FOTOGALERIJA

Brno: Otvorena izložba o Stjepanu Radiću

10. rujna 2021. u 6:53

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu

Nakon uspješnog predstavljanja u Pragu, izložba o Stjepanu Radiću otvorena je 6. rujna u prestižnom prostoru Nove gradske vijećnice Brna, obilježavajući 150. obljetnicu njegova rođenja.

Dobri ljudi u Češkoj skupili 150 tisuća kuna

Češko-hrvatsko društvo iz Praga i Udruga Lastavica prikupili su 150 tisuća kuna za stradale od potresa na Banovini. Donacije su skupili za sedam teško stradalih obitelji i troje samaca. Kako je rekla predsjednica Češko-hrvatskog društva Ivana Tichá, odmah nakon potresa koji je 29. prosinca 2020. teško pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, ove dvije udruge iz Praga […]

Organizatori izložbe Lidija Kovařik, ravnateljica Muzeja iluzijskih umjetnosti iz Praga, Gradski muzej Siska i Kulturni centar braće Radić, Hrvatsko-češko društvo uz potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pragu i Markete Vaňkové, gradonačelnice Brna, približili su građanima Južne Moravske djelovanje ovog hrvatskog političara, književnika i javnog radnika.

Predstavljeni materijal uz atribucije na češkom, predstavio je i osobnost Stjepana Radića, njegovo djelovanje na povezivanju češke i hrvatske kulture, promicanju čeških vrijednosti u Hrvatskoj. Preneseni su i detalji života njegova vremena i običaja rodnog mu kraja.

Na otvorenju izložbe u Brnu, izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, hrvatska veleposlanica u Češkoj Ljiljana Pancirov prije svega je zahvalila gradu Brnu na pomoći koju je uputio Hrvatskoj, nakon razornih potresa, upravo kraju odakle dolazi ova izložba.

U Pragu otvorena izložba o Stjepanu Radiću

Izložba “Stjepan Radić – jučer, danas, sutra” otvorena je sredinom srpnja 2021. u najužem središtu Praga, u Muzeju iluzijske umjetnosti povodom obilježavanja 150 godina rođenja velikog hrvatskog političara i književnika. „Zlatni Prag“ u kojem je Radić živio i djelovao ugostio je, osim fotografija i isječaka o njegovom životnom putu, tradicijske nošnje i baštinu rodne mu […]

Potvrda je to o još jednom dokazanom prijateljstvu Hrvatske i Češke te iznimnim vrijednostima hrvatsko-čeških kulturnih poveznica. Veleposlanica je također prenijela pozdrave i potporu izložbi državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonka Milasa.