Toronto

Svećeničko ređenje koje je duboko obilježilo život hrvatskih iseljenika u Kanadi

13. svibnja 2024. u 8:59

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Župa Hrvatskih mučenika u Mississaugi

U katedrali sv. Mihaela u Torontu tamošnji nadbiskup Francis Leo za svećenike je u subotu zaredio petoricu đakona, među kojima je bio i Marko Bušić, Hrvat iz Župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi.

Veliki dan za hrvatsku zajednicu u Mississaugi. Marko Bušić zaređen za đakona

Torontski nadbiskup mons. Francis Leo u subotu je za đakona zaredio bogoslova Marka Bušića. Ređenje je održano u župnoj crkvi župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi uz veliki broj hrvatskih svećenika i časnih sestara te svećenika iz kanadskih župa. Novozaređeni đakon rođen je i odrastao u Mississaugi. Do svojeg je odlaska u torontsku bogosloviju bio aktivno […]

Sin je hrvatskih doseljenika Ante i Dragice Bušić koji su u Kanadu došli iz okolice Đakova, a oboje su rođeni na Kupresu (BiH). Najmlađi je od šestero djece (četiri sestre i dvojica braće). Njegov stariji brat Krešimir bit će zaređen za svećenika u Zagrebu.

Župa Hrvatskih mučenika u Mississaugi

Marko je osnovnu i srednju školu pohađao u Mississaugi, a zatim je diplomirao studij ekologije na Sveučilištu York kraj Toronta. Kao dijete bio je ministrant u Župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi, sudjelovao je u svim aktivnostima mladih te kao član hrvatskih folklornih i sportskih skupina bio prisutan na brojnim okupljanjima kanadskih Hrvata.

Marko je s već osam godina osjetio Božji svećenički poziv, poziv koji će njegovati cijeli život zahvaljujući vjernom svjedočenju i potpori svojih roditelja, obitelji, brojnih svećenika i prijatelja.

Jedan će vratiti dug Crkvi u Hrvata, a drugi će biti zahvala Crkvi u Kanadi

Preč. Božidar Josip Tenšek, delegat Hrvatske inozemne pastve za Kanadu i župnik hrvatske župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi u Kanadi, predvodio je misno slavlje u srijedu u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Pozdravljajući kanadskog župnika, mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetište, spomenuo je kako je u prošlu subotu za đakona zaređen Krešimir Bušić […]

Dok je bio na duhovnim vježbama za mlade 2013. godine, Marko je ponovno oživio svoju duboku vjeru i poziv na svećeništvo. Ušao je u bogoslovno sjemenište u Torontu, što je omogućilo produbljivanje i rast njegova poziva. U listopadu prošle godine za đakona je zaređen u svojoj rodnoj župi u Mississaugi.

Župa Hrvatskih mučenika u Mississaugi

Markovo svećeničko ređenje događaj je koji će duboko obilježiti život hrvatskih iseljenika u Kanadi, jer Hrvati koji su u ovu zemlju doselili ili su ovdje rođeni, a svjesni su svojeg porijekla, duboko su u temelje svojeg života i života svojih obitelj ugradili ljubav prema Bogu i prema Crkvi.

Upoznajmo hrvatsku zajednicu u Mississaugi koja broji čak 1315 obitelji!

Dobro došli u šesti grad po veličini u Kanadi i treći u regiji Ontario. Prema podacima iz 2021. godine, Mississauga je dom više od 720 tisuća stanovnika, od koji se 37 posto izjasnilo kao katolici. U ovom relativno novom gradu, smještenom nedaleko od Toronta, djeluje i župa Hrvatskih mučenika, utemeljena 6. prosinca 1977. Budući da […]

Stariji brat Krešimir Bušić bit će zaređen svećenika u Zagrebu 22. lipnja te će obojica slaviti svoje mlade mise (zajedno kao braća) 14. srpnja u Father Kamber Parku u Mississaugi.

Župa Hrvatskih mučenika u Mississaugi