Srebrenka Jurinac

Slavna, legendarna i ponizna. Bila je jedna od najpoznatijih sopranistica nakon Drugog svjetskog rata

30. rujna 2021. u 8:02

Potrebno za čitanje: 2 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: YouTube/Screenshot

Postati slavan, legenda, a istovremeno ostati ponizan, nije lako, ali je časno i znak je duboke životne mudrosti. Jedna od slavnih Hrvatica bijaše i operna pjevačica Sena Jurinac, koja do smrti ostade skromna, nenametljiva, što bi se reklo, normalna žena.

U Argentini je bio znanstveni savjetnik Vojnogeografskog instituta, a u Zagrebu zabranjen. Toliko da su čak skidali njegove slike

Tragične posljedice Drugoga svjetskog rata bile su među Hrvatima raznovrsne i neizmjerive. Među ostalim, mnogobrojni Hrvati rasuli su se po svijetu, a među njima bio je i velik broj visokoobrazovanih osoba, profesionalaca raznih zvanja. Jedan od njih bio je i Stjepan Horvat, znanstvenik geodezije i tadašnji rektor zagrebačkoga sveučilišta. Horvat je rođen u Srijemskim Karlovcima […]

Srebrenka Jurinac rođena je 24. listopada 1921. u Travniku, gradiću koji nam je dao nekoliko poznatih hrvatskih imena. Otac joj Ljudevit bio je Varaždinac, a majka Christine Bečanka. Upoznali su se za vrijeme njegova studija medicine u Beču, zatim su se vjenčali te bili upućeni u Bosnu gdje je Ljudevit radio u radničkoj bolnici rudnika soli u Lukavcu.

Još u mladim danima vidjelo se da je Senu Bog obdario lijepim glasom i na sreću njezinu i svijeta kulture ona je svojim napornim radom taj talent umnogostručila, usavršila i postala operna zvijezda svjetskoga glasa.

Upoznajte veliku obitelj Čondić koja je obogatila Ameriku. Zasad se može pohvaliti s više od 70 potomaka

Mali je broj Hrvata koji su se obogatili u Americi, ali zato je velik broj hrvatskih obitelji koje su zaista obogatile Ameriku. Jedna je od njih i vrlo poznata obitelj Čondić u Chicagu iz koje potječe naš Joseph, ili kako smo ga zvali, Jozo. Davno je to bilo kada je u Ameriku došao Jozin otac […]

Kada joj je bilo deset godina Sena se s majkom iz Bosne preselila u Zagreb i tu je učila pjevanje kod poznate odgojiteljice Marije Kostrenčić. Njezini prvi javni nastupi bili su u Zagrebu 1942., a od 1945. do kraja svoje karijere pjevala je 37 godina u Beču i za bečku Državnu operu za koju je interpretirala 46 raznih uloga i nastupila u 1268 predstava.

Bila je jedna od najpoznatijih sopranistica nakon Drugoga svjetskog rata i osim redovitih nastupa u Austriji, pjevala je po svim europskim metropolama te u New Yorku, Buenos Airesu i drugim gradovima. Oživljavala je likove iz opera svih velikih skladatelja: Verdija, Beethovena i Wagnera, ali najviše je pjevala skladbe Mozarta i Richarda Straussa. Preminula je 23. studenog 2011. u obiteljskoj kući blizu Augsburga u Njemačkoj.

Dok sve počasti dolaze i prolaze, njezina umjetnička djela ostaju

Papa Ivan Pavao II. je 1999. napisao: „Umjetnici, društvo vas treba. Društvu u kojem živimo potrebna je ljepota kako ne bi očajavalo. Ljepota, baš kao i istina, donosi radost čovjekovu srcu”. Osoba koja se puno prije ovog papina poziva odazvala glasu Božjem i donosila radost ljudskim srcima bila je i vrlo poznata čileanska umjetnica hrvatskih […]

Danas je lako pronaći na internetu imena opera, svih uloga i mjesta gdje je pjevala, ali je teško naći ljudsku stranu Senina karaktera i života. Ona nije samo vježbala svoj glas, nego i karakter. Ona nije trčala za ulogama, nije se „gurala“, nije iskorištavala druge da bi se penjala prema vrhuncima svijeta opere. Sena je glumila samo na pozornicama, a u privatnom životu uvijek je bila i ostala do kraja života dosljedna, stabilna i skromna žena. Njezine ljudske vrline i odličan glas osigurali su joj izvrsnu životnu karijeru kojom je obogatila svijet opere i povijest hrvatske kulturne baštine.