Mala škola

U Novom Vinodolskom djeca Hrvata izvan domovine uče hrvatski jezik

20. srpnja 2022. u 15:53

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

U Novom Vinodolskom, primorskom ljetovalištu bogate kulturne prošlosti, 18. srpnja u organizaciji Hrvatske matice iseljenika započela je 29. Mala škola hrvatskoga jezika i kulture.

Lektor hrvatskog jezika o iskustvima u Bratislavi: Slovaci vole Hrvatsku, a Jadransko more nazivaju Naše more

U Bratislavi sam proveo dva mandata kao lektor hrvatskoga jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Komenski od akademske godine 2015./2016. do 2020./2021. Bratislava je siguran i za život poželjan grad koji se izrazito brzo razvija i raste naočigled. Otkad sam ondje počeo raditi pa do kraja mandata vizura grada drastično se promijenila. Grad je dobio potpuno […]

Temeljni je cilj Škole da djeca koja žive izvan Hrvatske, u zajedništvu s djecom iz različitih mjesta u Hrvatskoj, unaprijede svoje znanje hrvatskog jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu kraja u kojemu borave.

Program škole održava se u Domu Crvenog križa grada Zagreba Hostelu Villa Rustica do 29. srpnja, a djeca sudjeluju u raznim kreativnim igraonicama-radionicama (jezična, kulturološka, likovna, novinarska, lutkarska, dramska i filmska) te nizu sportskih, rekreativnih i zabavnih sadržaja.

U Baden-Württembergu porastao interes za hrvatskim jezikom. Pokrenut postupak za proširivanje na razinu B1

U Baden-Württembergu proveden je ispit certificiranja hrvatskoga jezika na razini A2. Ispit već treću godinu zaredom organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske – Centar za hrvatsku nastavu Baden-Württemberg u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja iz Zagreba i Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Stuttgartu te njemačkim pokrajinskim ministarstvom obrazovanja. Ove je godine […]

Ovogodišnji program okupio je 80-ero polaznika u dobi od 9 do 16 godina iz 14 europskih i prekooceanskih zemalja: SAD-a, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Irske, Italije, Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva (Sjeverne Irske, Škotske, Engleske), Luksemburga, Njemačke, Austrije, Švedske, Poljske, Makedonije, Crne Gore i Kosova.