Regensburg

U Njemačkoj otkrivena treća spomen-ploča Matiji Vlačiću Iliriku

14. prosinca 2023. u 16:10

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Generalkonsulat der Republik Kroatien in München

U njemačkom Regensburgu u ponedjeljak je otkrivena spomen-ploča u čast Matiji Vlačiću Iliriku, poznatom hrvatskom protestantskom teologu, crkvenom povjesničaru, filozofu i filologu, rođenom u Labinu.

Promjena duhovnog asistenta u Hrvatskoj katoličkoj župi Frankfurt

Hrvatska katolička župa Frankfurt javlja kako je u subotu u njihovoj zajednici fra Ignacije Milan Sladoja preuzeo službu duhovnog asistenta OFS-a. Ovu važnu službu dodijelio mu je provincijski defeinitorij na sastanku održanom u samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu. Samim time, dosadašnji duhovnik župnik fra Petar Komljenović razriješen je ove službe te je preuzeo mjesto […]

Vlačić Ilirik djelovao je u tom njemačkom gradu od 1562. do 1566. godine. Inicijator postavljanja spomen-ploče je dr. Luka Ilić, poznati hrvatski teolog i jedan od najboljih znalaca života i djela Ilirika.

Prigodnim govorima prisutnima su se obratili generalni konzul Vladimir Duvnjak, gradonačelnica Regensburga Gertrud Maltz-Schwarzfisher, dr. Bernhard Lübbers, voditelj Državne knjižnice Regensburg, Jörg Breu, dekan Evangeličkog dekanata Regensburg u ime evangeličko-luteranskog biskupa Klausa Stieglera i dr. Luka Ilić.

Nakon Wittenberga (rujan 2020.) i Magdeburga (studeni 2022.), ovo je već treća postavljena spomen-ploča u čast Matiji Vlačiću Iliriku u Njemačkoj koju je inicirao i organizirao dr. Ilić, a postoji i spomen-ploča Flaciusu i u Jeni. Spomenimo još da je dr. Ilić dobitnik nagrade Grada Labina za 2020. godinu.

Mate Bulić pokazao veliko srce u Frankfurtu

Hrvatska katolička župa Frankfurt u prošlu subotu proslavila je Nikolinje. Župljani, a posebno djeca, dočekali su svog omiljenog sveca u prepunoj dvorani Saalbau u Stadthalle Bergen-Enkheim. Istog dana održan je i koncert Mate Bulića. Pozdravnu riječ uputio je župnik fra Petar Komljenović koji je zatim mikrofon prepustio voditeljima programa Betini Mamić-Salviji i Mati Župariću. Uslijedio […]

Svečanom otkrivanju spomen-ploče na zgradi Državne knjižnice prisustvovali su i prof. dr. Udo Hebel, rektor Sveučilišta u Regensburgu i prof. dr. Mario Grčević, obnašatelj dužnosti dekana na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu.