Zagreb

Što je s imenovanjima novih veleposlanika? ‘Prijedlog Vlade je na predsjednikovu stolu’

25. kolovoza 2023. u 9:00

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: vlada.gov.hr

Povodom tradicionalne Konferencije veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je u Zagrebu organizirao svečano primanje.

Intervju s jednim od najpoznatijih hrvatskih emigranata: Hrvatska lađa tone, ne smije se čekati nego djelovati

Rijetko komu predstavlja zadovoljstvo, pa tako i mladim osobama, odlazak iz postojećega životnog okružja, ostavljanje dragih osoba, domovine, posebice ako je to dugotrajno ili – zauvijek. Mnogi o tome svjedoče kao o posljednjem odabiru, ako doista više nemaju drugog izbora, tj. ako su dugotrajno nezaposleni i jednostavno ne znaju kako drukčije preživjeti. Postoje i oni […]

U prigodnom govoru, premijer je naglasio da je Hrvatska u ovoj godini ostvarila ključne strateške ciljeve koji su vezani za dublju integraciju Hrvatske u Europsku uniju…

“Istoga dana ući u Schengenski prostor i europodručje jedinstveno je postignuće koje nijedna zemlja prije nas nije uspjela. Zahvaljujem vam svima na vašem doprinosu u ostvarenju tih strateških ciljeva koji su promijenili položaj Hrvatske unutar Europske unije, a ujedno su pokazali da Hrvatska može biti model za one zemlje koje žele slijediti taj put”, istaknuo je Plenković.

Premijer važnom temom za Hrvatsku smatra i situaciju u regiji, kao i položaj hrvatskog naroda u nama susjednim zemljama…

“Djelujući u skladu s poštovanjem i suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih nama susjednih zemalja, dali smo snažan doprinos jačanju položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koji je rezultirao i time da je vrlo brzo u BiH formirana vlast i na središnjoj razini i na razini Federacije što nije bio slučaj u prošlosti”, napomenuo je Plenković.

Premijer je istaknuo da je hrvatska Vlada financirala Hrvatsku kuću u Subotici, što je ocijenio važnim za Hrvate u Srbiji. Izrazio je očekivanje da predstavnik hrvatske nacionalne manjine u crnogorskom parlamentu Adrijan Vuksanović bude dio parlamentarne većine i zauzme značajnu poziciju u budućoj vladi i time olakša i ojača položaj Hrvata.

Premijer je političku stabilnost na unutarnjem planu ocijenio važnom za postizanje svih strateških postignuća u proteklih nekoliko godina. Najavio je da će Vlada sljedeći tjedan predstaviti aneks Nacionalnog plana oporavka i otpornosti vrijedan 4,5 milijarde eura za financiranje obnove od potresa, ulaganja u obrazovnu, energetsku, gospodarstvenu i prometnu infrastrukturu, do svih drugih projekata važnih za ostvarenje strateških prioriteta nacionalnoga razvoja.

Adrijan Vuksanović: Rat u Hrvatskoj nije počeo Olujom, već je završio Olujom

Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative u Crnoj Gori, poslao je otvoreno pismo povodom njegove čestitke za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Republike Hrvatske… Pismo prenosimo u cijelosti… “Ovih dana traje intenzivna medijska i paramedijska kampanja protiv mene, a zbog čestitke koju sam uputio za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Do […]

“To radimo u četvrtom desetljeću naše samostalnosti i slobode, svjesni zahtjevnih okolnosti i izazova, ali i s uvjerenjem da imamo znanja, snage i motivacije da realiziramo sve ciljeve na dobrobit hrvatskoga naroda, u duhu partnerstva i poštovanja s brojnim akterima i zemljama s kojima gajimo kvalitetne i partnerske odnose”, poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman otvorili su sljedećeg dana Konferenciju veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske u Esplanade Zagreb Hotelu. Na konferenciji su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar obrane Mario Banožić.

“Na godišnjoj konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika razgovaramo o daljnjim prioritetima hrvatske diplomacije. Schengen i Eurozona pozicioniraju Republiku Hrvatsku u samu jezgru Europske unije. Osnaženi vanjskopolitički položaj koristimo za dobrobit građana i gospodarstva”, objavio je Plenković na Twitteru.

Premijer se u sklopu konferencije sastao s austrijskim ministrom vanjskih poslova Alexanderom Schallenbergom. Na Twitteru je napisao da Hrvatska i Austrija nastavljaju jačati odnose i izvrsnu suradnju u okviru Europske unije.

Grlić Radman naglasio je kako je sa Schallenbergom razgovarao o geopolitičkoj situaciji i o temama od zajedničkog interesa, među kojima je europska perspektiva zapadnog Balkana.

“Zapadni Balkan pripada Europskoj uniji. Austrija i Hrvatska snažno podržavaju tu perspektivu”, rekao je ministar.

Teme konferencije su, između ostalog, sigurnosna pitanja i rizici te položaj Hrvata izvan Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović govorio je o sigurnim migracijama, a ministar Banožić o vojnoj diplomaciji.

“Na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske govorio sam o uređenim i sigurnim migracijama. Novi zakonodavni akti utvrđuju solidarnost i odgovornost kao osnovu nove migracijske i azilne politike, uz unapređenje odnosa s trećim državama”, napisao je Božinović na Twitteru.

Biskup iz Gradišća kritizirao društvena zastranjenja: I u politici ima mnogo negativne energije

Željezanski biskup Egidije Živković kritizirao je u propovijedi na Veliku Gospu, koju je biskupija objavila u četvrtak, brojna politička i društvena zastranjenja suprotstavljajući im kršćansku poruku, prenosi Kathpress. “Suvremenome čovjeku sve više nedostaje povezanost s Bogom i otvorenost za duhovno, a posljedice toga su sekularizacija i sve veća sirovost u međusobnim odnosima”, rekao je mons. […]

Upitan o mogućnosti postizanja dogovora s Pantovčakom u vezi s imenovanjem veleposlanika, ministar Grlić Radman odgovorio je kako je hrvatska Vlada dala svoj prijedlog koji je na predsjednikovu stolu.