Filiae Croatiae

Kćeri Hrvatske organizirale klapski spektakl u Stuttgartu

18. studenoga 2022. u 10:10

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Mario Jelić

Teško se dosjetiti superlativa kojim bi se najbolje opisala „Klapska noć“ u organizaciji ženske klape „Filiae Croatiae“ iz Stuttgarta koja se povodom 12. obljetnice njezina postojanja održala u prekrasnom prostoru zemaljskog muzeja Württemberga.

Anđela iz hita ‘Ima li nade za nas’ predstavila novu pjesmu i osvojila nagradu publike

U finalnoj večeri 27. Međunarodnog Marko Polo festivala u Korčuli, Anđela Zelić predstavila je svoju novu pjesmu „Ne zamiri“ i osvojila drugu nagradu publike. Pjevačici iz Luksemburga, mnogima poznatoj po hitovima „Ima li nade za nas“, „Nema ništa novo“ ili „Buduće godine“ nagradu je predao umjetnički direktor festivala Nenad Vilović. „Zahvaljujem se na priznanju. Nisam […]

Veličanstveno, nezaboravno, spektakularno, velebno, čarobno… Svi ti epiteti pogađaju „u sridu“ i dostojno rezimiraju besprijekorno organiziranu priredbu sve popularnijeg glazbenog sastava koji je ponikao u okrilju Hrvatske katoličke zajednice u Stuttgartu. Štoviše, 14 pjevačica većinom se poznaje od malih nogu, zajedno su pjevale u zborovima Hrvatske katoličke zajednice, a tijekom godina povezala ih je ne samo ljubav prema glazbi, nego i istinsko prijateljstvo.

Mario Jelić

„Kćeri Hrvatske“ okupile su sjajne klape Stine i Ćakulone iz Zagreba, klapu Carmen iz Sindelfingena, klapu Croatia iz Münchena i posebnu gošću Anđelu Zelić iz Luksemburga. Svi oni su se sa svojim domaćinima pobrinuli za bogat repertoar tradicionalnih napjeva i obrada popularnih pjesama.

Mario Jelić

Program su otvorile „Filiae Croatiae“ pjesmom „Lipa moja zemljo“ koju je napisao fra Zvonko Tolić, bivši župnik Hrvatske katoličke zajednice Stuttgart. Klapa Stine kao pobjednik Omiškoga festivala i klapa Ćakulone izveli su četiri pjesme i ispraćeni su gromoglasnim pljeskom publike. Klape Carmen i Croatia također su oduševile svojim nastupom. Pjevačica Anđela Zelić izvela je dvije pjesme uz pratnju Vedrana Klisarića na gitari, a službeni dio koncerta zaključen je pjesmom „Ne zamiri“ koju je Anđela otpjevala s klapom Filiae Croatiae. Kroz dvosatni program vodili su Edita Lučić-Jelić i Alen Saček.

Mario Jelić

Gostima su se posebno obratili Mijo Stanić, ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa u Omišu koji je istaknuo važnost klapskog pjevanja kao dijela UNESCO-ove kulturne baštine.

Hrvati iz Njemačke, Belgije, Nizozemske i Luksemburga hodočastili u Banneux

Vjernici iz Njemačke, Belgije, Nizozemske i Luksemburga u subotu su tradicionalno hodočastili u marijansko svetište Gospe siromaha u belgijskom mjestu Banneuxu, objavila je Franjevačka Provincija Svetog Križa – Bosne Srebrene. Kao i svake godine, glavni organizator je Hrvatska katolička misija u Aachenu na čelu s njezinim voditeljem fra Ivicom Radićem, franjevcem Bosne Srebrene. Dnevni molitveni […]

„Posebno mi je drago što i Hrvati u iseljeništvu održavaju klapsku pismu te šire naše predivne napjeve u raznim susretima i tako povezuju naraštaje“, rekao je Stanić.

Ivana Rora, izaslanica ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, čestitala je klapi Filiae Croatiae na velikoj obljetnici i sjajnoj priredbi, a ujedno je najavila novi susret klapa iz iseljeništva 2023. u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Mario Jelić

Marija Thiel, voditeljica klape „Filiae Croatiae“ na kraju priredbe zahvalila je svim sudionicima, sponzorima, Hrvatskoj kulturnoj zajednici u Stuttgartu, a posebno i velikom klapskom maestru i trogirskom etnomuzikologu dr. Jošku Ćaleti, dobitniku šest Porina za klapsku glazbu, uvelike zaslužnom za aranžmane i vokalne izvedbe klape „Filiae Croatiae“.

Luksemburški Hrvati pomažu potresom pogođenom području

Luksemburški Hrvati uputili su dvije tone raznih prehrambenih artikala, radne odjeće i obuće, grijalica te sanitetskog materijala obiteljima koje žive u potresom porušenom glinskom i petrinjskom kraju, te 7000 eura dječjem odjelu sisačke bolnice za nabavu medicinskog uređaja. Luksemburški Hrvati nakon potresa odmah su se organizirali, no nisu željeli nasumice slati pomoć već su se […]

Veselo druženje i pjesma u Stuttgartu nastavili su se duboko u noć, a većina pjevačica i pjevača okupljenih klapa sudjelovala je i sutradan na misnom slavlju u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Stuttgart.  
 
Ljubica Karaman