Sveta pričest

Trostruka radost za Hrvate u Freiburgu: Ono najbitnije je vidljivo srcu

27. travnja 2021. u 8:05

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: hrvati-freiburg.de

Ove godine Hrvatska katolička misija Freiburg – Bad Säckingen doživjela je trostruku radost jer je tridesetero djece podijeljeno u tri skupine primilo Prvu svetu pričest.

U tijeku uređenje trga cara Augusta

Početkom svibnja 2020. godine, nakon višegodišnjeg čekanja, Grad Rim je započeo s radovima na uređenju Trga cara Augusta (Piazza Augusto Imperatore) koji se nalazi između Mauzoleja cara Augusta (Augusteum) i zgrade Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Riječ je o nastavku velikih radova koji su započeti 1933. godine tijekom kojih je srušena cijela gradska […]

Budući da je zbog pandemije koronavirusa događaj već bio odgođen, nesuđeni prošlogodišnji prvopričesnici sakramentu su pristupili prvi u 2021. Veliko slavlje svečano su zaključili slavljenici iz Rheinfeldena, gdje dugo nije bio tako lijep broj mladih – njih devetero.

Ovogodišnja simbolika Prve pričesti za sve tri skupine bila je Jakovljeva školjka kao simbol hodočašća i putovanja, koju su okruživali anđeli s upisanim imenima prvopričesnika.

“Svi smo mi hodočasnici koji hodimo k vječnoj Domovini. Uz to, simbolika školjke poziva nas da u ovim vremenima kada nam je otežano kretanje, izdržimo i da još malo gajimo nadu i strpljivost dok ova teška vremena ne prođu”, navode iz misije.

Unatoč svim mjerama, posebno nemogućnosti da veći broj vjernika sudjeluje na euharistijskim slavljima, Prve pričesti su ipak svečano i lijepo proslavljene.

‘Najviše smo mi Hrvati u crkvi, ali mnogi ljudi već ne znaju hrvatski. Misu pjevamo na hrvatskom, ali je prodika na mađarskom’

Urednica bogato opremljene monografije „Salanta – Nijemet, stoljeća vjere i jezika“ Branka Pavić Blažetin u predgovoru ističe kako Salantu nastanjuju Hrvati koji su na tamošnja polja došli krajem 17. stoljeća, zadržavši do danas vjeru, materinski jezik i običaje svojih predaka. Uvod u monografiju napisao je mr. sc. Silvestar Balić, istaknuvši kako je Salanta (mađ. Szalánta) […]

“Ali, bez obzira na maske, ljepotu i osmijeh naših prvopričesnika ništa nije moglo sakriti, jer ono najbitnije je vidljivo srcu, posebno njihovu srcu koje krije najveće blago koje su naši prvopričesnici primili – Isusa. Svim prvopričesnicima čestitamo i za njih molimo”, zaključuju iz Hrvatske katoličke misije Freiburg.