'Otac domovine 20. stoljeća'

U Sydneyu održana komemoracija za dr. Franju Tuđmana

15. prosinca 2020. u 4:57

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Domovina

“Dr. Franjo Tuđman je Otac domovine 20. stoljeća”, rekao je u nedjelju Marko Franović, na komemoraciji povodom smrti prvog hrvatskog predsjednika, koja je održana u Hrvatskom domu “Sydney”.

pater Ike Mandurić s hrvatskom dijasporom iz Australije: Nemojmo prestati voljeti ono što je svake ljubavi vrijedno

“Hvaljen Isusa i Marija, dragi Hrvati pozdravljamo vas u našoj ‘Krunici Hrvata svega svijeta’”, i tako već 20 subota pater Ike Mandurić započinje svoje obraćanje. I to ne u crkvi, nego putem zoom aplikacije. Ova zanimljiva inicijativa izazvala je ogroman interes među hrvatskom dijasporom i našim ljudima u domovini. Ideja za molitvom pojavila se nakon […]

Program je vodio Anto Glavor, predsjednik HALUD-a. Nakon hrvatske himne koju je otpjevao Josip Zorić, održana je minuta šutnje za sve poginule za domovinu. Zatim se okupljenima obratio Zvonimir Kurtović, novoizabrani predsjednik Hrvatskog kluba “Sydney” i hrvatski branitelj koji je govorio o pokojnom predsjedniku i svojim susretima s njim, javlja hrvatsko-australski tjednik Domovina.

Tomislav Lerotić, predsjednik Hrvatskog kluba “Kralj Tomislav”, pozdravio je okupljene, a nakon njega prisutnima se obratio Ivica Glasnović, generalni konzul Republike Hrvatske u Sydneyu. Ante Maleš, predsjednik HDZ-a podružnice Sydney, također je govorio o predsjedniku Tuđmanu.

Imali smo priliku čuti i dvije pjesme o prvom hrvatskom predsjedniku – Rosice Perić koja je krasnoslovila djela Ante Glavora i Zorice Marušić.

Skupu je bilo prisutno stotinjak rodoljuba, a ljubav i zahvalnost hrvatske dijaspore najbolje je izrazio poznati domoljub i dobrotvor Marko Franović iz Sydneya.

Hrvat iz Australije: Ne ulažem u dionice, nego u studente Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Svečanom akademskom činu u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac” prisustvovali su rektor HKS-a vlč. prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektor za nastavu izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singo, moderatorica i asistentica s Odjela za sociologiju Matea Škomrlj, tajnica Povjerenstva za dodjelu stipendija dipl. iur. Ingrid Floigl Lončar te suradnici iz […]

“Gospodine predsjedniče, Vi ste zadužili svoj narod jer ste mu u povijesnim trenucima bili na čelu i omogućili stvaranje države. Kao i svi veliki ljudi, ni Vi nećete dočekati izraze zahvalnosti za to. Učinit će to tek dolazeći naraštaji. Ali, vjerujte, učinit će to. Vi ćete biti veliki čovjek hrvatske povijesti, ali ne za života, već kada ocjene budu donesene hladnom glavom”, zaključio je Franović.