Misterij neizmjerne ljubavi

Hamilton: Proslavljena župna svetkovina

14. rujna 2021. u 9:53

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

U Župi Svetoga Križa u Hamiltonu u Kanadi svečano proslavljena župna svetkovina, Uzvišenje svetoga Križa, javlja IKA.

Novi voditelj HKM-a Regensburg: Uzmi svoj križ jer te vodi u Nebo

Tijekom mise u bazilici Naše Gospe kod Stare kapele u Regensburgu, jučer je vjernicima hrvatske katoličke misije predstavljen novi voditelj vlč. Vlado Letinčić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije. Kanonik Thomas Pinzer, voditelj glavnog odjela za dušobrižništvo Biskupije Regensburg, pročitao je na početku misnoga slavlja dekret regensburškog biskupa mons. Rudolpha Voderholzera, kojim se vlč. Letinčić imenuje novim voditeljem […]

Središnje nedjeljno misno slavlje predvodio je nadbiskup Petar Rajič, apostolski nuncij Svete Stolice u Litvi, Estoniji i Latviji u koncelebraciji sa svećenicima susjednih hrvatskih župa: župnikom župe Kraljice mira u Norvalu fra Markom Puljićem, mons. Ikom Vukšićem, župnim vikarom u župi Presvetoga Trojstva u Oakvilleu, ujedno i delegatom Hrvatske biskupske konferencije za inozemnu pastvu u Kanadi te velečasnim Bélom Pesznyákom, umirovljenim svećenikom.

Za ovo središnje nedjeljno slavlje zajednica se pripremala trodnevnicom koju je prvog dana predvodio velečasni Béla Pesznyák, svećenik Subotičke biskupije. Drugi dan pripreme predvodio je fra Robert Kavelj, župni vikar u župi Kraljice mira u Norvalu. Don Ilija Petković, župnik Župe Presvetog Trojstva u Oakvilleu, slavio je misu i propovijedao treći dan trodnevnice.

Za đakona irske biskupije zaređen vlč. Antun Pašalić

Na blagdan Male Gospe u katedrali sv. Petra i Pavla u Ennisu za đakona irske biskupije Killaloe zaređen je vlč. Antun Pašalić. Zareditelj je bio domaći biskup mons. Fintan Monahan. Na ređenju su, uz obitelj ređenikova brata iz Roscreae, bili prisutni i Davor Vidiš, veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj i Josip Levaković, voditelj HKM-a Dublin, […]

I ove godine svojom prisutnošću posebnu čast misiji iskazao je generalni konzul Republike Hrvatske u Kanadi gospodin Ante Jović.

U propovijedi je nadbiskup Rajič rekao da je Križ misterij i da ga teško možemo razumjeti, ali nam Bog kroz taj misterij pokazuje neizmjernu ljubav. Podsjetio je okupljene vjernike da je križ središnji znak kršćanstva koji izaziva divljenje, “ali u isto vrijeme mnogi ga odbacuju i žele od njega pobjeći. Kada uzmemo u obzir da smo mi trebali biti na križu i da smo mi trebali biti kažnjeni onda vidimo da nam Bog daje spasenje i novi život po znaku smrti – križu”.

Na kraju mise fra Marko je zahvalio nadbiskupu Rajiču što je predvodio svečano euharistijsko slavlje povodom proslave patrona župe. Nadbiskup je također prošlog vikenda pohodio župu te tom prigodom podijelio sakrament potvrde dvadeset i jednom krizmaniku.

Hrvatska katolička misija Bern obilježila svoj 48. rođendan

Druga nedjelja u rujnu tradicionalno je rezervirana za proslavu dana Hrvatske katoličke misije u Bernu. Misija, koja je službeno osnovana 18. veljače 1973., tako je ove godine obilježila 48. obljetnicu djelovanja. Misno slavlje u crkvi svetog Trojstva predvodio je biskupski vikar baselske biskupije Georges Schwickerath, u koncelebraciji s misionarom fra Gojkom Zovkom i švicarskim benediktincem […]

Nakon mise svečanom župnom ručku, u Hrvatskom narodnom domu, pridružili su se ostali svećenici okolnih hrvatskih župa u zajedništvu sa stotinjak župljana, javlja IKA.