Čuvanje identiteta

U Baden-Württembergu porastao interes za hrvatskim jezikom. Pokrenut postupak za proširivanje na razinu B1

29. ožujka 2022. u 8:16

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska nastava u SR Njemačkoj – Koordinacija Stuttgart

U Baden-Württembergu proveden je ispit certificiranja hrvatskoga jezika na razini A2. Ispit već treću godinu zaredom organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske – Centar za hrvatsku nastavu Baden-Württemberg u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja iz Zagreba i Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Stuttgartu te njemačkim pokrajinskim ministarstvom obrazovanja.

Dva milijuna ljudi u svijetu zna hrvatski jezik. Nana, dida, sarma i pita najčešće su riječi

Ugledna lingvistička serija De Gruyter Mouton postoji 12 godina, a među 17 svezaka nedavno je objavljen zbornik posvećen hrvatskome jeziku, točnije hrvatskim govorima u dijaspori. Tim povodom istaknuti australski lingvist Jim Hlavac iz Melbournea otkriva nam pojedinosti o svojoj vlastitoj jezikoslovnoj karijeri i timu jezikoslovaca koji pišu o hrvatskome jeziku u dijaspori. Hlavac je u […]

Ove je godine u odnosu na prošlu porastao interes za polaganjem ispita te je prijavljeno ukupno 113 kandidata u ukupno deset ispitnih mjesta na području cijeloga Baden-Württemberga. Hrvatsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja omogućilo je besplatno polaganje ispita svim kandidatima, među kojima su najveći dio činili polaznici hrvatske nastave.

Ispit je bio posebno važan za učenike koji su dio školovanja proveli u hrvatskome obrazovnom sustavu te nisu imali mogućnost učenja drugoga stranoga jezika. U takvim slučajevima njemačko nadležno ministarstvo priznaje certifikat iz hrvatskoga jezika na razini A2 umjesto drugoga stranog jezika na maturi, što učenicima i njihovim roditeljima znatno olakšava situaciju.

Ipak, i brojni su drugi učenici, koji su cijeli život u njemačkome obrazovnom sustavu, iskoristili ovu priliku i prijavili se za ispit certificiranja, kojemu mogu pristupiti svi učenici počevši od 5. razreda te tako dobiti međunarodno priznati certifikat prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike.

‘Što netko u Indiji stvarno uči hrvatski jezik? Pa zašto, čemu?’

Koliko god na prvu (a i drugu, treću) bilo nespojivo, lektorat hrvatskog jezika, namijenjen ponajprije Indijcima, ima od 1997. godine svoje mjesto među 16 fakulteta, 86 odsjeka i 91 koledžom, koji čine Sveučilište u Delhiju… Sukus pitanja koja su mi poznanici i kolege postavljali kada sam im rekla da idem raditi kao lektorica u New […]

Koordinatori i učitelji hrvatske nastave u inozemstvu organizirali su za sve pristupnike online-pripreme putem videokonferencija. U srijedu, 23. ožujka, dr. sc. Sanja Fulgosi iz Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja provela je u Centru hrvatske nastave edukaciju za provoditelje ispitivanja. Okupljene je koordinatore i učitelje hrvatske nastave na početku edukacije pozdravio generalni konzul Ivan Sablić, istaknuvši značaj projekta za Hrvate iz Baden-Württemberga.

Konzul je iskoristio priliku kako bi još jednom ukazao na važnost poslanja učitelja hrvatske nastave u zajednicama Hrvata u kojima djeluju i žive te pozvao na još čvršću suradnju s kulturnim udrugama, katoličkim zajednicama i ostalim važnim institucijama koje rade na čuvanju i promicanju hrvatskoga identiteta i zajedništva. Posebno je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se ove školske godine povećao broj polaznika hrvatske nastave i izrazio nadu u daljnji rast u godinama koje su pred nama.

Hrvatski jezik putem interneta trenutačno uče Hrvati iz 12 zemalja

Započeo je proljetni Hrvatski internetski tečaj HiT-1 koji zajednički provode Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar Srce. Pohađa ga 23 polaznika iz 12 zemalja (Argentina, Bolivija, Čile, Francuska, Italija, Jamajka/Hrvatska, Nizozemska, Peru, SAD, Španjolska/Afrika, Venezuela, Vijetnam/Hrvatska). Ovaj 24. ciklus specifičan je po tome što je osim stipendija za petero polaznika koje […]

Zahvaljujući velikom interesu roditelja za polaganjem viših razina poznavanja hrvatskoga jezika, Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je postupak za proširivanje certificiranja na razinu B1 te bi učenicima u Baden-Württembergu već od sljedeće školske godine bila ponuđena i ta mogućnost, javlja Hrvatska nastava u SR Njemačkoj – Koordinacija Stuttgart.