Northport

U gradiću nedaleko od New Yorka predstavljeni i hrvatski doseljenici

24. prosinca 2021. u 5:49

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Northport je gradić na sjevernoj obali Long Islanda, oko 60 kilometara istočno od New Yorka. Naseljena u kolonijalnim vremenima, bila je to poljoprivredna, ribarska i rudarska zajednica. Budući da nije daleko od multikulturalnog i raznolikog New Yorka, ne čudi što ima bogatu imigrantsku povijest, javlja Hrvatska matica iseljenika.

U Karlovcu otvorena izložba o braći Seljan. Izloženi su njihovi osobni predmeti, fotografije, putne bilježnice, pisma i geografske karte

U Galeriji “Vjekoslav Karas” u Karlovcu od srijede se može razgledati izložba “Braća Seljan – kroz prašume i pustinju”. Karlovčani Mirko i Stevo Seljan poznati su po istraživanjima sa samog kraja 19. i početkom 20. stoljeća u istočnoj Africi i Južnoj Americi. Izložbom su obuhvaćena sva njihova putovanja. Mirkovo pohod pješice od Sankt-Peterburga do Pariza, […]

Povijesno društvo Northport s muzejom u Glavnoj ulici trenutačno organizira stalnu izložbu “IMIGRANTI NORTHPORTA I EAST NORTHPORTA”. Mnoge imigrantske skupine u gradu, više od njih 50, predstavljene su na izložbi, uključujući i Hrvate.

Prije nego što su izgrađene moderne autoceste do ljetnih lokacija za odmor u Hamptonsu i Istočnom Long Islandu, Northport je služio kao ljetno odredište za njujorške turiste. Potopljena Meadow State Beach na Long Island Soundu u obližnjoj Tvrđavi Salonga bilo je prvo što je dovelo Hrvate na to područje.

Hrvatska matica iseljenika

Hrvatski imigranti koji žive u četvrti Hell’s Kitchen na Manhattanu i Astoriji, tražili su ljetne izlete izvan grada te plaže i pansione na Potopljenoj livadi. Počevši od 1940-ih, kada su se hrvatski doseljenici počeli uspinjati na društvenoj i gospodarskoj ljestvici, područje Northporta smatrali su poželjnim i pristupačnim mjestom za život. Većina tih doseljenika bila je s kvarnerskih otoka: Krka, Lošinja, Ilovika i Unije, ali i iz Istre i Dalmacije, svih priobalnih područja. Pridošlicama su bile atraktivne plaže, riva i luka.

Do 1970-ih mnogi su se Hrvati preselili u to područje, jedna obitelj dovodila bi drugu i tako dalje po obrascu lančane migracije. Mnogi od tih ljudi osnovali su tvrtke na tom području, uključujući: Holiday Lodge Hotel, Brajdić Auto Body Shop, Three Star Auto Sales, Mike’s Service Station, Halesite Real Estate, Marjanović Clams and Lobster Seafood, Kraljevic’s Poultry Farm, Budinich’s Northport Glass, Lazar’s Restaurant, Mohawk Homes (Mustapick) Ceko’s Auto Collision, Excalibur Sword Factory, Kolombatovich’s Fencing Academy i Ship To Shore Travel Agency.

Brno: Otvorena izložba o Stjepanu Radiću

Nakon uspješnog predstavljanja u Pragu, izložba o Stjepanu Radiću otvorena je 6. rujna u prestižnom prostoru Nove gradske vijećnice Brna, obilježavajući 150. obljetnicu njegova rođenja. Organizatori izložbe Lidija Kovařik, ravnateljica Muzeja iluzijskih umjetnosti iz Praga, Gradski muzej Siska i Kulturni centar braće Radić, Hrvatsko-češko društvo uz potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pragu i Markete Vaňkové, […]

Jedan od zapaženijih postava izložbe priča je o Mati Angelichu, doseljeniku iz Sinja. Došao je u New York kao mladi pekar. Postao je radnik i radio je na izgradnji mosta George Washington na rijeci Hudson. Nakon naseljavanja u Northportu, zaposlio se kao trgovac automobilima i bio je vlasnik benzinske postaje, a u mirovini je imao rasadnik azaleja. Njegova supruga Keti, unijanskih hrvatskih korijena, osnovala je vlastitu agenciju za nekretnine, piše Hrvatska matica iseljenika.

Izložba je otvorena do travnja 2022.