Christina Kielich

Tko je Hrvatica koju je Ronald Reagan imenovao u Mirovni zbor Vlade SAD-a?

27. svibnja 2021. u 11:51

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Danica

Peace Corps ili Mirovni zbor program je dragovoljnog rada koji provodi Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Ciljevi misije su pružanje novčane, tehničke i druge pomoći, dragovoljni rad izvan SAD-a i upoznavanje neamerikanaca s američkom kulturom i tradicijom, kao i upoznavanje Amerikanaca s drugim narodima i kulturama.

Zbog JFK-a je došao u Ameriku, Reagan ga je htio u svom kabinetu, a 1963. prijavio se za Vijetnamski rat

Ovaj politički emigrant, aktivist, lobist, fotograf, filmaš, dizajner, grafički umjetnik i povratnik iz SAD-a, najviše se u medijima spominjao početkom 21. stoljeća kada je u nekoliko gradova diljem Lijepe Naše održana njegova izložba “Hrvati u Americi”. Najviše se tad pisalo o aktivnostima Vladimira Novaka, no vrlo malo o jednom zanimljivom, bogatom i burnom životu. “Rođen […]

Organizacija je osnovana 1. ožujka 1961. uredbom predsjednika Johna F. Kennedyja, a Kongres SAD-a uredbu je potvrdio 2. rujna iste godine te Mirovni zbor proglasio vladinom organizacijom. Od osnutka 1961. do 2015., oko 220 tisuća Amerikanaca pridružilo se Zboru i služilo u 141 državi svijeta.

Ravnateljica za odnose s javnošću i promidžbu Peace Corpsa u mandatu Ronalda Reagana bila je i Hrvatica Christina Kielich, koja je u svojoj karijeri predstavljala Hrvate, Poljake i Nijemce u National Republican Heritage Groups Councilu…

“Dobrovoljni duh u vezi s Peace Corpsom jasni je primjer za ono što je predsjednik Reagan mislio kada je rekao ’duh dobrovoljnog davanja je krasna tradicija, koja teče kao duboka i snažna rijeka kroz povijest našeg naroda’,”, rekla je Kielich.

Velika ispovijest Borisa Mikšića: U formuli krv + znoj + suze malo mjesta ostaje za ono što zovemo slavom

Šezdeset i osme godine, koju svijet pamti kao neobuzdanu godinu prosvjeda mladosti, jedan je običan izlet u samoborske brege presudno odredio cijeli moj životni put. Na povratku, idući prema “Samoborčeku”, prolazili smo moja djevojka Dunja i ja glavnim trgom kad smo začuli neuobičajeno glasno brujanje automobilskog motora. Okrenuli smo se i ugledali crveni Ferrari 500 […]

Prije nego što je imenovana u Peace Corps, Kielich je obnašala dužnost predsjednice savjetodavne tvrtke za veze s javnošću za političke i poduzetničke klijente. Radila je i kao administrativna pomoćnica republikanskom predstavniku Jimu Jeffriesu (Kansas), pravna pomoćnica republikanskom predstavniku Jacku Kempu (New York) i kao pomoćnica za namještenike kod Williama J. Baroodyja, Jr. u uredu za javne veze u Bijeloj kući.

Kielich je bila i predsjednica organizacije Nationality Youth for Reagan – Bush 1980. i predsjednica odbora National Republican Youth.

Kratka crtica o Hrvatu koji je radio u Bijeloj kući za sedmoricu američkih predsjednika

Iako je rođen 1942. kao Zagrepčanin, Boris Paškvan potječe iz pomorske obitelji iz Rijeke. Nakon završene srednje škole, 1965. odlazi u Švedsku gdje ipak ne ostaje dugo. Put ga odvodi prema Sjedinjenim Američkim Državama. U zemlji snova dvije godine je radio kao električar dok nije otkrio unosniji posao – organiziranje primanja bogatim Amerikancima. Talent prepoznaje […]

Diplomirala je na Trinity Collegeu u Washingtonu, studirajući program koji je sama sastavila u odjelu za engleski jezik. Studirala je na Sveučilištu Oxford u Engleskoj i američku upravu na Sveučilištu Georgetown.

Danica, 1983.