Dobio više od 50 nagrada

Hrvatski filmski institut utemeljen je prije 6 godina u Teksasu: Ispravljamo laži kojima je naš hrvatski narod konstantno izložen

5. studenoga 2021. u 8:52

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatski filmski institut

Hrvatski filmski institut utemeljen je kako bi filmsku umjetnost predstavio kao bitnu osobinu hrvatske kulture i identiteta te ujedno postavio hrvatski film na zasluženo mjesto u nacionalnom i svjetskom umjetničkom fundusu.

Pozdravljena objava digitalnog narativa o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini jedina je politička stranka Hrvata u Republici Srbiji koja od osnutka, bez obzira na cijenu, jasno govori i o zločinima nad ovdašnjim Hrvatima, za razliku od onih Hrvata koji se političkim temama bave prigodničarski i infantilno, uz nerazumljivu potporu hrvatske diplomacije u Srbiji. Utemeljeni takvim ideološkim sadržajima, dužni smo pozdraviti […]

Institut su u Teksasu pokrenuli 2015. američko-hrvatski producent i redatelj Nikola Knez te američko-hrvatski rodoljub Damir Radoš, uz potporu brojnih filmskih entuzijasta iz SAD-a i Hrvatske.

“Institut je nastao kako bi odgovorio na zahtjeve promjenjive kulturne klime, ideološke propagande, sve većeg ukidanja sloboda i širio znanje o hrvatskom filmu, kulturi i povijesti”, rekao je Nikola Knez, jedan od osnivača.

Uz poticanje i unapređivanje hrvatske filmske produkcije, očuvanja baštine hrvatskih filmova, edukaciju novih naraštaja pripovjedača, cilj Instituta je stvarati povijesno korektna djela koja su izgrađena na činjenicama, kako bi događaji iz sadašnjeg vremena i hrvatske povijesti dobili pravovaljanu vrijednost i kao takvi bili predstavljeni hrvatskoj i svjetskoj javnosti.

“U današnjem vremenu lažnih ideologija, izvrnutih činjenica, skrivanja povijesne istine, pokušaja razbijanja obitelji i katoličke vjere, a time i udaljavanjem čovjeka od Boga, mi smo na sebe uzeli zadatak ostati vjerni postulatima vrijednosti života, slobode, domovine i vjere u Boga. Putem filmske djelatnosti nastojimo educirati, ukazati na pogreške, ispraviti laži i negativne optužbe kojima je naš hrvatski narod konstantno medijski izložen, posebno od vremena komunističkog jednoumlja zločinačke Jugoslavije, procesa koji se u pojedinim oblicima nastavlja i do danas”, dodao je Knez.

Privatni album – Nikola Knez i Mark Begich

Njihova su djela uvijek barem dvojezična, prikazana u domovini i velikom dijelu svijeta jer su, kako tvrde, svjesni da nezavisna, slobodna i uistinu demokratska Hrvatska treba jasnu, čistu i zdravu prošlost, kao i sadašnjost koja će služiti na čast i ugled cijelog naroda.

Svaku produkciju prati i znanstveni rad namijenjen akademskim i diplomatskim krugovima. Pored nastupa na međunarodnim festivalima, za čija su filmska djela dobili više od 50 nagrada, nastoje pojačati vrijednosti tema formalnim predstavljanjem diplomatsko-političkom koru. Posljednji takav nastup bio je prikazivanje filma Operacija Oluja na Capitol Hillu u Washingtonu.

Objavljujemo film o zarobljenim američkim pilotima u NDH: Ovaj uradak donosi spoznaju o pravednosti našeg naroda

Hrvatski filmski institut predstavio je novi dokumentarni film “Američki piloti u Hrvatskoj 1941. – 1945.” koji je na međunarodnom filmskom festivalu u SAD-u “WorldFest Houston – 2021.” dobio dva Gold Remi priznanja. “Objavljena istina u ovom filmu ne znači samo prokazivanje komunističko-jugoslavenskih laži kojima smo izloženi već punih 75 godina, već donosi i spoznaju pravednosti […]

HFI je neprofitna organizacija koja se oslanja na financijsku potporu entuzijasta filmske umjetnosti, ljubitelja povijesti i domovine, novih članova ili partnera, čijim se sudjelovanjem osiguravaju sredstva za programe, filmske projekte i znanstvene inicijative.

Hrvatski filmski institut