Uvjeti za prijavu

Što posebna upisna kvota znači za Hrvate izvan RH?

23. svibnja 2022. u 0:33

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Prvi put u akademskoj godini 2018./2019., donošenjem posebne upisne kvote za studente pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva, ispunjen je jedan od najvažnijih zahtjeva u području obrazovanja i znanosti naših sunarodnjaka koji žive izvan Republike Hrvatske, kao i jedan od zaključaka Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Evo kako možete do stipendije za učenje hrvatskog jezika u domovini!

S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja hrvatske kulture, očuvanja nacionalnog identiteta, promicanja zajedništva i suradnje te povratka iseljenih Hrvata i njihovih potomaka, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni poziv za dodjelu stipendija za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2022./2023. Mogu se prijaviti pripadnici hrvatskog naroda, njihovi […]

Posebna kvota odnosi se na dvije kategorije Hrvata izvan Republike Hrvatske: na pripadnike hrvatske nacionalne manjine u 12 europskih zemalja (Republika Austrija, Republika Bugarska, Crna Gora, Češka Republika, Talijanska Republika, Republika Kosovo, Mađarska, Rumunjska, Republika Sjeverna Makedonija, Slovačka Republika, Republika Slovenija i Republika Srbija) i na Hrvate iseljenike u prekooceanskim i europskim državama te njihove potomke.

O uspješnosti projekta svjedoči prepoznatljivost programa u hrvatskoj akademskoj zajednici i dosadašnji iskazani interes za studiranjem u Republici Hrvatskoj maturanata, pripadnika hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva.

I u akademskoj godini 2022./2023. nekoliko hrvatskih visokih učilišta osigurava posebnu upisnu kvotu za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva, a do sada su to učinili: Sveučilište u Zagrebu, Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Sjever te Veleučilište „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru, čime se s uspjehom nastavlja jedan od vrlo značajnih projekata kojima se nastoji povezati mlade Hrvate izvan Republike Hrvatske s domovinom i to njihovim osobnim dolaskom u Hrvatsku, boljim upoznavanjem hrvatske kulture, jezika i svakodnevnog života te stjecanje kvalitetnog obrazovanja.

Prema najavama, na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u tijeku je donošenje odluke o posebnoj upisnoj kvoti te će po okončanju postupka biti dostupna na mrežnoj stranici Ureda.

Koraci u postupku

Kao i ranijih godina, za upis studijskih programa u posebnoj upisnoj kvoti kandidati se prijavljuju izravno na fakultete. Fakulteti samostalno, prema prethodno objavljenim kriterijima, provode rangiranje kandidata te zadržavaju mogućnost provođenja razredbenog postupka.

Važno je napomenuti da kandidati ne trebaju pristupati Državnoj maturi u Republici Hrvatskoj, nego trebaju dostaviti dokaz o završenom četverogodišnjem srednjoškolskom obrazovanju u državi u kojoj žive. Priznavanje inozemne srednjoškolske kvalifikacije provodi Agencija za odgoj i obrazovanje (inozemne srednjoškolske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u općim, gimnazijskim i umjetničkim programima) ili Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (priznavanja inozemne srednjoškolske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u strukovnim programima). Važno se pravovremeno obratiti gore navedenim institucijama kako bi cijeli postupak bio na vrijeme završen.

Tri desetljeća Hrvatske nastave u Baden-Württembergu

Hrvatska nastava u Baden-Württembergu ove školske godine proslavlja 30. obljetnicu svoga osnutka. Njezini učitelji ustrajno su radili na očuvanju hrvatskoga jezika, kulture i identiteta kod najmlađeg naraštaja Hrvata. Uz pismo zahvale, učitelji su voditeljima hrvatskih katoličkih zajednica, svećenicima i pastoralnim suradnicima u Baden-Württembergu poslali dvije knjige: 350. obljetnicu pogibije hrvatskih velikana Zrinskih i Frankopana te […]

Zbog lakšeg snalaženja Središnji državni ured izradio je tablice s popisom fakulteta, rokovima i specifičnim uvjetima koje su dostupne na ovoj poveznici…

Potvrda o pripadnosti hrvatskom narodu

Uz samu prijavu na željeni fakultet, kandidati koji se odluče koristiti posebnu upisnu kvotu, osim zahtjeva za priznavanje inozemne srednjoškolske kvalifikacije trebaju predati i zahtjev za izdavanje Potvrde o pripadnosti hrvatskom narodu.

Potvrdu o pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini, odnosno hrvatskome iseljeništvu izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Za izdavanje Potvrde potrebni su sljedeći dokumenti:

 • prijavni obrazac – dostupan je na ovoj poveznici
 • kratki životopis i obrazloženje motiva za prijavu i traženje Potvrde
 • preslika valjanih putnih isprava država čiji je državljanin
 • dokaz o prebivalištu izvan Republike Hrvatske
 • rodni list
 • dokaz o pripadnosti hrvatskom narodu – jedna od sljedećih javnih isprava kandidata ili roditelja ili nekog dugog pretka ako sadrži podatak o hrvatskoj nacionalnosti:
 • izvodi iz matične knjige rođenih/rodni list
 • školska svjedodžba ili preslika matične knjige učenika
 • indeks
 • radna knjižica
 • vojna knjižica
 • vjenčani list
 • smrtni list
 • krsni list
 • rješenje o primitku u hrvatsko državljanstvo po članku 16. ili 11. Zakona
  pisana izjava čelnika DM/KU RH ili zajednice/udruge hrvatskih iseljenika/manjine

Ako se pripadnost hrvatskom narodu dokazuje javnom ispravom pretka, potrebno je dokazati i rodbinsku povezanost te dostaviti rodni list roditelja, odnosno njegovog roditelja, pa sve do pretka pripadnika hrvatskog naroda.

Otvoren natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, raspisalo je Natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina. Cilj natječaja je unaprjeđenje hrvatske suvremene drame, povećanje mogućnosti profesionalnoga angažmana mladih autora/autorica, jačanje hrvatskoga zajedništva te očuvanje hrvatskoga jezika, kulture i […]

Jednako tako, dokumente potrebne za izdavanje Potvrde o pripadnosti hrvatskom narodu kandidat može dostaviti osobno, putem pošte ili putem e-pošte: upisne-kvote@hrvatiizvanrh.hr, a originale donosi na uvid prilikom preuzimanja Potvrde.