Novi Vinodolski

Tri desetljeća Male škole hrvatskoga jezika i kulture

18. srpnja 2023. u 8:24

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Snježana Radoš

U Novom Vinodolskom, primorskom ljetovalištu bogate kulturne prošlosti, u ponedjeljak je započela jubilarna 30. Mala škola hrvatskoga jezika i kulture.

Odabrani stipendisti iz Južne Amerike koji će učiti hrvatski jezik

Sveučilište u Zagrebu dodijelilo je deset stipendija za hrvatski internetski tečaj za početnike HiT-1, kandidatima hrvatskoga podrijetla iz Južne Amerike. Komisija za odabir stipendista koji će pohađati tečaj hrvatskoga jezika odabrala je sljedeće polaznike: Ana Sincich, Argentina, proljetni semestarKaren Elizabeth Gonzales Cvitkovic, Peru, proljetni semestarMaría Francisca Luza Miric, Čile, proljetni semestarNatalia Maldonado Teran, Bolivija, proljetni […]

Radi se jedinstvenome programu u Republici Hrvatskoj koji se održava u kontinuitetu od 1993. te je do danas okupio 1711-ero djece iz 41 zemlje svijeta te 106-ero voditelja različitih radionica.

Ovogodišnji projekt okupio je 90-ero polaznika u dobi od 9 do 16 godina iz 14 europskih i prekooceanskih zemalja: Austrije, Njemačke, Poljske, Luksemburga, Irske, Ujedinjenog Kraljevstva (Sjeverne Irske, Velike Britanije, Škotske), Italije, Švedske, Švicarske, Grčke, Kosova, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sjedinjenih Američkih Država i Meksika.

Temeljni cilj ovoga ljetovanja je da djeca koja žive izvan Hrvatske, u zajedništvu sa svojim vršnjacima iz različitih mjesta u Hrvatskoj, unaprijede znanje hrvatskog jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu kraja u kojemu borave.

Objavljen Javni poziv za dodjelu stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika

S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja hrvatske kulture, očuvanja nacionalnog identiteta, promicanja zajedništva i suradnje te povratka iseljenih Hrvata i njihovih potomaka, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni poziv za dodjelu stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika u akademskoj godini 2023./24. Stipendija se odnosi na Hrvatski internetski tečaj HiT-1 koji […]

Program škole održava se u Domu Crvenog križa grada Zagreba do 28. srpnja, a djeca će moći sudjelovati u raznim kreativnim igraonicama-radionicama (jezična, kulturološka, likovna, novinarska, lutkarska, dramska i filmska) te nizu sportskih, rekreativnih i zabavnih sadržaja. Bit će tu još puno, puno veselja i radosnih trenutaka u zdravom, bezbrižnom i sigurnom okolišu pod nadzorom iskusnih i pouzdanih učitelja i voditelja. Kruna programa bit će završna priredba koja će se održati 27. srpnja u večernjim satima.

Organizaciju ovog događaja potpisuje Hrvatska matica iseljenika.