Zagreb

Sveučilišnu školu hrvatskog jezika i kulture završilo 28-ero polaznika

25. srpnja 2023. u 8:56

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Mirta Šimaga

U petak je završila Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture koju već niz godina organiziraju Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu.

Pogledajte bodovnu listu kandidata za dodjelu stipendije za učenje hrvatskog jezika

Temeljem provedenog Javnog poziva za dodjelu stipendije za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2023./24., Povjerenstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavilo je Prijedlog bodovne liste kandidata. Na Javni poziv, koji je bio otvoren od 18. svibnja do 19. lipnja 2023., u propisanom je roku zaprimljeno 563 prijava uredno […]

U radu škole sudjelovalo je 28-ero polaznika iz 12 europskih i prekomorskih zemalja (Švicarske, Njemačke, Nizozemske, Velike Britanije, Francuske, Švedske, Bjelorusije, Mađarske, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Brazila i Japana).

Kao i prethodnih godina, školu su polazili i stipendisti s partnerskih sveučilišta i ustanova: Sveučilišta u Glasgowu, Sveučilišta u Mainzu, Sveučilišta u Pečuhu, Instituta Filip Kaušić, Sveučilišta u Sao Paulu (Brazil) te AAC mreže.

Sveučilišna škola namijenjena je mladima hrvatskoga podrijetla i svima onima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Akademski jezični program obuhvaća 120 školskih sati nastave, 105 sati obavezne nastave i mogućih 15 sati dodatne nastave (jedan školski sat traje 45 minuta), uključujući i terensku nastavu.

Tri desetljeća Male škole hrvatskoga jezika i kulture

U Novom Vinodolskom, primorskom ljetovalištu bogate kulturne prošlosti, u ponedjeljak je započela jubilarna 30. Mala škola hrvatskoga jezika i kulture. Radi se jedinstvenome programu u Republici Hrvatskoj koji se održava u kontinuitetu od 1993. te je do danas okupio 1711-ero djece iz 41 zemlje svijeta te 106-ero voditelja različitih radionica. Ovogodišnji projekt okupio je 90-ero […]

Osim jezične nastave studentima je bio organiziran bogat program kulture. Polaznici koji su položili ispite dobili su diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o 8 ECTS bodova za akademski jezični dio te 1 ECTS bod iz hrvatske kulture.