Berislav Hunski

U Tasmaniji preminuo hrvatski svećenik. Tamo je sagradio crkvu

13. lipnja 2024. u 8:38

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Riječka nadbiskupija

Nakon duge i teške bolesti u utorak je u Hobartu (Tasmanija) u 88. godini života i 43. godini svećeništva preminuo Berislav Hunski, svećenik Riječke nadbiskupije.

Tužna vijest iz Chicaga! Preminuo je fra Ilija Puljić

U 83. godini života, 60. godini redovništva i 55. godini svećeništva, sinoć je u sveučilišnoj bolnici u Chicagu preminuo fra Ilija Puljić. Fra Ilija je rođen 26. srpnja 1941. u Kamenoj u Hercegovini. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u franjevačkom sjemeništu u Visokom. Studij filozofije i teologije pohađao je u Sarajevu […]

Berislav Humski rođen je 28. rujna 1935. u Zagrebu, od oca Josipa i majke Anđele r. Barbić. Od 1958. do 1973. živio je i radio u Australiji.

Vratio se 1973. u Zagreb kako bi se brinuo za bolesnu majku. Dvije godine boravio je u samostanu karmelićana u Remetama kao trećoredac. Od 1977. primljen je za svećeničkog kandidata Riječko-senjske nadbiskupije. Za đakona je zaređen 14. prosinca 1980., a za svećenika 11. travnja 1981. u katedrali sv. Vida u Rijeci.

Službovao je kao duhovni pomoćnik u župi sv. Jurja na Gornjoj Drenovi – Rijeka od 1981. godine te od 1985. imenovan je za upravitelja župe sv. Luke u Rijeci. Nakon pet godina službe u Riječko-senjskoj nadbiskupiji otišao je u Tasmaniju, u grad Hobart kao hrvatski dušobrižnik.

Za vrijeme njegova službovanja u Tasmaniji sagrađena je crkva koja je posvećena Gospi Kraljici Hrvata i Kraljici mira.

Preminuo svećenik koji je služio Hrvatima u Ingolstadtu, Nürnbergu i Pforzheim-Bruchsalu

Salezijanac svećenik don Niko Šošić preminuo je jučer u Cugovcu u 78. godini života, 58. godini redovništva i 47. godini svećeništva, izvijestila je Hrvatska salezijanska provincija. Don Niko je rođen 19. rujna 1946. u Šenkovićima (Novi Travnik, BiH) od oca Marijana i majke Kate rođ. Mican. Sakrament kršenja i potvrde primio je u crkvi Presvetog […]

Svetu misu zadušnicu za pokojnog svećenika Berislava predvodit će riječki nadbiskup Mate Uzinić u četvrtak 20. lipnja u 19 sati u katedrali sv. Vida u Rijeci.