Tragovi vjere i ljubavi

Tiskana knjiga o životu fra Marinka Vukmana, poniznog, veselog i otvorenog franjevca

17. kolovoza 2021. u 9:54

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: fra Šimun Markulin/IKA

U nakladi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja krajem srpnja 2021. tiskana je knjiga „Tragovi vjere i ljubavi. 40 godina života i rada fra Marinka Vukmana u Njemačkoj“.

Objavljena knjiga o zastupljenosti hrvatskoga jezika u dijaspori od 1880. do kraja 20. stoljeća

Knjigu dijalektologinje i povjesničarke jezika Sanje Vulić “Blago rasutih – Jezik Hrvata u dijaspori” nedavno je objavio splitski nakladnik Književni krug. Autorica, dijalektologinja i povjesničarka jezika s jezikoslovnoga aspekta obrađuje hrvatsku dijasporu u cjelini, što do sada još nije bilo učinjeno. Istražila je brojnu literaturu koja se odnosi na iseljavanje Hrvata na druge kontinente i […]

Urednici izdanja su fra Šimun Markulin i fra Ante Akrap, obojica nastavnici na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, piše IKA.

Knjiga na 480 stranica monografski obrađuje život i djelo fra Marinka Vukmana, svećenika, redovnika, člana Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Nakon svećeničkog ređenja, dvije godine djelovao je u domovini (župa Runović-Zmijavci), a 1981. Uprava Provincije poslala ga je među hrvatske iseljenike u Njemačku, gdje djeluje i danas. Upravo je proslava 40. obljetnice pastoralnog djelovanja fra Marinka u inozemnoj pastvi (1981. – 2021.) neposredan povod objavljivanja knjige.

Monografija sadrži mnogo radova iz pera raznih autora koji su tematski podijeljeni u osam cjelina: nakon predgovora slijede prikaz njegova životnog puta; evangelizacijsko i karitativno djelovanje; obrazovne, kulturne, folklorne i sportske aktivnosti; opis komunikacijskih vještina i društvenog djelovanja te dodatci. Autori tekstova bliski su fra Marinkovi suradnici iz Stuttgarta, Sindelfingena, Kelkheima i Münchena, kao i njegovi prijatelji. Fotografije, kojima su protkana tematska poglavlja, dolaze iz fra Marinkove osobne arhive, kao i iz arhiva njegovih poznanika, koji su za vlastite potrebe sačuvali fotografske zapise važnih događaja i svečanosti na kojim su sudjelovali.

Nakon općeg uvoda urednikâ knjige, slijede četiri predgovora: predsjednika Vijeća Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije za inozemnu pastvu mons. Tome Vukšića, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marka Mrše, ministra vanjskih i europskih poslova u Vladi Republike Hrvatske dr. sc. Gordana Grlića Radmana i resornog voditelja dušobrižništva i crkvenog života u Nadbiskupiji München-Freising mons. Thomasa Schlichtinga.

Drugi dio knjige donosi fra Marinkov životopis s naglaskom na najzanimljivije detalje iz njegova života, a u tom se dijelu posebno obrađuju i četiri značajne obljetnice: 25., 30. i 40. obljetnica svećeništva te 50. obljetnica završetka osmogodišnjeg školovanja u rodnim Hrvacama.

U Sydneyu predstavljena knjiga o Blaćanima u svijetu

U Hrvatskom klubu “Dalmacija Sydney”, u prisutnosti dvjestotinjak članova kluba i gostiju, prošli tjedan predstavljena je knjiga „Na putu bez povratka“, poznatog i uglednog hrvatskog autora Dušana Kalogjere. Program je vodila pjesnikinja i dugogodišnja novinarka Ivana Bačić Serdarević. Svaki hrvatski klub u svijetu pa tako i ovaj impozantni u Sydneyu, godinama u tuđini pomaže u […]

U trećem dijelu prikazano je evangelizacijsko djelovanje. Gostovanja prezbitera i biskupa i oproštaji od zajednica uvijek su bili posebni događaji za zajednicu, a svoje su mjesto našli u ovoj tematskoj cjelini koja završava tekstom „Poslužitelj, pastir, sluga“ u kojem se autori prisjećaju njegovih prvih svećeničkih dana provedenih u župi Runović-Zmijavci.

Četvrti dio knjige zaokružuje tematsku cjelinu posvećenu karitativnom djelovanju kroz različite priče u kojima su se velikodušnost i ljubav pokazale na djelu. Osobitu pozornost zaslužuje tablični prikaz donacija koje je fra Marinko prikupljao i sa suradnicima upućivao na razne strane, najviše u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Peto tematsko područje obrađuje fra Marinkovu aktivnost na obrazovnom, kulturnom, folklornom i sportskom području kroz radove.

Fra Marinko se u svom djelovanju pokazao kao vješt komunikator, shvativši na vrijeme ulogu te vještine za postizanje kako osobnog tako i profesionalnog uspjeha. Taj njegov dar mnogi su prepoznali u njegovim javnim nastupima, stoga šesti dio knjige govori o njemu kao komunikatoru. Fra Marinkovo društveno djelovanje tema je sedmog dijela ove knjige.

fra Šimun Markulin/IKA

Slijede sažetci na četiri jezika te životopisi urednika i autora tekstova – ukupno 26. Donosimo njihova imena: Ante Akrap, Ilija Barišić, Anto Batinić, Eliana Čandrlić Glibota, Iva s. Rozarija Ćurić, Frano Doljanin, Anka Đikić, Zvonko Erceg, Vladimir Vlado Ereš, Stipica Grgat, Anita Hrstić, Vjenceslav Tuno Janjić, Petar Klapež, Biserka Lukan, Božo Marić, Šimun Markulin, Ivan Miklenić, Adolf Polegubić, Stipe Puđa, Božo Skoko, Vesna Škare Ožbolt, Petar Todorić, Marko Vidović, Bono Žepić, Ivica Žuljević i Jozo Župić. Konačni broj suradnika daleko je viši – oko 50.

Predstavljena knjiga o hercegovačkim misionarima u Africi

U dvorani franjevačkog samostana u Tomislavgradu, u sklopu duhovno-kulturne manifestacije „Dani sv. Nikole Tavelića 2021.“ koju zajednički organiziraju Općina Tomislavgrad, Franjevački samostan i Kulturno-informativni centar Tomislavgrad, jučer je predstavljena monografija “Misionari u Africi”, autora fra Roberta Jolića. Uz spomenutu monografiju predstavljena je i knjiga “Duvno u hrvatskoj književnosti”, urednika Slobodana Prosperova Novaka, javlja portal tomislavcity.com. […]

Svi tekstovi u izronili su iz žitnice sjećanja i vlastitog iskustva. Svaka napisana riječ govori o divljenju, naklonosti, ali i poštovanju prema čovjeku i svećeniku velikog srca. Istančan osjećaj za potrebe drugih oblikovao ga je kao poniznog, veselog i otvorenog franjevca, stvorenoga posebno za traženje prijatelja, u potpunosti predana duhu dužnosti i rada na njivi Gospodnjoj. Uronjen u život svog vremena i svog naroda, svojom životnom pričom ispričanom kroz mozaik različitih tematskih cjelina, mnogima može poslužiti kao inspiracija u traženju vlastitog životnog puta, donosi IKA.