Hrvati u Kanadi

Veliki dan za hrvatsku zajednicu u Mississaugi. Marko Bušić zaređen za đakona

22. listopada 2023. u 19:15

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Župa Hrvatskih mučenika u Mississaugi

Torontski nadbiskup mons. Francis Leo u subotu je za đakona zaredio bogoslova Marka Bušića. Ređenje je održano u župnoj crkvi župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi uz veliki broj hrvatskih svećenika i časnih sestara te svećenika iz kanadskih župa.

Upoznajmo hrvatsku zajednicu u Mississaugi koja broji čak 1315 obitelji!

Dobro došli u šesti grad po veličini u Kanadi i treći u regiji Ontario. Prema podacima iz 2021. godine, Mississauga je dom više od 720 tisuća stanovnika, od koji se 37 posto izjasnilo kao katolici. U ovom relativno novom gradu, smještenom nedaleko od Toronta, djeluje i župa Hrvatskih mučenika, utemeljena 6. prosinca 1977. Budući da […]

Novozaređeni đakon rođen je i odrastao u Mississaugi. Do svojeg je odlaska u torontsku bogosloviju bio aktivno prisutan u životu župne zajednice, iz koje je nakon završenog školovanja započeo formaciju za svećeništvo. Najmlađi je od šestero djece Ante i Dragice Bušić.

Župa Hrvatskih mučenika u Mississaugi

Njegovi roditelji doselili su iz Slavonije u Kanadu (oboje su porijeklom s Kupresa), gdje su započeli novi život. Odgojili su četiri kćeri i dvojicu sinova. Obojica sinova odazvali su se na Božji poziv. Mlađi sin Marko upisao je bogosloviju u Torontu, a stariji Krešimir bogosloviju u Zagrebu te će i on biti zaređen za đakona.

Biskup Palić s Hrvatima u Mississaugi proslavio Stepinčevo

Mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić predslavio je u nedjelju svečano euharistijsko slavlje u hrvatskoj katoličkoj Župi hrvatskih mučenika u Mississaugi, povodom blagdana bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika župe, javlja IKA. Na misi su uz župnika vlč. Božidara Tenšeka koncelebrirali i svećenici susjednih hrvatskih župa: don Ilija Petković, župnik Župe Presvetog Trojstva u Oakvilleu, […]

“Đakonsko ređenje dvojice braće i njihovo svećeničko ređenje sljedeće godine za župnu zajednicu u Mississaugi, ali i za sve Hrvate u Ontariju, prekrasan je događaj u kojem se može prepoznati koliko je hrvatski narod u Kanadi bio jak u svojoj vjeri i ljubavi prema domovini Hrvatskoj”, javili su iz Župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi.