Susret svećenika i pastoralnih suradnika

U Mannheimu predstavljeni glavni projekti Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije

15. studenoga 2022. u 9:19

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKM Mittelbaden

U prostorijama Hrvatske katoličke misije Mannheim-Mosbach u ponedjeljak je održan regionalni susret svećenika i pastoralnih suradnika iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica Mannheim-Mosbach, Ludwigshafen am Rhein, Freiburg-Bad Säckingen, Singen-Villingen i Mittelbaden. Događaj je moderirao don Ivo Nedić, voditelj HKM-a Mittelbaden, a prisutan je bio i vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsko dušobrižništvo u Njemačkoj.

Članica Hrvatske katoličke misije Mittelbaden odlazi volontirati u Kolumbiju

Laura Apostolico članica je Hrvatske katoličke misije Mittelbaden iz zajednice Baden-Baden. Od malih nogu vezana je uz crkvu, najprije kao ministrantica, a posljednjih godina i kao čitačica na svetim misama. Ova 22-godišnjakinja nedavno je završila studij ekonomije. I dok drugi mladi sanjanju da završe fakultet i što prije pronađu neki posao, Lauru je srce vuklo […]

Gost susreta bio je prof. dr. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, koji je u došao u pratnji s. Kate Ostojić, ravnateljice Caritasovih predškolskih ustanova te dviju djelatnica ovih ustanova.

Dr. Šimić je prisutne upoznao u osnovnim crtama s poviješću i aktivnostima Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Zanimljivo je da je ovo prvi Caritas među hrvatskim narodom, a utemeljio ga je 1931. vrhbosanski nadbiskup dr. Ivan Šarić, dok je Hrvatski Caritas u Zagrebu osnovan 1934. godine.

Glavni projekti Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije su:

  • Pučka kuhinja „Jelo na kotačima“ – Sarajevo. U središnjoj kuhinji u Sarajevu pripravljaju se topli obroci, a za dane vikenda osiguran je suhi obrok. Ukupan broj korisnika ove i još pet drugih pučkih kuhinja koje djeluju na području Sarajevske županije je između pet tisuća i šest tisuća osoba.
  • Projekt „Dobri pastir“ uključuje početnu pomoć siromašnima u ruralnim župama dodjelom domaćih životinja (krave, ovce, koze, svinje, kokoši), sadnica voćki ili manjih radnih strojeva (motokultivatori, freze i sl.) kako bi u konačnici mogli doći do izvora financiranja za sebe i svoju obitelj.
  • Kućna njega starih i bolesnih na prostoru Brčkog, Odžaka, Sarajeva, Dervente i Središnje Bosne. Medicinske sestre pružaju pomoć potrebitima u njihovim domovima, a Caritas posuđuje ortopedska i medicinska pomagala.
  • Predškolska ustanova dječji vrtić „Sveta Obitelj“. Unutar ove ustanove omogućeno je i obiteljsko savjetovalište, produljeni boravak za djecu, te rad s djecom s posebnim potrebama.
  • Dom za studentice u Sarajevu.
  • PRO-Budućnost – projekt u suradnji s američkim Caritasom ‘Catholic Relief Services’.
  • Rad s migrantima – projekt u suradnji s biskupijom Limburg.
  • Dom za starije i nemoćne osobe „Dr. Ivan Ev. Šarić“ u Gromiljaku/Kiseljaku trenutačno je u izgradnji, a imat će kapacitet za stotinjak korisnika.

Nakon izlaganja dr. Šimića uslijedila su pitanja prisutnih i izneseni neki konkretni prijedlozi u vidu pružanja pomoći Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije.

Zanimljiva akcija Hrvata iz Mittelbadena! Traže se kumovi!

I ove godine Hrvatska katolička misija Mittelbaden nastavlja pomagati školovanje siromašne djece u Africi, u projektu pod nazivom „Kumstva za Ganu“. Iz misije potiču sve svoje vjernike da započeto kumstvo nastave. Ipak, ako netko iz financijskih ili bilo kojih drugih razloga to više ne može, neka se javi. “Akcija je to kojom se posebno ističemo […]

U završnom dijelu službenoga programa vlč. Komadina podnio je kratko izvješće o budućim programima koje organizira Hrvatski dušobrižnički ured u Njemačkoj.