Žrtva hvale

U Rimu doktorirala Anđela Jeličić Krajcar

1. ožujka 2023. u 14:42

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima

Anđela Jeličić Krajcar na Papinskome sveučilištu Gregoriana u četvrtak je obranila doktorsku disertaciju „Žrtva hvale. Egzegetsko-teološko istraživanje poslanice Hebrejima 13,15″.

Stepinčevo proslavljeno u Rimu

Hrvatska zajednica u Rimu proslavila je blagdan bl. Alojzija Stepinca u petak u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je kard. Lazzaro You Heung sik, prefekt Dikasterija za kler. Koncelebriralo je tridesetak svećenika, a na misi su sudjelovali i diplomatski predstavnici, javio je Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima. Na početku misnog slavlja rektor […]

Kako bi jasnije izložila kulturološku i teološku pozadinu „žrtve hvale“, autorica je studij započela pregledom antičkog konteksta u kojem se „žrtva“ (grčki: thusia) i „hvala“ (grčki: ainesis) pojavljuju u ambijentu poganskih kultova i svjetonazora.

Drugo poglavlje disertacije posvećeno je starozavjetnoj instituciji „žrtve hvale“ (Levitski zakonik 7,12-15) ili preciznije „žrtve zahvalnosti“: riječ je o žrtvi koju prinosi pojedinac, u znak zahvalnosti Bogu, a slijedi je svečani, zajednički obrok s prijateljima – kao izričaj solidarnosti. U trećem poglavlju piše o literaturi nastaloj između Starog i Novog zavjeta: nastavlja se odvajanje od materijalnog kulta te visoko vrednuje izričaje „zahvalnosti“ i „hvale“, naspram prinošenja materijalnih žrtava.

Mentor disertacije bio je profesor Scott Normand Brodeur, SI, redovni profesor Papinskog sveučilišta Gregoriana. Svečanom činu obrane prisustvovali su brojni prijatelji i članovi obitelji, kolege sa sveučilišta, vlč. Marko Đurin, rektor Papinskoga hrvatskog zavoda Svetog Jeronima i Tea Zubičić, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

Hrvat koji je rođen u Kölnu doktorirao u Rimu

Franjo-Frankopan Velić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, uspješno je obranio doktorsku tezu iz filozofije pod naslovom “Antropsko načelo i svrhovitost svemira” na Papinskom sveučilištu Svetoga Križa u Rimu. Mentor odnosno relator teze bio je prof. dr. Juan José Sanguineti, korelator prof. dr. Philippe Dalleur, a treći član povjerenstva prof. dr. Rafael Martínez. Dok su relator i […]

Po završetku obrane, na kojoj se govorilo i engleskim i talijanskim jezikom, kandidatica je izrazila zahvalnost svim osobama koje su joj bile podrška na životnom putu: posebno brojnim svećenicima, od don Petra Pahovića i mons. Antuna Bogetića do pojedinih profesora s Papinskoga biblijskog instituta u Rimu.

“Zahvaljujući njihovu istraživanju i posvećenosti, bilo je moguće raditi na ovoj temi”, poručila je.

Anđela Jeličić Krajcar rođena je 1972. Puli, odrasla u Poreču, srednju školu završila je u Pazinu. Teologiju je diplomirala u Rijeci 1996. godine.

Studirala je i magistrirala na Papinskome biblijskom institutu u Rimu. Od 2000. do 2012. predavala je na Teologiji u Rijeci hebrejski i grčki jezik, Opći uvod u Sveto pismo i druge predmete s katedre Svetog pisma Starog i Novog zavjeta.

Istovremeno, do 2012. predavala je i vjeronauk u Gimnaziji i strukovnoj školi „Jurja Dobrile“ u Pazinu. Od 2007. godine predaje i na Sustavnom studiju duhovnosti, u Remetama. Kao vanjska suradnica trenutačno predaje grčki jezik i u sjemeništu „Redemptoris Mater“ u Puli.

Objavljeni podaci o prisutnosti hrvatskih svećenika u Rimu

Banjolučki pomoćni biskup Marko Semren kao predsjednik Biskupskoga povjerenstva za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, obavio je od 9. do 12. siječnja redovitu godišnju vizitaciju Zavoda. Biskup Semren susreo se i obavio pojedinačne razgovore s upravom Zavoda, svećenicima pitomcima, časnim sestrama i djelatnicima te je obišao zavodsku imovinu. Završetak vizitacije u četvrtak 12. […]

Od 2018. godine kao vanjska suradnica Hrvatskog radija i Hrvatske televizije redovno izvještava o događajima u Vatikanu za emisije religijskog programa HRT-a, kao dopisnica akreditirana pri Tiskovnom uredu Svete Stolice.