Subotica

Tribina o stvaranju prosperitetnog fonda za podršku poljoprivrednika

22. srpnja 2021. u 10:16

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

U organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Fondacije za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji „Cro-Fond“, u utorak je održana tribina na temu „Registar poljoprivrednih gazdinstava i gospodarstvenika hrvatske zajednice u Republici Srbiji i stvaranje prosperitetnog fonda za njihovu podršku“.

U Monoštoru održana manifestacija Sastali se alasi i bećari. Najbolji Stipan Francuz

Manifestacija „Sastali se alasi i bećari“ održana je 17. srpnja u Monoštoru u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Hrvata „Bodrog“. Događaju je u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji prisustvovao predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin. Manifestacija se sastoji od tradicionalnog kuhanja alaskog paprikaša i pjevanja bećaraca, a ove godine je okupila 13-ero kuhara od kojih […]

Zainteresirani, njih stotinjak, okupili su se u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“, u okviru projekta Izrada registra gospodarstvenika i poljoprivrednih gazdinstava.

Voditelji tribine bili su predsjednik Izvršnog odbora HNV-a i upravitelj Fondacije Lazar Cvijin, član predsjedništva Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i pomoćnik pokrajinskog tajnika za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo master ing. poljoprivrede Mladen Petreš te predsjednik Upravnog odbora Fondacije Mirko Ostrogonac.

U prvom dijelu tribine Petreš je prezentirao programe i projekte Autonomne Pokrajine Vojvodine iz područja poljoprivrede, ponudivši prisutnima daljnju pomoć u apliciranju na postojeće pokrajinske fondove, dok je Cvijin predstavio projekt izrade registra gospodarstvenika i poljoprivrednih gazdinstava hrvatske zajednice, pojasnivši okupljenima njegove ciljeve i načine provedbe.

Dužijanca u Tavankutu: Tradicija, baština i običaji bačkih Hrvata ne mogu se razumjeti bez katoličke vjere

Ovogodišnja tavankutska Dužijanca proslavljena je u nedjelju svečanom misom zahvalnicom u crkvi Presvetog Srca Isusova u Donjem Tavankutu. Ta je misa ujedno bila i oproštajna za dosadašnjeg župnika u Tavankutu preč. Franju Ivankovića, koji je dekretom subotičkog biskupa Slavka Večerina imenovan župnikom u Žedniku. Svećeničko zajedništvo za oltarom činili su, osim župnika domaćina, prošlogodišnji tavankutski […]

„HNV od samog početka rada ovog saziva pred sebe je stavio ozbiljan plan postignuća boljitaka u svim segmentima bitnima za hrvatsku zajednicu. S tom je nakanom formirana i Fondacija koja u svom Statutu među prioritetnim ciljevima ističe i potporu gospodarstvu hrvatske zajednice. Jedan od ozbiljnijih projekata jest i ovaj projekt koji je financijski podržan od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske“, rekao je Cvijin.