Banja Luka

Teškoće i opstrukcije na planu povratka

13. prosinca 2020. u 16:18

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: www.ktabkbih.net

Povodom Dana ljudskih prava i 25. obljetnice Daytonskog mirovnog ugovora, Komisija Iustitia et Pax Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine organizirala je 10. prosinca okrugli stol na temu povratka prognanika i aktualne migrantske krize u Bosni i Hercegovini, izvijestila je KTA.

Objavljena knjiga najistaknutijeg hrvatskog sociologa u dijaspori

U dosad objavljenoj 41 knjizi niza “Hrvatska katolička baština 20. stoljeća”, Glas Koncila omogućio je čitateljima da na jednom mjestu pronađu najvažnije katoličke intelektualce 20. stoljeća, piše IKA. Tako su objavljeni najvažniji naglasci njihova djelovanja i stvaranja u zauzimanju za dostojanstvo čovjeka, kršćanina i umjetnika. Svrha je biblioteke, u suvremenom proučavanju, valorizaciji i popularizaciji niza […]

Na okruglom stolu, koji je zbog pandemije koronavirusa održan online, osim banjalučkog biskupa Franje Komarice i članova Komisije, sudjelovali su i gosti: Vinko i Jacinta Laštro – predstavnici udruge Hrvata povratnika Nazaret, Tanja Topić – predstavnica ureda Friedrich Ebert fondacije u Banjoj Luci, Miodrag Živanović – potpredsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine, Admir Blitović – predstavnik Medžlisa Islamske zajednice u Banjoj Luci, mons. Miljenko Aničić – ravnatelj Caritasa Banjolučke biskupije, Dijana Muzička – predstavnica Caritasa Bosne i Hercegovine i Nikica Prskalo – predstavnik Caritasa Banjolučke biskupije.

Sudionici su se dotaknuli nekoliko važnih pitanja s posebnim naglaskom na provedbu Aneksa 7 Daytonskog mirovnog ugovora koji se odnosi na povratak prognanih. O tom problemu, kao i o teškoćama i opstrukcijama na planu povratka, govorili su Vinko i Jacinta Laštro, mons. Miljenko i Tanja Topić. Posebno su istaknuli da je pitanje povratka bilo sve manje u fokusu javnosti zbog nedjelovanja međunarodnih i domaćih političkih predstavnika. Naveli su i trenutačnu ekonomsku situaciju u BiH jer je i više nego očito da mladi ljudi i mlade obitelji napuštaju BiH.

U drugom dijelu izlaganja djelatnici Caritasa osvrnuli su se na aktualnu migrantsku krizu i sve ono što Katolička Crkva u BiH, u suradnji s drugim dobrotvornim i nevladinim udrugama, pokušava učiniti kako bi se kriza ublažila i na prikladan način pomoglo migrantima. Prema njihovim tvrdnjama, posebno akutno pitanje za migrante je njihov smještaj.

Rečeno je da, osim toga, postoji i problem nadležnosti državnih i entitetskih vlasti pri čemu nerijetko lokalne vlasti same snose teret krize, što često ne mogu s obzirom na ograničene kapacitete koje imaju na raspolaganju. Zaključeno je i da, uz ove poteškoće, negativno medijsko izvještavanje o migrantima također otežava djelovanje na terenu.

Nazivali su nas budalama, naivcima, fanaticima, luđacima, pa čak i ekstremistima. Je li vrijedilo?

Nedavno objavljena knjiga Michaela Palaicha “Za Hrvatsku moje bake” (Chicago: CroLibertas Publishers, 2020.), proglašena je ovogodišnjom najboljom knjigom na temu Domovinskog obrambenog rata. Michael Palaich, američki Hrvat trećeg naraštaja, borio se za samostalnu i slobodnu hrvatsku državu… Prenosimo posljednje poglavlje iz njegove knjige Život i dalje provodim u dvjema kulturama. Moja supruga Sandra i ja […]

U završnom djelu okruglog stola predsjednik Komisije mons. Komarica zahvalio je sudionicima na sudjelovanju te pozvao sve mjerodavne predstavnike vlasti i društva uopće da djeluju u skladu s načelima pravde i ljubavi prema bližnjemu, unatoč poteškoćama i opstrukcijama s kojima se susreću u svom radu.