Na Veliku Gospu

Biskup iz Gradišća kritizirao društvena zastranjenja: I u politici ima mnogo negativne energije

18. kolovoza 2023. u 8:38

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: ORF/Screenshot

Željezanski biskup Egidije Živković kritizirao je u propovijedi na Veliku Gospu, koju je biskupija objavila u četvrtak, brojna politička i društvena zastranjenja suprotstavljajući im kršćansku poruku, prenosi Kathpress.

Pomoć iz Gradišća. Prva montažna kuća ukrcana na teretnjake

Nakon serije teških potresa krajem prosinca prošle godine, dijeceza Željezno pokrenula je humanitarnu akciju sa sloganom “Krov za Hrvatsku“. Konkretno, skupljaju novac za gradnju montažnih drvenih kuća za žrtve potresa. Prvu takvu u četvrtak su u hali tesarskog poduzeća Golubić u Željeznom, koje je razvilo prototip, počeli ukrcavati na teretnjake, javlja austrijska ORF televizija. Svoj […]

“Suvremenome čovjeku sve više nedostaje povezanost s Bogom i otvorenost za duhovno, a posljedice toga su sekularizacija i sve veća sirovost u međusobnim odnosima”, rekao je mons. Živković u propovijedi u marijanskom svetištu Frauenkirchen.

“I u politici ima mnogo negativne energije”, ustvrdio je, dodavši: „Ima bavljenja tobožnjim problemima poput spašavanja gotovog novca i takozvanim ‘normalnim’ ljudima, dok na nacionalnoj i EU-razini nema sposobnosti okončati migraciju i umiranje na granicama i na Sredozemlju. Troše se ogromni iznosi novca na naoružanje, dok svakodnevno ljudi umiru od gladi”.

Prema njegovu mišljenju, Marijina svetkovina treba snažiti vjeru u uskrsnuće „i poručiti nam da je našem svijetu potreban spas i ozdravljenje”.

“Vjera u uskrsnuće ‘melem je protiv beznađa i rezignacije'”, naglasio je mons. Živković u kontekstu tradicionalnog blagoslova ljekovitog bilja za Veliku Gospu.

Crkva i kršćani, smatra, danas su pozvani unositi u svijet svoje vjerske kompetencije glede triju tema: spoznaje Boga, pravičnosti i milosrđa: „Tko će, ako ne mi, u našemu društvu govoriti i svjedočiti o Bogu, pravičnosti i milosrđu?“

Željezanski biskup naglasio je kako posljedice pandemije, poskupljenja, prirodne katastrofe i rat u Ukrajini potiču strahove u društvu. K tome se pridružuju osobni strahovi za radno mjesto, zdravlje, blagostanje i mir.

Slavlje povodom osnutka nove hrvatske katoličke misije u Austriji: Ovo je povijesni događaj!

Povodom osnutka Hrvatske katoličke misije u Željeznom (Eisenstadtu), u nedjelju 25. rujna slavit će se misa u 10 sati kojom će predsjedati željezanski biskup dr. Egidije Živković. Voditelj misije dekretom od 29. lipnja 2022. imenovan je mag. fra Božidar Blažević koji je župnik na još četiri župe u srednjem Gradišću: Filež, Hrvatsko Mjenovo, Frakanava i […]

Osvrnuo se i na „otrov zlostavljanja, ravnodušnosti, umora i nedostatka hrabrosti“.