Bruno Milić

U Australiju je pobjegao davne 1959. Sada je napisao knjigu

7. veljače 2021. u 12:45

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Domovina

Gospodina Brunu Milića posjetio sam u njegovoj obiteljskoj kući u Mortdaleu, u južnom dijelu Sydneya. Povod mog dolaska bio je upoznavanje sa skorim izdavanjem njegove druge knjige “Bijegom do slobode”, čija će promocija uslijediti za koji tjedan.

Poznajete li Slavka Jurčevića, gospodina s ove legendarne fotografije?

Gospođa Anne Krajačić iz Sydneya traži Slavka Jurčevića, prijatelja iz mladosti svoga ujaka Josipa Kovača. Njezin ujak je na lijevoj strani fotografije, a gospodin Jurčević na desnoj strani. Ako imate informacije o Slavku Jurčeviću, molimo vas da se javite u redakciju Dijaspore.

Bruno Milić rođen je u ribarsko-ratarskoj obitelji 10. svibnja 1934. godine na Dugom otoku, u mjestu Sali, čiji su žitelji uglavnom živjeli od ribarenja, maslinarstva i vinogradarstva, uz obrađivanje vrtova u kojima su sadili povrće za vlastite potrebe, piše Domovina.

Osnovnu školu tijekom Drugog svjetskog rata pohađao je u rodnom mjestu. Bila su to prva dva razreda talijanske škole, a nakon kapitulacije Italije, krajem 1943. nastavlja školu u novom režimu – sedam razreda osnovne, jer osmi nije formiran u to doba zbog manjka nastavnika.

Sa 16 godina počeo je raditi u tvornici ribljih konzervi, a nakon tri godine rada otpušten je zbog neprihvaćanja članstva u Komunističkoj partiji Jugoslavije. Odbijanjem takve “časti” postajalo se u ono vrijeme neprijateljem naroda i režima koji je vladao u toj državi. Nakon toga ostaje kod kuće, pomažući roditelje u poslu i domaćinstvu, kao i u radu na ljetnom ribolovu. Bilo je tako sve do odsluženja vojnog roka.

Odsluženjem vojnog roka i povratkom kući, prvom prilikom bježi u Italiju. U ožujku 1957. godine s desetoricom je mladića, veslajući preko Jadrana, napustio rodni kraj i pošao u slobodu demokratskog svijeta.

Nakon dvije godine boravka u raznim izbjegličkim logorima na području Italije, brodom “Fairsea” napokon je napustio Europu i preplovivši tri oceana stigao u Australiju na svoj 25. rođendan – 10. svibnja 1959. godine.

Australski Hrvat kao Slumdog Millionaire! Sve je iznenadio njegov odgovor na posljednje pitanje

Rijetki su primjeri iz povijesti kada su se veleposlanstva otvarala godinama prije osnivanja država ili nacija koje bi predstavljala. No, upravo to se dogodilo za vrijeme bivše Jugoslavije u glavnom gradu Australije. Naime, na sam nekadašnji Dan Republike, 29. studenoga 1977., naši ljudi u Canberri utemeljili su hrvatsko veleposlanstvo s Marijom Dešpojom kao otpravnikom poslova […]

Stupivši nogom na tlo nove, lijepe i slobodne zemlje, pronašao je u njoj utočište. U Sydneyu je ostao za stalno i zasnovao obitelj s djevojkom iz svojeg rodnog sela – Anticom Tonkom Basioli. To zajedništvo je urodilo plodom – donijelo im je dvojicu sinova.

Prvi posao dobio je u tvornici automobila Holden, a dvije godine kasnije zaposlio se u građevinarstvu u kojem je ostao sve do mirovine 2000. godine.

Tada je pronašao vremena za ozbiljnije pisanje koje je rezultirao prvom knjigom “Crtice iz mladosti i život”. U tom opsežnom djelu opisani su mnogi događaji iz života Brune Milića. Od njegovih prvih sjećanja na djetinjstvo prije Drugog svjetskog rata, zatim vrijeme tog rata, kao i kasnija događanja – njegova bijega u Italiju i odlaska u Australiju.

Prije nego što se primio pisanja svoje prve knjige, gospodin Milić godinama je bio aktivan u hrvatskom tisku u Australiji.

Njegova druga knjiga govori o životu i radu trojice Hrvata u Australiji, a kroz njihovu priču opisan je tipičan život Hrvata u njihovoj novoj domovini.

Novi početak u Australiji: Nismo znali kamo poći s aerodroma, no onda su se roditelji sjetili nečega što nam je promijenilo život

Hrvatska zajednica Sydneya pokriva veliki raspon poslova, a jedan dio njih je i umjetničke naravi. Ivan Rukavina već se neko vrijeme uspješno bavi fotografijom. Zamolili smo ga za razgovor kojem se rado odazvao… Rođen sam 1979., od oca Zorana i majke Jadranke, rođene Janović, u zagrebačkom Sigetu gdje sam pohađao prvu školsku godinu. Emigrirali smo […]

Roman “Bijegom do slobode” prati neobično prijateljstvo trojice Hrvata koji u slobodni svijet dolaze iz tri različita dijela Hrvatske, a u novim životnim okolnostima zaboravljaju sve međusobne različitosti i postaju iskreni prijatelji, braća Hrvati. To bratstvo im je uljepšalo život, povezalo im obitelji i splelo ih u tolikoj mjeri da njihovi potomci u trećem naraštaju postaju i prvi rođaci.

Ovi romani bit će dostupni i na Amazonu, javlja Domovina.