Pet tisuća hodočasnika

Jubilarno hodočašće gradišćanskih Hrvata u Mariazell: Opasnosti današnjeg vremena nisu manje nego one u prošlosti

30. kolovoza 2023. u 9:25

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: ORF/Screenshot

Na jubilarnom stotom hodočašću gradišćanskih Hrvata tijekom vikenda u najvećem austrijskom marijanskom svetištu Mariazellu okupilo se više od pet tisuća hodočasnika iz austrijskog Gradišća, Mađarske, Slovačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sudjelovalo je i nekoliko biskupa, a među hodočasnicima su bili i predstavnici političkih tijela.

Preminuo svećenik kojeg se rado sjećaju gradišćanski Hrvati

Preč. Josip Sabolek, umirovljeni svećenik biskupije Željezno (Eisenstadt), preminuo je u utorak nakon kratke bolesti, u 80. godini života i 51. godini svećeništva. Preč. Josip Sabolek rođen je 1. siječnja 1943. godine u Jelenšćaku, u župi Mađarevo od oca Josipa i majke Margarete r. Petak. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu i Podrutama od […]

Za hodočašće su potrebne dobre cipele, ruksak i hodočasnički štap, podsjetio je željezanski biskup Egidije Živković u propovijedi: „Dobre i čvrste cipele simbol su i našeg životnog i vjerničkog puta koji nije uvijek ravan i jednostavan, nego često neravan, bolan i težak”.

Biskup je podsjetio da su se u prijašnjim vremenima hodočasnici koristili štapom i u obrani od opasnosti…

“A opasnosti današnjeg vremena nisu uopće manje nego one u prošlosti, samo su drugačije. Sekularizam, fundamentalizam, populizam, potrošačka ovisnost, vjerska površnost, a za nas Hrvate to su jeftina prilagodba i gubitak jezika i zajednice”, napomenuo je biskup.

Pomoć iz Gradišća. Prva montažna kuća ukrcana na teretnjake

Nakon serije teških potresa krajem prosinca prošle godine, dijeceza Željezno pokrenula je humanitarnu akciju sa sloganom “Krov za Hrvatsku“. Konkretno, skupljaju novac za gradnju montažnih drvenih kuća za žrtve potresa. Prvu takvu u četvrtak su u hali tesarskog poduzeća Golubić u Željeznom, koje je razvilo prototip, počeli ukrcavati na teretnjake, javlja austrijska ORF televizija. Svoj […]

Mons. Živković predvodio je i misu u nedjelju na kojoj je propovijedao izaslanik Hrvatske biskupske konferencije varaždinski biskup Bože Radoš. Sudjelovali su i bratislavski pomoćni biskup Jozef Halko, predsjednik Mađarske biskupske konferencije jurski biskup András Veres, sambotelski biskup János Székely i biskup Graza Wilhelm Krautwaschl, koji je predvodio procesiju svjetla.

Zbor „Pax et Bonum”, sastavljen od 130 pjevača, gradišćanskih Hrvata iz Austrije, Slovačke i Mađarske, koji je osnovao biskup Živković, pjevanjem je pratio liturgijska slavlja u subotu i nedjelju.

Gradišćanska Hrvatica ispekla najbolji kruh u Austriji

Gradišćanska Hrvatica Heli Milalković iz Štikaprona peče najbolji kruh u Austriji. Njezin miješani raženi kruh nagrađen je titulom “Cesar kruha 2022”, javlja Hrvatska redakcija ORF-a. Treći put zaredom ova vrijedna gospođa osvojila je glasove žirija i titulu. Na 15. ocjenjivanju kruha natjecalo se 42 kandidata iz sedam saveznih zemalja s prijavljenih više od 130 uzoraka. […]

Na hodočašću je predstavljena i nova himna Gospe mariazellske koju je za tu prigodu skladao voditelj zbora Ivo Šeparović. Biskup Živković otpjevao je sam himnu pred oltarom bazilike u Mariazellu, objavio je Kathpress.