fra Amat (Ivan) Lotspeich

Tužna vijest iz Varaždina. Preminuo dugogodišnji dušobrižnik Hrvata u Herxheimu i Landau

30. ožujka 2022. u 9:26

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: ofm.hr

U 90. godini života, 66. redovništva i 59. svećeništva, u utorak je u Varaždinu preminuo fra Amat (Ivan) Lotspeich, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Posljednji pozdrav fra Leonu Delašu, dugogodišnjem voditelju Hrvatske katoličke župe Frankfurt

U 86. godini života, 69. redovništva i 59. svećeništva, u Zagrebu je u subotu preminuo fra Leon Delaš, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Sprovodni obredi bit će danas u 10.30 sati na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu. Sveta misa zadušnica slavit će se nakon sprovoda u 12 sati u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu. […]

Fra Amat rođen je 28. listopada 1932. u Apatinu (Srbija), od oca Franje i majke Julijane rođ. Gass. Nakon djetinjstva i osnovne škole u rodnom mjestu, 1954. došao je u postulaturu u Zagreb. U novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ušao je 5. kolovoza 1956. u Cerniku.

Nakon godine novicijata, 6. kolovoza 1957. položio je prve redovničke zavjete. Studirao je i diplomirao teologiju u Zagrebu. Svečane redovničke zavjete položio je 13. studenoga 1960. u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 2. veljače 1964. godine u glavnom gradu Hrvatske.

Preminuo voditelj Hrvatske katoličke misije Innsbruck

Mons. Luka Kesedžić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i voditelj Hrvatske katoličke misije Innsbruck, preminuo je u utorak u Innsbrucku u 60. godini života, priopćila je Vrhbosanska nadbiskupija. Mons. Kesedžić rođen je 24. srpnja 1962. od roditelja Marka i Ivke rođ. Čalić u Novom Selu, u župi Odžak. Osnovnu školu pohađao je u rodnom gradu, srednju u […]

Svoju svećeničku službu kao mladomisnik obavljao je u Samostanu sv. Mihovila u Subotici, gdje je bio i gvardijan od 1969. do 1976. Nakon toga otišao je na Trsat u Rijeku i tamo je obnašao službu vikara samostana i magistra braće juniora. Zatim je od 1977. do 1978. obavljao službu župnog vikara u Virovitici.

Kao dušobrižnik Hrvata u Herxheimu i Landau u Njemačkoj služio je od 1978. do 2002. Po povratku iz misije ponovno je došao u Franjevački samostan u Subotici kao ispovjednik.

‘Doviđenja, dragi župniče’. Vjernici HKM-a Innsbruck oprostili se od mons. Luke Kesedžića

Vjernici Hrvatske katoličke misije Innsbruck u subotu su se oprostili od svog dugogodišnjeg župnika mons. Luke Kesedžića. Svetu misu u župnoj crkvi Petrus Canisius predvodio je vlč. dr. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, u zajedništvu s vlč. Damjanom Soldom i brojnim austrijskim svećenicima. Ispraćaju je prisustvovao i veleposlanik Daniel Glunčić koji je […]

Godine 2005. premješten je u samostan u Samoboru gdje je obnašao službu vicemagistra postulanata sve do 2014., nakon čega je otišao na oporavak u Varaždin i tamo je obavljao službu ispovjednika sve do svoje smrti.

Pogreb je 1. travnja u 14 sati na Gradskom groblju Varaždin.