autor fra Robert Jolić

Predstavljena knjiga o hercegovačkim misionarima u Africi

7. srpnja 2021. u 9:19

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: tomislavcity.com

U dvorani franjevačkog samostana u Tomislavgradu, u sklopu duhovno-kulturne manifestacije „Dani sv. Nikole Tavelića 2021.“ koju zajednički organiziraju Općina Tomislavgrad, Franjevački samostan i Kulturno-informativni centar Tomislavgrad, jučer je predstavljena monografija “Misionari u Africi”, autora fra Roberta Jolića.

Izložba Hrvatska književnost i kulturna baština otvorena u Seulu

Izložba Hrvatska književnost i kulturna baština od srednjeg vijeka do modernog doba otvorena je 28. lipnja u Nacionalnoj knjižnici Koreje u Seulu. Brojni izlošci povezani s našom baštinom moći će se razgledati u glavnome gradu Republike Koreje do 25. srpnja 2021. godine. Glavnina izložbe utemeljena je na građi pristigloj iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u […]

Uz spomenutu monografiju predstavljena je i knjiga “Duvno u hrvatskoj književnosti”, urednika Slobodana Prosperova Novaka, javlja portal tomislavcity.com.

Autore, predstavljače i publiku uvodno je pozdravio gvardijan Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić, naglasivši da je riječ o dvjema važnim knjigama koje su objavljene na ponos svih Duvnjaka. Podsjetio je da su trebale biti predstavljene prošle godine, ali zbog pandemije koronavirusa to tada nije učinjeno.

Fra Robertova knjiga “Misionari u Africi” tiskana je prošle godine u nakladi Hercegovačke franjevačke provincije i govori o našoj hrabroj sedmorici misionara iz Hercegovine koji su djelovali u dalekoj Africi, točnije o franjevcima u DR Kongo: fra Blagi Brkiću, fra Anti Ivankoviću, fra Anti Kutleši, fra Filipu Sučiću, fra Peri Čuiću, fra Stojanu Zrni i dr. fra Jozi Vasilju.

Posjetitelji su se obradovali i susretu s fra Filipom Sučićem. Za govornicom je istaknuo četiri bitna zadatka za svakoga kršćanina: misliti na misije, biti osobno misionar u mjestu gdje se živi i radi, moliti za misije i misionare i pomagati svojim darovima misije i misionare kako bi mogli doći do onih kojima treba navijestiti evanđelje.

Trojica Hrvata novi su dušobrižnici u Željeznom

Biskup Željeznog Egidije Živković na Petrovo je zaredio 40-godišnjeg Crnogorca Ivana Vukčevića za svećenika, 50-godišnjega Hrvata Zorana Nadrčića za đakona i 46-godišnjeg Hrvata iz BiH Marinka Kelavu, koji s obitelji živi u Štikapronu, za stalnoga đakona. “Ove jubilarne godine veliko je zadovoljstvo što imamo dva đakona i mladomisnika, a posebna je radost da su to […]

“Hercegovački franjevci su osnovali ili vodili sedam misija ili župa u biskupiji Kamina u pokrajini Katanga. Upravo su oni s flamanskim franjevcima najzaslužniji za izgradnju velebne katedrale u Kamini, ali i za brojne druge crkve i kapelice u svojim misijama. Trojica živućih misionara koji su se vratili iz Konga: fra Filip, fra Ante i fra Pero opskrbili su me brojnim podacima i pomogli u konačnom izgledu knjige, ali moram spomenuti i na osobit način zahvaliti fra Anti Kutleši koji je svim srcem i znanjem prihvatio projekt izrade monografije i bio mi desna ruka u svemu. Nažalost, nije dočekao i tiskanje knjige jer je prošle godine, neposredno prije toga, predao dušu Gospodinu. Pedesetogodišnji rad hercegovačkih franjevaca u dalekoj Africi svakako je plodonosan kako za same tamošnje stanovnike s kojima smo radili, i to na brojnim poljima: duhovnom, organizacijskom, građevnom, odgojnom, kulturnom, tako i za samu Provinciju hercegovačkih franjevaca”, naglasio je fra Robert Jolić.

tomislavcity.com

Promocija je protekla u lijepom i glazbenom ozračju, a za to su se svojim skladnim pjevanjem i sviranjem pobrinuli: s. Anđela Pervan, fra Luka Ćorić, Petra Tokić i Pere Tokić.

Zlatna misa vlč. Stjepana Penića: Sada sam tijelom u Hrvatskoj, ali duh mi je još uvijek na putu od Essena do Zagreba

Svećenik Zagrebačke nadbiskupije, bivši dugogodišnji voditelj Hrvatske katoličke misije Essen vlč. Stjepan Penić, proslavio je jučer u crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću 50. obljetnicu misništva, javlja IKA. Svečano misno slavlje predvodio je slavljenik vlč. Penić, u zajedništvu s umirovljenim vojnim biskupom Jurjem Jezerincem, domaćim župnikom vlč. Ivanom Vučkom te s još 11-ero biskupijskih i redovničkih […]

Obje knjige mogu se nabaviti u knjižari “Naša ognjišta” i u Franjevačkome samostanu u Tomislavgradu, izvijestio je portal tomislavcity.com.