Davor Senjan

Svećenik iz Vinkovaca doktorirao u Rimu

17. lipnja 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: MARKO MARTIĆ/IKA

Svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije Davor Senjan, član Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima, obranio je u srijedu na Centru svetog Petra Fabra za svećeničku i redovničku formaciju pri Teološkom fakultetu Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu doktorsku disertaciju iz teologije sa specijalizacijom svećeničke formacije, javlja IKA.

U Rimu doktorirao don Ivan Lovrić. Dao je odgovor na pitanje što će biti s Izraelom nakon što je odbio Isusa

Don Ivan Lovrić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, stekao je naslov doktora biblijske teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, obranivši disertaciju pod naslovom “Eshatološka budućnost Izraela. Egzegetsko-teološka studija Rim 11,17-24 i Ef 2,11-18”, javlja IKA. Komisija za obranu doktorske disertacije bila je u sastavu prof. Scott Brodeur, SJ (moderator), prof. Antonio Pitta (cenzor) i prof. Fabrizio […]

Naslov doktorske disertacije je “Formare i seminaristi alla fedeltà alla vocazione sacerdotale. Analisi e proposte formative” (Odgajati bogoslove za vjernost svećeničkom zvanju. Analiza i odgojni prijedlozi). Ispitnu komisiju za obranu doktorske disertacije činili su: prof. Fabrizio Pieri kao mentor, prof. Rolphy Paul Pinto, DI kao cenzor te prof. Adelson Araújo dos Santos, DI kao predsjednik komisije.

Kroz transdisciplinarni pristup istraživanju koji zahtjeva ispreplitanje teologije, psihologije, duhovnosti i pedagogije, doktorska disertacija nastoji ponuditi odgovor na pitanje što je potrebno ojačati i poboljšati u svećeničkoj formaciji kako bi se bogoslove odgojilo za vjernost svećeničkom zvanju te kako izbjeći razne oblike nevjernosti i nedosljednosti. Radnja daje odgovor na spomenuto pitanje kroz istraživanje koje je podijeljeno u tri dijela, a svaki dio u tri poglavlja. Prvi i drugi dio istražuju i analiziraju fenomene vjernosti i nevjernosti svećeničkom pozivu kako bi se u trećem dijelu mogli ponuditi konkretni odgojni prijedlozi koji polaze od načela cjelovite formacije te shvaćanja svećeničkih kandidata kao otajstva.

‘Kada razmišljam o razlozima zašto studiram hrvatski jezik u Rimu, odmah mi padne na pamet da sam Hrvatica’

Početkom studenoga 2018. godine upoznala sam gospođu Maju Cvjetičanin, lektoricu hrvatskoga jezika na rimskom Sveučilištu „La Sapienza“, koja je upravo bila stigla na novu dužnost. Tijekom boravka gospođe Cvjetičanin u Rimu ostale smo u stalnom kontaktu te je jedan od postignutih rezultata suradnje i intervju o lektoratu hrvatskoga jezika, vrijednoj inicijativi dugogodišnje tradicije. Možete li […]

Davor Senjan rođen je 30. kolovoza 1989. u Vinkovcima. Po završetku osnovne škole u rodnoj Jarmini, upisuje opću gimnaziju u Vinkovcima. Nakon srednjoškolskog obrazovanja, 2008. godine pristupa Bogoslovnom sjemeništu te upisuje filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu gdje je i diplomirao 2013.

Sljedeće godine na Petrovo zaređen je za svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije. Nakon dvije godine obnašanja službe župnog vikara u katedralnoj župi Svih svetih u Đakovu, 2016. godine odlazi u Rim u Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima te započinje poslijediplomski studij svećeničke formacije na Papinskom sveučilištu Gregorijana. Nakon obrane magistarskog rada pod nazivom Formare i seminaristi attraverso le relazioni. La relazione con Dio e le relazioni interpersonali (Odgajati bogoslove kroz odnose. Odnos s Bogom i međuljudski odnosi) izrađenog pod vodstvom prof. Fabrizija Pierija, 2018. godine započinje doktorsko istraživanje. Od akademske godine 2019./2020. pa do danas radi kao asistent u izvođenju nastave pri Centru svetog Petra Fabra za svećeničku i redovničku formaciju.

U Rimu studira 25 svećenika iz Požege, Temišvara, Vrhbosne…

Liturgijskim slavljem Prikazanja Gospodinova – Svijećnice, jučer je završena godišnja vizitacija Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, koju je obavio krčki biskup Ivica Petanjak. Biskup se susreo i obavio pojedinačne razgovore s upravom Zavoda, svećenicima pitomcima, časnim sestrama i djelatnicima te obišao zavodsku imovinu. Održao je i završni zajednički susret na kojem su sudjelovali […]

Obrani doktorata prisustvovali su roditelji vlč. Davora, brat i sestra s obitelji, mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, vlč. Marko Đurin, rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, vlč. Marko Škraba, vicerektor Zavoda, svećenici studenti iz Zavoda sv. Jeronima i drugih rimskih zavoda, te prijatelji, kolege i studenti novog doktora znanosti, piše IKA.