Njemačka

UDBA je u dijaspori ubila više od 70 hrvatskih domoljuba

24. listopada 2023. u 9:34

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Fenix magazin

Na zgradi Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu postavljena je spomen-ploča hrvatskim domoljubima, žrtvama jugoslavenske komunističke tajne službe UDBA-e, koji su ubijeni u Njemačkoj od 1945. do 1990. godine.

Stuttgart: Pedeset godina braka obitelji Prljević

Hrvatska katolička zajednica Stuttgart javlja kako su u nedjelju Kata i Ante Prljević obnovili bračni savez koji su 24. siječnja 1973. sklopili u Bukovici kod Tomislavgrada. Pred Bogom su ponovno potvrdili svoju bračnu vjernost i zahvalili mu za milost svih godina zajedničkog života. Slavlju su prisustvovali obitelj i prijatelji… “Uime cijele župne zajednice našim svečarima […]

Spomen-ploču u subotu je otkrio Tomo Medved, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja…

„Ovaj simbolični čin važan je korak ka suočavanju s prošlošću, sa zločinima totalitarnog jugoslavenskog komunističkog režima. To je naš ljudski i nacionalni dug prema žrtvama koje zavrjeđuju povijesno sjećanje i priznanje poput ove spomen-ploče“, istaknuo je ministar Medved.

„Nismo imali sreću kao drugi narodi svoju samostalnost i slobodu ostvariti bez rata i žrtava, bili smo izloženi brutalnoj velikosrpskoj agresiji, istog tog režima koji je ovdje u Njemačkoj ubijao naše domoljube. Obranili smo i oslobodili svoju domovinu i danas svjedočimo ovom zajedništvu u organizaciji Vlade RH i postavljanju ovog trajnog spomena na vrijeme kada nije bilo lako biti Hrvat i kada ste bili ugroženi samo zato što ste željeli svoju domovinu“, poručio je Medved, zahvalivši Hrvatskoj kulturnoj zajednici na prijedlogu te Generalnom konzulatu u Stuttgartu na postavljanju ovog trajnog znamena…

Fenix magazin

U ime zagrebačkog nadbiskupa mons. dr. Dražena Kutleše okupljene je pozdravio vlč. dr. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, koji je ujedno predvodio molitvu nakon otkrivanja spomen-ploče.

Nakon svečanosti otkrivanja spomen-ploče, program je nastavljen u obližnjoj dvorani u kojoj je dr. sc. Domagoj Knežević s Hrvatskog instituta za povijest, ujedno savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova, održao predavanje na temu „Kratka povijest komunističke tajne službe“ te pojasnio nastanak i djelovanje službe koja je kroz povijest mijenjala nazive OZNA/UDBA/SDB.

Kćeri Hrvatske organizirale klapski spektakl u Stuttgartu

Teško se dosjetiti superlativa kojim bi se najbolje opisala „Klapska noć“ u organizaciji ženske klape „Filiae Croatiae“ iz Stuttgarta koja se povodom 12. obljetnice njezina postojanja održala u prekrasnom prostoru zemaljskog muzeja Württemberga. Veličanstveno, nezaboravno, spektakularno, velebno, čarobno… Svi ti epiteti pogađaju „u sridu“ i dostojno rezimiraju besprijekorno organiziranu priredbu sve popularnijeg glazbenog sastava koji […]

U 45 godina vladavine komunističkog totalitarnog režima, u inozemstvu je ubijeno više od 70 Hrvata, od kojih polovica u Njemačkoj, objavio je Fenix Magazin.