Würzburg

U nekim njemačkim biskupijama hrvatski dušobrižnici više neće imati samostalnost

20. listopada 2023. u 9:00

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: fra Ivan Penava

Hrvatska katolička misija Würzburg bila je u srijedu domaćin Područnog sastanka hrvatskih svećenika i pastoralnih djelatnika i djelatnica u njemačkim biskupijama Fulda, Limburg, Mainz, Trier i Würzburg. Sastanak je održan u župnim prostorijama njemačke župe sv. Josipa na Grombühlu u Würzburgu.

Ponosan na svoje župljane u Würzburgu

Tijelovska procesija jučer je prvi put održana u Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg. Župljani su se okupili u jutarnjim satima kod crkve St. Josef i s njemačkim vjernicima proslavili svetu misu. Nakon misnog slavlja organizirali su procesiju s dva oltara i svečanu molitvu završili u spomenutoj crkvi… “Hvala svima koji su s pomagali oko ostvarenja ovog […]

Predstavnik hrvatskih svećenika ovoga područja fra Kristijan Montina (Wiesbaden) predsjedao je skupom na kojem su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog dušobrižničkog ureda u Njemačkoj delegat vlč. Ivica Komadina (Frankfurt) i urednik portala i časopisa „Živa zajednica“ Ivan Gavranović. Kao gosti sastanku su se pridružili voditelj dušobrižničkog odjela biskupije Würzburg kanonik Albin Krämer i voditelj toga ureda Matthias Reichert.

Na početku sastanka domaćin fra Ivan Penava pozdravio je okupljene i kao duhovni nagovor predstavio lik i djelo fra Celestina Tomića o kome je pokrenut proces za beatifikaciju i kanonizaciju. S molitvom za zagovor fra Celestina započeo je radni dio sastanka. Nakon prihvaćanja zapisnika prethodne sjednice okupljeni pastoralni djelatnici ukratko su dali izvještaj o događanjima u vlastitim misijskim zajednicama. Uz redovite tjedne mise svaka misija održava katehezu za prvopričesnike i krizmanike na hrvatskom jeziku kao i susrete crkvenih zborova i folklornih skupina. Misija u Gießenu ovoga ljeta je proslavila pedesetu obljetnicu svojega djelovanja.

Novi ministranti u Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg na Prvu i Drugu korizmenu nedjelju u službu ministranta primljeno je devetero dječaka i djevojčica. Priprema za primanje ministrantske službe počela je početkom došašća 2021. godine. Uz pratnju starijih ministranata i pod vodstvom župnika fra Ivana Penave, OFM Conv., novi ministranti upoznavali su sve aktivnosti vezane uz ministriranje i na […]

Delegat hrvatskih svećenika u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina obavijestio je o godišnjem sastanku svih hrvatskih dušobrižnika u Zapadnoj Europi koji je održan u svetištu Vierzehnheiligen kraj Bamberga na kojem su sudjelovali nadbiskup Vrhbosanski Tomo Vukšić i zadarski nadbiskup u miru Želimir Puljić. Najavio je i buduće zajedničke programe ovoga područja kao što je vjeronaučna biblijska olimpijada, susret hrvatskih studenata od 1. do 3. prosinca u Frankfurtu kao i duhovne vježbe za hrvatske svećenike u ožujku 2024.

U drugom dijelu sastanka svećenici su iznijeli svoja iskustva o pastoralnom restrukturiranju pojedinih biskupija. Naime, svaka njemačka biskupija preuređuje svoje strukture na drugačiji način i ponegdje hrvatske katoličke misije gube svoju samostalnost i polako bivaju ugrađene unutar novih velikih pastoralnih jedinica koje nadilaze i same dekanate. Tako u nekim biskupijama hrvatski dušobrižnici neće imati dosadašnju široku samostalnost pastoralnoga djelovanja, već će se u mnogočemu trebati usklađivati sa župnikom-voditeljem tih novih velikih pastoralni jedinica.

Izabran zaštitnik Hrvatske katoličke misije Würzburg

Nakon nedjeljnih misa u crkvi sv. Josipa u Würzburgu i u crkvi sv. Mihaela u Aschaffenburgu, održani su slobodni izbori za sveca zaštitnika Hrvatske katoličke misije Würzburg. Izborima su pridruženi i glasovi iz drugih misijskih mjesta u Bad Mergentheimu i u Schweinfurtu. Nakon što je Hrvatska katolička misija Aschaffenburg od 1. siječnja 2022. godine pripojena […]

Jedna tema sastanka bila je i zajednička organizacija zaručničkog tečaja kao i zajedničko hodočašće u marijansko svetište Marienthal kraj Wiesbadena. Na kraju sastanka okupljeni su obišli župnu crkvu St. Josef u kojoj ih je domaćin fra Ivan Penava upoznao s poviješću ove njemačke župe kao i s poviješću HKM-a Würzburg.