Glasovala 164 vjernika

Izabran zaštitnik Hrvatske katoličke misije Würzburg

24. svibnja 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Würzburg

Nakon nedjeljnih misa u crkvi sv. Josipa u Würzburgu i u crkvi sv. Mihaela u Aschaffenburgu, održani su slobodni izbori za sveca zaštitnika Hrvatske katoličke misije Würzburg. Izborima su pridruženi i glasovi iz drugih misijskih mjesta u Bad Mergentheimu i u Schweinfurtu.

Prva framaška primanja u HKM-u Würzburg

Nakon pola godine zajedničkog tjednog druženja, mladi vjernici Hrvatska katoličke misije Würzburg primljeni su u godinu pripreme za davanje prvih framaških obećanja. Tako je na kraju Pete korizmene nedjelje u crkvi sv. Josipa u njemačkom gradu Würzburgu, 13-ero mladića i djevojaka pred župnikom fra Ivanom Penavom izreklo svoju želju da u sljedećoj godini još više […]

Nakon što je Hrvatska katolička misija Aschaffenburg od 1. siječnja 2022. godine pripojena Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg, novi župnik fra Ivan Penava održao je više savjetovanja i razgovora s vjernicima te se osjetila potreba redefiniranja hrvatske katoličke prisutnosti unutar katoličke Crkve u Njemačkoj te unutar cjelokupnog njemačkog društva. Kao prvi korak poduzet je izbor zajedničkog sveca zaštitnika.

Kroz posljednja dva tjedna vjernici su nakon mise ili putem interneta predlagali imena svetaca koja bi željeli da budu zaštitnici misije. Tako su se našla 22 predložena imena za koje je svaki vjernik mogao dati jedan glas. Pravo glasa imale su sve krštene osobe od najranije dobi u čije su ime pravo glasa ostvarili njihovi roditelji.

Hrvatska katolička misija Würzburg

Glasovanju su ukupno pristupila 164 vjernika na četiri izborna mjesta. Najviše glasova (49) dobio je sv. Antun Padovanski, a odmah iza njega je sv. Josip Zaručnik s 27 glasova i bl. Alojzije Stepinac s 14 glasova.

Posveta Hrvatske katoličke misije pod zaštitu sv. Antuna Padovanskog bit će u nedjelju 12. lipnja 2022. u 12 sati u crkvi sv. Josipa u Würzburgu, kada će papinski nuncij u Njemačkoj msgr. Nikola Eterović podijeliti krizmu za 11-ero hrvatskih krizmanika.

Novi ministranti u Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg na Prvu i Drugu korizmenu nedjelju u službu ministranta primljeno je devetero dječaka i djevojčica. Priprema za primanje ministrantske službe počela je početkom došašća 2021. godine. Uz pratnju starijih ministranata i pod vodstvom župnika fra Ivana Penave, OFM Conv., novi ministranti upoznavali su sve aktivnosti vezane uz ministriranje i na […]

U ovoj godini kada franjevci u Njemačkoj slave 800. obljetnicu svoje prisutnosti i to u gradu Würzburgu gdje se nalazi najstariji aktivni franjevački samostan, prigoda je da sv. Antun još više po franjevcima konventualcima koji vode Hrvatsku katoličku misiju Würzburg povežu hrvatski i njemački narod u ispovijedanju vjere u Isusa Krista.

fra Ivan Penava