Ante Golijan

U Metkoviću su postojale tri agencije za iseljavanje. Neretvani ih nisu voljeli

29. prosinca 2022. u 9:50

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vremeplov

FOTO: Pixabay.com

Bez obzira na to što je dolina rijeke Neretve oduvijek pružala povoljne uvjete za život ljudi, ni taj kraj nije bio pošteđen iseljavanja.

Hrvatska zajednica u Brazilu već je prije stotinu godina imala jezični priručnik: Ova knjiga neka pomogne iseljenika kod prvih neprilika

Hrvatska iseljenička zajednica u Brazilu, kao što se danas zna, nije niti novijeg datuma niti mala u svom broju, no malo je informacija o njezinim aktivnostima, posebno onima koje se tiču hrvatskoga jezika. U tom smislu, pisao sam već u Matičinu iseljeničkom zborniku proteklih godina, no kao što to biva u istraživačkome radu, pri pregledavanju […]

Prvi Neretvani krenuli su u svijet “trbuhom za kruhom” krajem 19. stoljeća. Od tada pa do danas raselili su se po svim kontinentima.

U ovom prilogu bit će riječi o tri metkovske agencije koje su se bavile iseljavanjem u prva četiri desetljeća prošloga stoljeća. Procedura za dobivanje putovnice i putne karte do odredišta na nekom kontinentu nije bila komplicirana. Nakon jamstva da će im troškovi biti plaćeni, agencije su pribavile potrebnu dokumentaciju za iseljenika.

Putovalo se parobrodom iz Metkovića do Trsta. Tu se presjedalo u prekooceanski parobrod i nastavilo putovanje do obala Sjeverne ili Južne Amerike, Afrike i Australije.

Nadgrobno slovo kući mojih otaca

Otac je već davno otišao u tuđi svijet. Kod kuće je ostala majka s dvije malene djevojčice. Nakon dugog vremena majka se s kćerima sprema poći u tuđi svijet, da bi opet živjeli s ocem, punim obiteljskim životom. Ovdje Vjera opisuje rastanak s ognjištem svojih otaca. Mirne je duše mogla staviti naslov članku: Nadgrobno slovo […]

Prvu agenciju u Metkoviću za iseljavanje imao je Ante Golijan. Zvala se “Glavna agencija austro-američke pruge Metković”. Ona je ostala Neretvanima u sjećanju ponajviše zbog tužnih rastanaka s najdražima koji su najčešće odlazili u neizvjesnost, u daleki i nepoznati svijet.

Taj tužni pozdrav izražen je najbolje kroz ove stihove: “Bog ubija Antu Golijana što oprema priko ocejana”

Početkom prošlog stoljeća, od 1904. do 1906., iselile su se iz Metkovića u prekooceanske zemlje 564 osobe. Uoči Prvog svjetskog rata otvorena je još jedna agencija. Vlasnik joj je bio Ivo Veraja, a zvala se “Veraja i Co. otpremnički i komisioni poslovi po moru i kopnu”.

Zbog potresa i požara nestali su važni dokumenti o hrvatskim pionirima u San Franciscu. Ipak, neke zanimljive stvari ostale su sačuvane!

Među zanimljivim osobama hrvatskog podrijetla u dijaspori jedno od najznačajnijih mjesta zauzima Adam S. Eterovich, Hrvat s otoka Brača. U brojnim knjigama pisanima na engleskom jeziku i člancima objavljenima u mnogim američkim časopisima, Eterovich nastoji utvrditi položaj hrvatskih doseljenika u Sjedinjenim Američkim Državama, prije svega u Kaliforniji, Nevadi, Arizoni i na jugu zemlje, zanimajući se […]

Između dvaju svjetskih ratova stanovnici su nastavili s napuštanjem Neretve. Tako je od 1927. do 1929. iz kotara otišla 541 osoba. Iseljenici su u tom istom razdoblju svojoj rodbini u domovini poslali oko tri milijuna starojugoslavenskih dinara. Nažalost, egzodus iz Neretve nastavljen je i nakon Drugog svjetskog rata. Ti iseljenici nisu putovali iz metkovske luke pa je ona izgubila nekadašnju važnost.

Ivan Jurić, Hrvatska matica iseljenika