Detaljna analiza

U Rimu doktorirao don Ivan Lovrić. Dao je odgovor na pitanje što će biti s Izraelom nakon što je odbio Isusa

28. veljače 2022. u 0:36

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Zavod sv. Jeronima – don Ivan Lovrić treći slijeva

Don Ivan Lovrić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, stekao je naslov doktora biblijske teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, obranivši disertaciju pod naslovom “Eshatološka budućnost Izraela. Egzegetsko-teološka studija Rim 11,17-24 i Ef 2,11-18”, javlja IKA.

Stepinčevo proslavljeno u Rimu

Svečanim euharistijskim slavljem u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, koje je predvodio kardinal Marcello Semeraro, prefekt Kongregacije za kauze svetih, uz koncelebraciju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgija Lingue te 20-ak svećenika, hrvatska rimska zajednica proslavila je 9. veljače blagdan kardinala mučenika bl. Alojzija Stepinca. Rektor Zavoda i crkve sv. Jeronima preč. Marko […]

Komisija za obranu doktorske disertacije bila je u sastavu prof. Scott Brodeur, SJ (moderator), prof. Antonio Pitta (cenzor) i prof. Fabrizio Ficco (predsjednik komisije).

U sedam poglavlja disertacije, don Ivan Lovrić nudi odgovor na pitanje što će biti s Izraelom nakon što je odbio Isusa? Pavao i prva Crkvu daju bitno različite odgovore na ovo pitanje. Koncil ponovo aktualizira ovu tematiku deklaracijom Nostra Aetate koja u središte stavlja Pavlovu teologiju Izraela te postaje temelj obnovljenog dijaloga Crkve i Židovstva.

Ova studija, također, daje svoj doprinos u promišljanju uloge i budućnosti Izraela na lenti povijesti spasenja i to na temelju egzegetsko-teološke usporedbe dva specifična pavlovska teksta, Rm 11,17-24 i Ef 2,11-18, koristeći pritom retoričko-literarnu analizu kao vrijedni instrument koji nudi iscrpan materijal za teološko promišljanje.

U Rimu studira 25 svećenika iz Požege, Temišvara, Vrhbosne…

Liturgijskim slavljem Prikazanja Gospodinova – Svijećnice, jučer je završena godišnja vizitacija Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, koju je obavio krčki biskup Ivica Petanjak. Biskup se susreo i obavio pojedinačne razgovore s upravom Zavoda, svećenicima pitomcima, časnim sestrama i djelatnicima te obišao zavodsku imovinu. Održao je i završni zajednički susret na kojem su sudjelovali […]

Počevši od kontekstualizacije samih poslanica te izabranih perikopa unutar njih, studija nudi detaljnu analizu tekstova s promišljanjem najvažnijih teoloških tema koje iz njih proizlaze. U Rm 11,17-24, Pavao nastoji pokazati manifestaciju pravednosti Božje prema poganima te istovremeno želi obraniti istinitost riječi Božje prema Izraelu za kojeg predviđa eshatološko spasenje nakon „ulaska“ punine pogana.

Ef 2,11-18 nudi pak već ostvareno jedinstvo „dvojice“, Izraela i pogana, u viziji eshatološke Crkve kao tijela nastalog pomirenjem pogana i Židova u krvi Kristovoj. Usporedbom ovih dvaju perikopa studija nastoji pokazati razvoj teološke misli unutar pavlovskog korpusa kroz viziju konačnog spasenja Izraela unutar apokaliptičke eshatologije (Rimljani) koju nadopunjava vizija jedinstva pogana i Židova unutar inaugurirane eshatologije (Efežani).

Don Ivan Lovrić rođen je 11. srpnja 1979. u Travniku. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Bugojnu i u Trogiru. Srednju školu završava 1998. u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu gdje iste godine upisuje teološki fakultet kao kandidat za svećeništvo Splitsko-makarske nadbiskupije. Diplomirao je teologiju 2004. te je iste godine zaređen za svećenika.

Nakon četverogodišnje pastoralne prakse kao kapelan, upućen je 2008. na studij biblijskih znanosti u Rim. Naslov magistra egzegeze stekao je 2013. na Papinskom biblijskom institutu. Boravio je u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima od 2008. do 2015., te od 2015. do 2017. u Papinskom (češkom) zavodu sv. Ivana Nepomuka. Od 2017. predaje kao asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu te pastoralno pomaže na župi Gospe od Milosti – Žnjan u Splitu. Godine 2021. imenovan je župnim suradnikom na Župi sv. Petra – Konkatedrala u Splitu.

Ministar Grlić Radman boravio među Hrvatima u Rimu: Nadam se još boljoj suradnji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman posjetio je jučer u Rimu Hrvatsku crkvu sv. Jeronima i Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima. U Papinskom zavodu ministar se susreo s rektorom velečasnim Markom Đurinom koji ga je upoznao s radom zavoda te prikazao povijesnu važnost i vrijednost ovih ustanova za sve hrvatske hodočasnike u Rimu. […]

Obrani su prisustvovali Marko Đurin, rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, Marko Škraba, vicerektor Zavoda, svećenici studenti iz sv. Jeronima, ali i drugih rimskih Zavoda, roditelji i brat sa svojom obitelji te prijatelji i kolege novoga doktora znanosti, piše IKA.