Kanada

U Norvalu održan jubilarni Mladifest. Glavni govornik obratio se u Međugorju

10. lipnja 2024. u 9:20

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Croatian Catholic Youth

Na Hrvatskom franjevačkom središtu i župi Kraljice Mira u kanadskom Norvalu održan je 10. Mladifest – Susret hrvatske katoličke mladeži u Sjevernoj Americi.

Bili smo na devetom Mladifestu u Los Angelesu koji je okupio više od 70 mladih

Učitelju, kamo ideš? Dođi i vidi! (Iv 1,38) – ovogodišnje je geslo Mladifesta, susreta mladih Hrvata Amerike i Kanade. Domaćin devetog susreta bila je hrvatska župa sv. Ante Padovanskog u Los Angelesu, na čelu sa župnikom don Ivanom Jordanom i Marilyn Majich. Od istoka do zapada pa sve do sjevera i juga američkog kontinenta, 70-ak je […]

Ovaj događaj okupio je nekoliko stotina mladih hrvatskih katolika iz SAD-a i Kanade koji su kroz tri dana sudjelovali u bogatom duhovnom programu molitve, pjesme, svjedočanstava, klanjanja, slavlja svetih misa i ispovijedi.

Nakon što je od 2016. godine ovaj susret putovao po brojnim hrvatskim župama u Sjevernoj Americi (Milwaukee, Vancouver, Mississauga, Montreal, Chicago, Los Angeles), jubilarni susret vratio se ondje gdje je sve započelo, na Norval na kojem su održana prva tri Mladifesta. Naime, upravo je norvalski ogranak organizacije Hrvatska katolička mladež (Croatian Catholic Youth – CCY) započeo s ovim godišnjim susretima 2013. godine na Norvalu.

Croatian Catholic Youth

Mladifest je započeo u petak poslijepodne svetom misom koju je predslavio domaći župnik fra Robert Kavelj, a nastavio se prigodnim programom i dobrodošlicom mladima. Večer je završena klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. U subotu ujutro program se nastavio u župnoj dvorani Franjevačkog središta na Norvalu. Mladima je najprije govorio fra Ante Market na temu “Prestanite i znajte da sam ja Bog” (Ps 46,10).

Sljedeći je govorio glavni govornik ovogodišnjeg susreta, vlč. Dan Reehil. On je s mladima podijelio svoj zanimljivi životni put koji ga je vodio od potpunog odbijanja vjere i Boga do službe svećenika i egzorcista. Naime, vlč. Dan se nakon jednog odlaska u Međugorje potpuno promijenio i ostatak njegove životne priče je čudesno lijepa povijest Božje ljubavi i blizine.

Ova hrvatska župa ima čak 845 registriranih obitelji!

Hrvati se okupljaju na Norvalu još od 1977. godine kada je na zemljištu Hrvatskog franjevačkog središta prvi put održan piknik svetog Ante. Godine 1984. tadašnji biskup Hamiltona Anthony Toonos dao je dekret hrvatskoj dijaspori. Nije to tada bila službeno župa, nego zajednica vjernika koja je imala pravo slaviti sakramente. Kako na početku nije bilo crkve, […]

Poslijepodnevni dio programa započeo je pustinjom. Mladi su imali priliku provesti jedno vrijeme u tišini i samoći, bez mobitela i samo uz Sveto Pismo. Nakon toga uslijedio je ručak, a zatim i rad po skupinama.

U poslijepodnevnom dijelu programa fra Antonio Musa iz Hrvatske župe sv. Jeronima iz Chicaga govorio je na temu svete ispovijedi i vodio mlade u pripravi za istu. Zatim je slavljena sveta misa koju je predvodio vlč. Dan, a događaj je završen s večeri slavljenja benda Amorose koji su za ovu prigodu došli iz domovine.

Croatian Catholic Youth

U nedjelju ujutro mladi su se okupili u dvorani kako bi još jednom čuli vlč. Dana koji je ovaj put govorio o duhovnoj borbi i kako se oduprijeti zlu u svijetu. Zatim je u prekrasnoj norvalskoj crkvi slavljena sveta misa na kojoj su bili župljani, od kojih su brojni ugostili mlade u svoje domove. Svetu misu predvodio je fra Lovro Šimić iz hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda iz New Yorka, a zatim su mladi imali prigodu za dijeljenje svojih iskustava.

Program je završen bogatim ručkom kojeg su i ovaj put pripremile vrijedne ruke norvalskih domaćica. Nakon ručka mnogi su pak ostali u druženju na prekrasnim prostorima Hrvatskog franjevačkog središta Kraljice Mira.

U jednoj od najstarijih i najbrojnijih hrvatskih iseljeničkih zajednica u SAD-u održan osmi Mladifest

Osmi Mladifest – Susret hrvatske katoličke mladeži Amerike i Kanade – održan je prošloga vikenda u Chicagu. Domaćin susretu koji se odvijao pod geslom “Gospodine, svi te traže” (Mk 1, 37) bila je hrvatska župa sv. Jeronima, jedna od najstarijih i najbrojnijih hrvatskih iseljeničkih zajednica u Sjedinjem Američkim Državama. Mladifest Chicago trebao je originalno biti […]

“Bogu dajemo hvalu za ovaj lijepi susret u kojem smo još jednom nahranjeni Božjom mudrošću i njegovom snagom, posvjedočivši tako i svoje kršćansko ime i ostajući vjerni vjeri naših otaca i na ovom sjevernoameričkom kontinentu. Najvjernija Odvjetnice na braniku stoj – čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom”, poručili su iz Hrvatske katoličke mladeži Sjeverne Amerike.

Croatian Catholic Youth
Croatian Catholic Youth
Croatian Catholic Youth
Croatian Catholic Youth
Croatian Catholic Youth
Croatian Catholic Youth
Croatian Catholic Youth