Ontario

Turneja varaždinskog vokalnog ansambla po Kanadi

15. rujna 2023. u 19:34

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: von Sajko

Varaždinski vokalni ansambl “Nonet Donum” pod vodstvom katedralnog orguljaša mo. Višeslava Jaklina “otisnuo se” na mini-turneju kanadskom provincijom Ontario. Povod za turneju proslava je 65. obljetnice uspostave hrvatske župe sv. Križa u Hamiltonu, u sklopu koje će Nonet održati svečani koncert te glazbeno oblikovati nekoliko liturgijskih slavlja i protokolarnih događaja.

Veliki jubilej hrvatske zajednice u Hamiltonu. Na proslavu dolazi i predsjednik Milanović

Hrvatska župa svetog Križa u Hamiltonu poziva sve zainteresirane na slavlje povodom svog 65. rođendana i 54. godišnjice izgradnje i posvete nove crkve u tom kanadskom gradu. Godine 1958. Joseph Francis Ryan, tadašnji biskup u Hamiltona, na inicijativu brojnih hrvatskih doseljenika i štovatelja utemeljio je Župu svetog Križa. Nedugo nakon toga započela je i izgradnja […]

Već dan nakon dolaska, u subotu 9. rujna, Nonet je započeo sa svojim aktivnostima i to gostovanjem u crkvi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu gdje su predvodili liturgijsko pjevanje na večernjoj svetoj misi. Uslijedio je i koncert na kojem su izvedena djela iz opće klasične baštine, ali i hrvatskih skladatelja. Lijepo je i dirljivo vidjeti suze na licima publike koja je s oduševljenjem i stojećim ovacijama popratila koncert. Velika zahvala za predivno gostoprimstvo ide župniku domaćinu vlč. dr. Mladenu Horvatu.

Nedjelja 10. rujna donijela je prijepodnevnu misu i piknik/druženje na otvorenom u parku u posjedu župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi i župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu. Nonet je u zajedništvu s domaćim župnim zborom predvodio liturgijsko pjevanje na misi koju je predslavio don Damir Stojić u koncelebraciji sa župnikom domaćinom vlč. Božidarom Tenšekom. Nakon mise Nonet je izveo kraći program hrvatskih autora – što klasičnih skladbi, što obrada pučkih popijevki. Više ljudi iz vidno razgaljene publike prišlo je pjevačima govoreći kako su ih neki napjevi “vratili” u domovinu. Uslijedilo je druženje do kasnih poslijepodnevnih sati uz zajedništvo stola, pjesmu i ugodni razgovor.

Hamilton: Proslavljena župna svetkovina

U Župi Svetoga Križa u Hamiltonu u Kanadi svečano proslavljena župna svetkovina, Uzvišenje svetoga Križa, javlja IKA. Središnje nedjeljno misno slavlje predvodio je nadbiskup Petar Rajič, apostolski nuncij Svete Stolice u Litvi, Estoniji i Latviji u koncelebraciji sa svećenicima susjednih hrvatskih župa: župnikom župe Kraljice mira u Norvalu fra Markom Puljićem, mons. Ikom Vukšićem, župnim […]

Treći dan bio je rezerviran za primarno turističke aktivnosti i posjet svjetskom čudu prirode – veličanstvenim slapovima Niagare. Malo je riječi kojima se da opisati raskoš i nezaustavljiva moć prirode koju slapovi pobuđuju u onima koji ih vide (i čuju) te će taj dio turneje ostati u posebnom sjećanju. Naravno, ne bi pjevači bili pjevači da nisu iskoristili priliku i spontano zapjevali na više “neobičnih” lokacija uz slapove, uključujući i tunele (sada bivše) elektrane, na radost i oduševljenje mnogobrojnih turista i zaposlenika.

Dan je zaključen posjetom župi Kraljice Mira u Norvalu čija velika crkva pruža transcedentno akustičko iskustvo. Nakon svete mise koju je glazbeno animirao, Nonet je održao kraći koncert, a zatim, koristeći nesvakidašnje divnu akustiku crkve, snimio dvije kompozicije. Red je zahvaliti domaćinima, fra Robertu Kavelju i fra Stipi Rotimu na gostoprimstvu i ustupanju crkve za potrebe snimanja.

Mary i Ivan Lukšić iz Hamiltona proslavili zlatni pir

Godine Gospodnje 1971., trideset i prvog srpnja, sakrament ženidbe u župnoj crkvi Svetoga Križa u Hamiltonu sklopili su Mary i Ivan Lukšić. “Od srca čestitamo 50. godišnjicu braka našim dragim župljanima. Želimo im obilje radosti, zdravlja i Božjeg blagoslova”, poručuju iz hrvatske župe. “Mama i tata, sretan vam zlatni pir. Čestitamo na zlatnoj obljetnici. Hvala […]

Do kraja turneje Nonet Donum iščekuju još brojni nastupi i obilasci, a sve na radost, kako ansambla, tako i domaćina, što će biti okrunjeno svečanim koncertom danas te središnjim euharistijskim slavljem u nedjelju 17. runa kojem će prisustvovati i Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.. Velika zahvala ide svakako župniku domaćinu vlč. Marku Štefancu te svim njegovim suradnicama i suradnicima koji su omogućili da se ova turneja ostvari.

Mislav Lucić