Zagonetka pobjede

U Münchenu predstavljena knjiga o srbijanskoj agresiji na Dubrovnik

29. ožujka 2023. u 9:26

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: franjevci-split.hr

S obzirom na to da su vjernici Hrvatske katoličke župe München u petak prisustvovali pobožnosti križnog puta, a zatim su slavili svetu misu u crkvi St. Paul, ipak ih se lijep broj odazvao i na predstavljanje knjige “Zagonetka pobjede” – Velikosrpska agresija na Dubrovnik 1 i 2. Riječ je o zanimljivom djelu Olivera Peze, predsjednika udruge ArtFormat.

U Münchenu djeluje najbrojnija hrvatska župa u dijaspori. Svake nedjelje na deset misa okupi čak 6000 vjernika

Predstavljamo Hrvatsku katoličku župu München, domaćina sljedeće Krunice Hrvata svega svijeta koja je na rasporedu u subotu, 25. ožujka. Nakon Drugog svjetskog rata organizirane pastve za Hrvate u zemljama zapadne Europe nije bilo. Ono malo svećenika toga vremena vezalo se uz izbjegličke logore u Austriji, Njemačkoj i Italiji. Hrvate katolike u Münchenu prvi je počeo […]

Promocija je organizirana u kapeli bl. Alojzija Stepinca, gdje su uz navedenu, predstavljene i sljedeće knjige: Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini 1991. – 1995. te Zločini armije Republike Bosne i Hercegovine nad Hrvatima Središnje Bosne i Sjeverne Hercegovine – Svjedočanstva.

franjevci-split.hr

Program je vodila i animirala Anja Tolić iz Akademskog kruga, pozdravivši sve prisutne, među kojima su bili i fra Petar Klapež, župnik HKŽ-a München, Vladimir Duvnjak, generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu i Dragan Bagarić, konzul Bosne i Hercegovine.

Hrvati u Münchenu oprostili se od drage časne: Bog ljubi osobe koje žive u poniznosti

Hrvatski katolici nedjeljom se okupljaju u više crkvi u Münchenu, a jedna od njih je i crkva st. Gabriel. Ona je dom i brojnih njemačkih vjernika o kojima od 2. veljače 1999. brinu hrvatske sestre Družbe Kraljice svijeta iz Zagreba. Od 2002. s. Marta Jozić, osim za Nijemce, svira i na hrvatskoj misi te obnaša […]

Fra Petar Klapež zaželio je da ova večer, uoči najradosnije svetkovine Blagovijesti, bude plodonosna te da čuvamo vjerski i nacionalni identitet, spominjući se također najradosnije vijesti kada smo bili oslobođeni i dobili svoju neovisnost u vojnim operacijama “Bljesak” i “Oluja”. S prisutnima se pomolio za sve poginule branitelje.

Klapa Croatia svojim pjevanjem uveličala je događaj otpjevavši hrvatsku himnu, “O pasiko moja” i “Spašavanje Marice kraj grada Cavtata”.

franjevci-split.hr

U prvom dijelu večeri govorili su: Oliver Pezo, autor knjige, Julija Barunčić Pletikosić, voditeljica Odjela za znanstveno istraživanje Domovinskog rata, Mario Bukvić, suradnik iz udruge ArtFormat i Nediljko Grubišić iz udruge veterana 4. gardijske brigade Split s kojime su došli Vedran Radica, Antonio Vlahović i Ivan Damjanović.

U drugom dijelu govorili su povjesničari dr. sc. Ana Holjevac Tuković i dr. sc. Ante Nazor.

Veličanstveni duhovni koncert Alana Hržice u Münchenu: Svi smo te večeri osjećali posebnu radost i zajedništvo

U prošlu subotu u monumentalnoj crkvi sv. Pavla u Münchenu održan je duhovni koncert koji je predvodio Alan Hržica sa svojim slavljeničkim timom. Više od tisuću Hrvata prisustvovalo je dvosatnoj večeri slavljenja. Pod vodstvom Duha Svetoga zajedničkim snagama sa svojim sinovima, koji su prvi put uz njega nastupili, Hržica je donio Krista u srca prisutnih […]

Predstavljanje knjige održano je u organizaciji Akademskog kruga Hrvatske katoličke župe München, krovne udruge Hrvatska kuća i kulturnog društva Matice hrvatske München.

fra Jozo Župić