Doktorica slavistike

Tko je Kristina Glavanić, prva žena koja je imenovana ravnateljicom hrvatskog i mađarskog vikarijata?

1. rujna 2023. u 9:14

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Diözese Eisenstadt

Željezanski biskup Egidije Živković imenovao je Kristinu Glavanić ravnateljicom hrvatskog i mađarskog vikarijata u biskupiji, što je prvi slučaj da tu dužnost obnaša žena, objavio je Kathpress.

Jubilarno hodočašće gradišćanskih Hrvata u Mariazell: Opasnosti današnjeg vremena nisu manje nego one u prošlosti

Na jubilarnom stotom hodočašću gradišćanskih Hrvata tijekom vikenda u najvećem austrijskom marijanskom svetištu Mariazellu okupilo se više od pet tisuća hodočasnika iz austrijskog Gradišća, Mađarske, Slovačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sudjelovalo je i nekoliko biskupa, a među hodočasnicima su bili i predstavnici političkih tijela. Za hodočašće su potrebne dobre cipele, ruksak i hodočasnički štap, […]

Nova ravnateljica dužnost od svoga prethodnika preuzima 1. rujna, biskupijskog vikarijata vlč. Željka Odobašića.

“Imenovanje žene na tu dužnost potpuno je u smislu poziva pape Franje na imenovanje žena na vodeće dužnosti”, priopćila je u četvrtak Željezanska biskupija.

Doktorica slavistike Kristina Glavanić predaje njemački jezik na Trgovačkoj akademiji u Sambotelu (Szombathely) u Mađarskoj, angažirana je u Crkvi, u lokalnoj politici i među etničkim skupinama. Mađarska je državljanka, gradonačelnica Narde, više od deset godina bila je regionalna zastupnica gradišćanskih Hrvata u zapadnoj Mađarskoj, obnaša i dužnost vijećnice u mađarskoj županiji Vas i duboko je ukorijenjena u Sambotelskoj biskupiji. U Željeznom u Austriji bila je godinama znanstvena suradnica u Institutu gradišćanskih Hrvata.

Kristina Glavanić od rujna će u Željezanskoj biskupiji biti zadužena i za hrvatski crkveni list „Glasnik“ i za hodočasničke programe, a preuzima i vođenje radne skupine za biskupijska hodočašća.

„Papa Franjo u mnogim reformskim prijedlozima zagovara i imenovanje žena na vodeće položaje u Crkvi i prenošenje vodećih zadaća ženama. Nastojim to provesti u Crkvi“, izjavio je biskup Živković.

Zahvaljujući inicijativi gradišćanskih Hrvata, u Mošćenici podignuta prva protupotresna kuća

Samo tri mjeseca nakon potpisivanja ugovora o gradnji, prva kuća iz projekta „Krov za Hrvatsku“ podignuta je u Mošćenici. Riječ je o pomoći koju je pokrenula Željezanska biskupija i biskup Egidije Živković, a provodi se u suradnji s Udrugom gradišćanskih Hrvata „HRVAT S.A.M.“, Caritasom Sisačke biskupije, Austrijskom biskupijskom konferencijom, zemaljskim vladama svih devet austrijskih pokrajina […]

Samostalni vikarijati izravno su podređeni biskupu, a mons. Živković je njihovim statusom želio naglasiti važnost etničkih skupina i njihove potpore u Gradišću.