John Oremuš

Tko je bio gospodin Bridgeview, Hrvat koji je razvio jednu od najvećih tvrtki za beton u Americi? ‘Pridružio nam se u pomaganju oko oslobođenja Hrvatske’

10. siječnja 2023. u 8:01

Potrebno za čitanje: 4 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: hkv.hr

Malo je Hrvata u Americi i gotovo nitko u Hrvatskoj čuo za čovjeka s kojim ću vas ovdje upoznati. Niti se on skrivao niti se u javnosti isticao, nego je potiho radio i postigao, mjereći ljudskim mjerilima, velike uspjehe. Život mu je u mladim danima bio težak, ali ipak je uspio ostvariti, što se obično veli, „američki san”. Osobno sam ga susreo samo jednom u Chicagu tijekom posljednjeg rata kad nam se i on pridružio u pomaganju oko oslobođenja Hrvatske.

Velika nogometna zvijezda hrvatskog podrijetla u Argentini tragično je završila svoj život!

Još traje Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru, Vatreni su nadigrali Brazil i bili u polufinalu s Argentinom. Dobra je ovo prigoda sjetiti se jednoga mladoga argentinskoga igrača hrvatskoga podrijetla koji se digao visoko na nogometnom horizontu i s njega naglo nestao. Njegov uspon bio je brz, budućnost je izgledala blistava, ali mu se ovozemaljski […]

John A. Oremuš rođen je na sjevernoj strani grada Chicaga 29. prosinca 1913. Njegov otac Blaž došao je iz Hrvatskoga zagorja u Ameriku prije Prvoga svjetskoga rata, najvjerojatnije 1911. godine, prvo u Grand Rapids, Michigan, i zatim u Chicago. Ivanova majka Regica (Regina) Tumpa rođena je u Igrišću, selu nedaleko od Stubičkih Toplica. U New York je brodom doplovila 6. listopada 1912. Pridružila se bratu Ivanu (Janku) koji je u Ameriku došao 1909. godine. Nekoliko mjeseci nakon dolaska u Ameriku, Regica se udala za Blaža Oremuša i godinu dana poslije rodio im se sin John (Ivan). Život je mladoj obitelji otpočeo lijepo, činilo se da sreći nema kraja, ali bajka nije dugo trajala.

Kada je Ivan imao oko godinu dana, Regica se razboljela, dobila difteriju, a k tomu je bila trudna. Ne zaboravimo, antibiotika tada nije bilo! U tako teškom stanju, Regica se vratila u rodni kraj i sa sobom povela Ivana. U veljači 1915. rodila je kćerkicu Maricu i oko mjesec dana nakon poroda Regica je umrla. Rodbina u Zagorju brinula se za djecu do njihova odlaska u Ameriku. Ivan (John) i Marica (Mary) stigli su u New York 16. travnja 1921. i zatim ocu Blažu u Chicago koji je tada živio sa svojom drugom suprugom (rođenom u Sloveniji) na Division ulici u Chicagu. Nedugo zatim obitelj Oremuš preselila se na farmu kod gradića Summita, Illinois.

Život mladoga Johna i obitelji Oremuša nije bio lak, pogotovo kada je 1929. Ameriku pogodila Velika depresija. John je morao napustiti srednju školu (Argo Community High School) kako bi pomogao svojoj obitelji spajati kraj s krajem. Zanimljivo, imao je 73 godine kada mu je njegova bivša škola uručila počasnu diplomu srednje škole i k tomu ga uvrstila u Kuću svojih slavnih učenika.

Kao mladić, John je razvozio ugljen domaćinstvima i tvrtkama. Kako je po naravi bio društven, k tomu i marljiv radnik, stekao je lijep broj prijatelja koji su cijenili njegovu točnost i učinkovitost. Jedan od kupaca ne samo što ga je savjetovao nego mu je i pomogao da pokrene vlastiti posao. Tako ohrabren, John je (pomoću svoje supruge Angeline) udario temelje nečemu što se pretvorilo u stvarnost koju tada nije mogao ni zamisliti. Naime, razvio je jednu od najvećih tvrtki u Americi koja je proizvodila i na gradilišta dopremala gotovu betonsku smjesu. I tako, mala obiteljska tvrtka „Prairie Material Sales”, kojoj su temelji postavljeni 1948. u čikaškom predgrađu Bridgeview narasla je u malo carstvo koje je unatrag nekoliko godina zapošljavalo više od 2500 ljudi. Oremuševi mikseri cementa vidljivi su ne samo u Chicagu i okolici nego i u drugim dijelovima Amerike. John je također osnovao banku (Prairie Bank and Trust) s podružnicama u nekoliko gradova u državi Illinois.

Kao mladić je shvatio da nema slobode bez samostalne hrvatske države. I tim idealima ostao je vjeran do kraja svoga života

Svima su nam poznata brojna imena onih koji svoju životnu slavu mjere brojevima eura ili dolara, odnosno „klikovima” na Twitteru ili brojem naslova s njihovim imenom i/ili likom u tiskovinama i na međumrežju. Opijeni su svojom „slavom”, pa bila ona pozitivna ili sramotna. Oni ne žele (do)znati da je poniznost vrlina kojoj aktualna cijena nikad […]

John Oremuš nije bio samo vrijedan poslovni čovjek nego je vrlo uspješno obnašao više civilnih dužnosti. Među ostalim, služio je kao nadzornik lokalne policije, zatim je bio biran za „Police Commissionera”, to jest da bude „oko naroda” koje će nadgledati rad i ponašanje lokalne policije. Povrh svega, kroz 44 godine bio je gradonačelnik Bridgeviewa. Godina 1999. bila mu je posljednja na toj dužnosti. Igrao je važnu ulogu u razvoju svojega grada i zato je bio biran toliko puta. U Chicagu i okolici bio je poznat kao „gospodin Bridgeview“.

John je služio na visokim dužnostima u raznim civilnim organizacijama u državi Illinois. Među ostalim, bio je član uprave Sveučilišta Lewis, član nadzornih odbora u nekoliko banaka, kao i dobrotvornih i bratskih organizacija. Zbog njegovih velikodušnih novčanih doprinosa, Zgrada Lijepih umjetnosti na Sveučilištu Lewis (Romeoville, Illinois) i jedno od kazališta na Moraine Valley Collegeu (Palos Hills, Illinois) nose ime John Oremuša i njegove supruge Angeline. U čast dugogodišnjega gradonačelnika grad Bridgeview svoj je društveni centar nazvao John A. Oremus Community Center.

Uz ostale talente, John je imao prirodan dar za glazbu. Njegov je otac svirao tamburicu, a on je bio vješt pijanist i organist (iako nije znao čitati note). Uz sve poslovne i druge uspjehe, Oremuš je bio predan obiteljski čovjek i vjernik. Njegova supruga Angeline, koja je bila poljskoga podrijetla i koju je poznavao još iz djetinjstva, bila je njegova životna i poslovna partnerica 49 godina. Umrla je 1983. od multiple skleroze. Imali su četvero djece. Nažalost, njihov sin Jack, predsjednik Prairie Material Sales, poginuo je u prometnoj nesreći 1997. Ubrzo nakon toga, njihov sin Thomas, koji je bio dopredsjednik, preminuo je od srčanog udara. Tako je Johnu ostalo samo dvoje djece. Kći Dorothy Oremuš Lindauer bila je glavna savjetnica tvrtke i predsjednica Prairie Bank and Trust, a sin Robert radio je u kreditnom odjelu banke. Iza Johna ostalo je sedmero unučadi i 15-ero praunučadi.

John (Ivan) Oremuš, uspješan poslovni čovjek, javni radnik, građanski prvak, filantrop, vjernik i obiteljski čovjek umro je u svom domu u Bridgeviewu, u jugozapadnom predgrađu Chicaga, 4. travnja 2002. godine. Pokopan je u obiteljskom mauzoleju u katoličkom groblju Resurrection, Justice, Illinois.

Ovaj Hrvat bio je nogometna zvijezda u Americi! U povijesnoj utakmici obranio je sve engleske udarce, ali u Brazilu mu nije bilo dopušteno nastupiti

Trenutačno se igra Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru. Osim nama dragih Vatrenih (dok ovo pišem slavimo pobjedu nad Japanom!), našu i svjetsku pozornost privlačio je ovih dana i mladi američki nogometaš hrvatskoga podrijetla Christian Mate Pulišić. Ovo je dobra prilika upoznati Hrvate diljem svijeta s hrvatskim nogometašem koji je također nekoć bio nogometna zvijezda […]

John je u ranoj mladosti morao proživjeti brojne obiteljske i ekonomske nedaće, no marljivim radom i ustrajnošću postao je uspješna priča, a njegov život ne samo što je znatno utjecao na njemu bliske ljude nego i na cijelu zajednici grada Bridgeviewa i šire. On i njegova obitelj djelić su povijesti Hrvata u Americi, posebice onih u Chicagu, kao i povijesti hrvatskog naroda općenito. Kroz ovih nekoliko crtica i vi upoznajte ovoga (sada pokojnoga) uspješnoga sina Hrvatskoga zagorja.

Ante Čuvalo