionalno osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji“ izdvaja se 75 tisuća eura.

„Potpora radu Hrvatskog kazališta u Pečuhu“ izdvaja se 75 tisuća eura.

„Potpora Radiju hrvatske nacionalne manjine-Radio Duxu“ izdvaja se 75 tisuća eura.

„Potpora Hrvatskim novinama iz Željeznog“ izdvaja se 50 tisuća eura.

Ministar Grlić Radman u Argentini: Hrvati predstavljaju veliki potencijal za povratak ili useljenje

“Hrvati u Argentini predstavljaju veliki potencijal za povratak ili useljenje u Hrvatsku”, rekao je u utorak u Buenos Airesu ministar Gordan Grlić Radman. Grlić Radman sastao se s Dianom Mondino, ministricom vanjskih poslova, međunarodne trgovine i bogoštovlja Argentine, a razgovarali su o tome kako sklopiti neki sporazum vezan uz tržište rada. Ministar je istaknuo i […]

Za projekt „Gradi mlin gdje je voda – 7 Matica“ Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji u 2024. godini izdvojit će se 1.200.000,00 eura.

Za projekt „Domus Dimitrianum“ Srijemske biskupije u Republici Srbiji u 2024. godini izdvojit će se 330.000,00 eura.

Za projekt „Multimedijalni muzej Hrvata u Mađarskoj“ Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj u 2024. godini izdvojit će se 235.000,00 eura.

Za projekt „Centar austrijskih narodnosti“ Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, Republika Austrija u 2024. godini izdvojit će se 100.000,00 eura.

Za projekt „Obnova i modernizacija školske zgrade dvojezične Rumunjsko-Hrvatske gimnazije u Karaševu“ Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj u 2024. godini izdvojit će se 61.000,00 eura.

Za projekt „Temelj za ostanak Hrvata u Fojnici i Bosni i Hercegovini – izgradnja osnovne škole s predškolskom ustanovom i sportskom dvoranom u Fojnici“, Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, Gojevići – Fojnica u 2024. godini izdvojit će se 500.000,00 eura.

Od Drugog svjetskog rata pripremaju bakalar večeru kako bi pomogli svojim selima u domovini

U Hrvatskoj župi svetog Jeronima u Chicagu od 1946. održava se tradicionalna Riblja bakalar večera u organizaciji Kluba Poljica koji se okuplja pri ovoj hrvatskoj crkvi. Svake godine, prve subote u ožujku, prikladno korizmeno vremenu, okupe se tako naraštaji hrvatskih iseljenika iz Chicaga. Ovogodišnja večera okupila je više od 250-ero uzvanika i gostiju. Večer je […]

Za projekt „Dogradnja i opremanje Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ – dvije lamele“ Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ Nova Bila, Travnik u 2024. godini izdvojit će se 500.000,00 eura.

Za projekt „Obnova Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg“ Grad Široki Brijeg u 2024. godini izdvojit će se 500.000,00 eura.

Za projekt „Digitalizacija dokumenata i obnova prostora“ Hrvatskog etničkog instituta, Chicago u 2024. godini izdvojit će se 150.000,00 eura.

Sredstava za sve ove projekte osigurana su u Državnom proračunu za 2024. godinu i na stavkama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (u ukupnom iznosu od 3.576.000,00 eura.) te će se pojedinačnim ugovorima o financijskoj potpori utvrditi visina dodijeljenih sredstava, kao i međusobna prava i obveze ugovornih strana.

Hrvatskim manjinama dostupno 1,7 milijuna eura

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni natječaj za prijavu programa/projekata organizacija hrvatske nacionalne manjine u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2024. godinu. Na Javni natječaj mogu se javiti organizacije hrvatske nacionalne manjine (udruge, zaklade, ustanove, vjerske zajednice i ostale organizacije hrvatske nacionalne manjine) u 12 europskih zemalja koje su upisane […]

Svi projekti unapređuju položaj i kvalitetu života Hrvata izvan Republike Hrvatske, doprinose očuvanju i njegovanju nacionalnog identiteta, hrvatskoga jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te utječu na jačanje povezanosti Hrvata izvan Republike Hrvatske s Hrvatskom.