Redom hrvatskog pletera

U Washingtonu odlikovana Irena Stanić Rašin za doprinos hrvatkoj zajednici u Bostonu

30. listopada 2022. u 9:29

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Croatian Embassy in Washington D.C.

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu u petak je održana prigodna svečanost uručenja odlikovanja Ireni Stanić Rašin „Redom hrvatskog pletera za izniman doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana te očuvanju identiteta hrvatske zajednice u Bostonu”.

Nakon Nixonove pobjede ponudili su mu posao u Washingtonu. No, zbog smrti supruge napustio je Ameriku i preminuo u samoći

U noći između 13. i 14. rujna 1971. u gradu Alicanteu u Španjolskoj, preminuo je dr. Vilim Meinzl, poznati hrvatski intelektualac, organizator i borac za slobodu hrvatskog naroda. Dr. Meinzl je bosanski Hrvat iz Sarajeva. Gimnaziju je pohađao kod bosanskih franjevaca koji su u najodlučnijim godinama njegova duhovnog razvoja usadili u njegov um i pamet […]

U govoru prilikom uručenja odlikovanja, veleposlanik Pjer Šimunović istaknuo je značajnu ulogu Stanić Rašin u njegovanju hrvatskog jezika, kulture i tradicije na području Bostona te se zahvalio na predanom radu u promicanju hrvatskog jezika među naraštajima mladih od osnivanja hrvatske škole u tom gradu 2007. godine.

Nakon dodjele odličja, Stanić Rašin održala je predavanje okupljenima na temu “The Language of Time: A linguistic Perspective”.

Irena Stanić Rašin rođena je 23. siječnja 1967. godine u Slavonskom Brodu. Odrasla je u Zagrebu, gdje je završila osnovnu i srednju školu, te diplomirala i magistrirala engleski i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Živi i djeluje na potezu Boston-Zagreb. Bavi se pisanjem, prevođenjem i podučavanjem talijanskog i hrvatskog jezika, književnosti i kulture. Doktorandica je na poslijediplomskom studiju Hrvatska filologija u interkulturnom kontekstu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Croatian Embassy in Washington D.C.

Članica je vokalno-tamburaškog sastava Pajdaši. Za svoj rad na pomoći školama u gradu Arlingtonu u saveznoj američkoj državi Massachusetts, 2007. godine bila je među dobitnicima godišnje nagrade George P. Faulkner za izvanredan doprinos mladima.

Članica je Radne skupine za obrazovanje pri Udruženju hrvatsko-američkih stručnjaka te udruga Independent Publishers of New England, Society of Children’s Book Writers and Illustrators, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca i Matice hrvatske.

Predsjednik Milanović odlikovao hrvatske diplomate: Jednom kada odeš, otpadnik si, gotovo

Povelju Republike Hrvatske predsjednik Zoran Milanović danas je uručio Hrvatskom diplomatskom klubu. Udruzi hrvatskih diplomata priznanje je dodijeljeno za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske diplomacije, proučavanju međunarodnih odnosa i vanjske politike Republike Hrvatske, javlja Ured predsjednika. “I drago mi je da se toliko ljudi, nakon toliko godina drži zajedno. To čak nisam ni […]

Na poticaj Hrvatske matice iseljenika 2019. godine dodijeljen joj je orden Reda hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana te očuvanju identiteta hrvatske zajednice u Bostonu.