Papinski hrvatski zavod

Stepinčevo proslavljeno u Rimu

13. veljače 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Elvir Tabaković

Hrvatska zajednica u Rimu proslavila je blagdan bl. Alojzija Stepinca u petak u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je kard. Lazzaro You Heung sik, prefekt Dikasterija za kler. Koncelebriralo je tridesetak svećenika, a na misi su sudjelovali i diplomatski predstavnici, javio je Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima.

Stepinčevo u Chicagu predvodio biskup fra Ivica Petanjak. Župa pokazala i film o 50 godina hrvatske škole

Krčki biskup fra Ivica Petanjak predvodio je svetu misu i proslavu Stepinčeva u hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu. S njim su nedjeljnu misu suslavili fra Antonio Musa i fra Gabrijel Škibola iz župe sv. Jeronima te njegov tajnik don Josip Karabaić. Blaženi kardinal Stepinac zaštitnik je hrvatske škole koja nosi njegovo ime i već […]

Na početku misnog slavlja rektor Zavoda Marko Đurin pozdravio je sve okupljene. Riječi pozdrava uputio je ponajprije predslavitelju kard. You Heung siku te je podsjetio na njegov prošlogodišnji pohod Hrvatskoj, odnosno grobu bl. Alojzija Stepinca te Stepinčevu rodnom mjestu Krašiću.

Elvir Tabaković

U svojoj homiliji nadahnutoj na naviještenoj Božjoj riječi te na ljubavi koju je blaženi Alojzije Stepinac posvjedočio svojim mučeništvom, kard. You Heung sik istaknuo je kako je s velikom radošću prihvatio poziv biti predslavitelj ove euharistije, prisjećajući se svog prošlogodišnjeg pohoda Hrvatskoj te činjenice da mu je upravo prilikom tog posjeta pristigla vijest da ga je Sveti Otac pozvao da služi kao kardinal.

‘Danas se traže svjedoci poput Stepinca’

U nedjelju 13. veljače hrvatska župa sv. Jeronima u Chicagu proslavila je Stepinčevo – godišnji spomen i sjećanje na blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Svečanu svetu misu predvodio je kustos hrvatskih franjevaca fra Jozo Grbeš, a suslavili su fra Ivica Majstorović, župnik i fra Antonio Musa, župni vikar. U svojoj propovijedi fra Jozo je govorio o […]

Značaj i svjedočanstvo bl. kardinala Stepinca zatim je potvrdio podsjetivši na njegovu bezuvjetnu vjernost Petrovoj Stolici, unatoč nagovaranjima i prijetnjama kojima su ga htjeli prisiliti da uspostavi nacionalnu crkvu.

Elvir Tabaković

Rektor Đurin na kraju mise posebno se zahvalio KUD-u Mihovljan iz Međimurja koji je svojom pjesmom obogatio liturgijsko slavlje. Zatim su svi prisutni izmolili molitvu blaženom Alojziju Stepincu.

Stepinčevo proslavljeno u Nici i Stuttgartu, u nadi da će misija uskoro dobiti i svog voditelja

Blagdan bl. Alojzija Stepinca proslavljen je proteklog vikenda i među hrvatskim vjernicima u Nici i Stuttgartu… Nica Ovaj veliki blagdan proslavljen je u subotu 12. veljače u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Nici. Događaj je okupio stotinjak župljana s cijele Azurne obale. Ovogodišnji predvoditelj sv. mise i prigodne propovijedi bio je vlč. Damir Kunić, mladomisnik Sisačke […]

Prije završnog blagoslova svoju je prigodnu zahvalu izrekao i kardinal You Heung sik koji je rekao da je na poseban način tijekom ove svete mise molio da bl. Alojzije Stepinac što prije bude proglašen svetim i kako bi jako volio da se to dogodi dok on bude u Rimu. Proslava je završena zajedničkim druženjem u prostorima Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima.