FOTOGALERIJA

U Chicagu proslavljen blagdan sv. Ante. Mnogi Hrvati ovdje pronalaze dom svojoj duši

15. lipnja 2021. u 9:57

Potrebno za čitanje: 2 min

fra Antonio Musa

Vijesti

FOTO: fra Antonio Musa

U samostanu hercegovačkih franjevaca u Chicagu svečano je proslavljena svetkovina sv. Ante koji je zaštitnik ove središnje kuće Hrvatske franjevačke kustodije u Americi i Kanadi. Uz prisustvo stotina vjernika iz hrvatskih katoličkih zajednica iz Chicaga i Milwaukeeja, svetu misu je predslavio fra Dragan Bolčić, odnedavno župni vikar u hrvatskoj župi Srca Isusova u Chicagu. Suslavili su o. kustos fra Jozo Grbeš, o. gvardijan fra Nenad Galić te još desetak svećenika franjevaca.

Markić: Hrvatski narod ponovno je pokazao da diše s dva podjednako velika plućna krila

Međunarodna konferencija „Iseljeništvo i domovina“ otvorena je u četvrtak u Hotelu Kaj u Mariji Bistrici. Skup je organiziran kao nastavak 4. Hrvatskog iseljeničkog kongresa čiji program, zbog pandemije koronavirusa, nije u potpunosti realiziran u studenome 2020. godine u Zagrebu, piše IKA. Konferenciju su organizirali Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, a obuhvaća 16 paralelnih programa. „Danas […]

U svojoj nadahnutoj propovijedi fra Dragan je govorio o nekim bitnim osobinama koje su krasile lik sv. Ante, a koje i nama danas trebaju progovarati. Na osobit način je istaknuo krepost poniznosti te svečevu spremnost da u svoje krilo primi Isusa pa ga onda donese i u svijet. Pozvao je vjernike da imaju otvorene oči srca i duha kako bi vidjeli na koji se način ta misija može u svijetu ostvariti.

Pod svetom misom pjevao je zbor pod ravnanjem bogoslova fra Slavena Tomića. Bogoslov fra Slavko Anđelić je pak uredio liturgijski dio slavlja. Prisutnima se obratio i kustos fra Jozo Grbeš, zahvalivši svima koji iz godine u godinu neumorno pomažu organizaciju ovog lijepog duhovnog susreta naše hrvatske katoličke zajednice na obalama jezera Michigan. Na kraju svete mise fra Dragan je blagoslovio mnoštvo djece koji su se za ovu prigodu okupili na svetoj misi, a druženje je nastavljeno do kasno u noć.

Evo kako možete sudjelovati u izboru najljepše Hrvatice izvan domovine

Osma revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske “Najljepša od najljepših” za 2021. godinu, održat će se online na Facebook izboru Udruge „Stećak“. Glasovanje započinje 15. lipnja 2021. u 19.30 sati i traje do 8. srpnja 2021. godine u 17 sati. Link možete dobiti kod voditeljice Snježane Jurišić u […]

Samostan sv. Ante u Chicagu jedan je od rijetkih hrvatskih kutaka u iseljeništvu koji je dom jednoj organiziranoj Crkvenoj instituciji – Franjevačkoj Kustodiji Svete Obitelji. Fratri, iako u Americi prisutni više od stotinu godina, tek od 1944. imaju ovaj kutak zemlje koji je njihov dom i njihovo duhovno središte. Raduje pak vidjeti tolike vjernike koji u ovom fratarskom krilu također pronalaze dom svojoj duši. Dokaz je to da su oni koji su ovaj narod služili prije nas to činili časno i požrtvovno. Ohrabreni ovom sviješću i mi nastavljamo dalje pod zagovorom našeg zaštitnika sv. Ante Padovanskog.