Chicago

U jednoj od najstarijih i najbrojnijih hrvatskih iseljeničkih zajednica u SAD-u održan osmi Mladifest

7. lipnja 2021. u 23:07

Potrebno za čitanje: 2 min

fra Antonio Musa

Vijesti

FOTO: fra Antonio Musa

Osmi Mladifest – Susret hrvatske katoličke mladeži Amerike i Kanade – održan je prošloga vikenda u Chicagu. Domaćin susretu koji se odvijao pod geslom “Gospodine, svi te traže” (Mk 1, 37) bila je hrvatska župa sv. Jeronima, jedna od najstarijih i najbrojnijih hrvatskih iseljeničkih zajednica u Sjedinjem Američkim Državama.

Hrvati u Chicagu prikupljaju pomoć za obnovu u potresima srušenog samostana

Samostan sestara klarisa u Mikulićima u Zagrebu potpuno je stradao u seriji potresa koji su u proteklih godinu dana pogodili Hrvatsku. Ove časne sestre već mjesecima tako žive ispod svih standarda, budući da je veći dio njihova samostana neupotrebljiv. Samostanska crkva također je značajno oštećena te se vjernici više ne mogu u njoj okupljati, kako […]

Mladifest Chicago trebao je originalno biti održan prošloga ljeta, ali usred pandemije Koronavirusa i svega što je s njom došlo susret je morao biti pomaknut za ljeto 2021. godine. Nažalost, budući da je granica između Amerike i Kanade još uvijek zatvorena, na ovom događaju nisu mogli sudjelovati mladi hrvatski katolici iz Kanade, tako da je ovaj susret okupio mlade iz sedam hrvatskih župa u SAD-u.

Mladifest je započeo u petak, 4. lipnja poslijepodne. Svetu misu otvaranja predslavio je fra Antonio Musa iz hrvatske župe sv. Jeronima koja je bila domaćin susreta. Događaj se nastavio cjelodnevnim programom u subotu.

Mladi su imali priliku čuti sjajnog katoličkog govornika Paula J. Kima, zatim trajnog đakona Ivana Mikana i njegovu suprugu Lily, sudjelovati na radionicama po malim skupinama, upoznati izabrane svece, ispovijediti se i sudjelovati u klanjanju. Toga drugoga dana svečanu svetu misu predslavio je kustos hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi fra Jozo Grbeš.

Restauriran, zaštićen i uokviren crtež Ivana Meštrovića u Chicagu

U Hrvatskom etničkom institutu u Chicagu desetljećima se čuva “Stigmata”, originalni uradak Ivana Meštrovića koji je nastao 1942. godine. Crtež je dužine 3,5 metra i širine 1,5 metar. Posljednjih mjeseci je restauriran, zaštićen i uokviren te je nedavno vraćen u zgradu Hrvatskog etničkog instituta. Ovaj rad pripada duhovnoj, kulturnoj i nacionalnoj baštini naše zajednice. Zadaća […]

Trećega dana program je započeo rano ujutro u crkvi sv. Jeronima gdje je sve sudionike pozdravio župnik fra Ivica Majstorović. Mladi su sudjelovali u tijelovskoj procesiji s Presvetim, a svečanu svetu misu zatvaranja predslavio je fra Lovro Šimić iz hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda iz New Yorka.

Na susretu su sudjelovali i mladi iz Hrvatske, članovi Nove Eve predvođeni don Davidom Leskovarom, SDB i fr. Filipom Vukinom. Zajedno sa članovima zbora hrvatske katoličke mladeži iz Chicaga Opera Christi oni su animirali cijeli susret. U nedjelju poslijepodne mladi su imali priliku za opušteno druženje uz ručak i utakmicu Hrvatske nogometne reprezentacije.

Bogu hvala na svim njegovim darovima i što nam je dao da smo se, unatoč tolikim preprekama koje u ovoj godini prate organizaciju svakog događaju, mogli okupiti u zajedništvu vjere. Osnažilo je ovo sve nas koji daleko od domovine pokušavamo živjeti tu vjeru koju su nam prenijeli naši očevi i majke, vjeru u Isusa Krista – Spasitelja svijeta.

Dubrovčanin iz Chicaga posvetio pjesmu bl. Stepincu

Danas je 61. obljetnica smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Mnogi Hrvati u domovini i dijaspori odaju počast ovom dobrom čovjeku, koji se borio za vrijednosti na kojima počiva moderna i slobodna Hrvatska. Kardinala Stepinca često se sjete i u Chicagu. Naime, tamošnja hrvatska katolička misija od 1972. godine nosi njegovo ime, Stepinčevu sliku u crkvi […]

Mladifest Chicago završili smo moleći zajedno Ispovijest vjere Hrvata Katolika. Naša se molitva uvijek Bogu uzdiže s uvijek sličnim nakanama: Najvjernija Odvjetnice na braniku stoj: čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski Dom!