Rene Marčić

Sjećanje na Hrvata iz Austrije koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći: Bio je franjevačka duša

23. svibnja 2022. u 10:56

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vremeplov

FOTO: Faksimil/österreichisch-kroatische Gesellschaft

U zrakoplovnoj nesreći kod Genta u Belgiji 2. listopada 1971., među 63 putnika, poginuli su dr. Rene Marčić, istaknuti austrijski katolički novinar i sveučilišni profesor iz Salzburga te njegova supruga Blanka.

Što se dogodilo Nicku Begichu? Još uvijek nije riješen misterij zrakoplovne nesreće uglednog političara s Aljaske

Najveća savezna država u SAD-u Aljaska nalazi se na krajnjem sjeverozapadu Sjeverne Amerike. Ima 1,530.693 četvornih kilometara i oko 650 tisuća stanovnika, od kojih su 20 posto Eskimi i Indijanci. Aljaska je odijeljena od drugih 48 kontinentalnih država golemim kanadskim teritorijem. Kroz stotinjak godina, do 1867., gospodar te gotovo puste zemlje na Tihom oceanu i […]

Dr. Rene Marčić bio je u Austriji vrlo dobro poznat kao najbolji stručnjak za pravo, a 12 godina radio je kao savjetnik za pitanja izbjeglica pri Ujedinjenim Narodima. Vraćajući se preko Londona iz Australije, gdje je na Sveučilištu u Sydneyu pola godine držao predavanja iz filozofije prava i seminar, izgubio je nesretnim slučajem život, koji je mogao još mnogo dobra dati od sebe.

Rene Marčić rođen je 1919. godine u Beču od oca Hrvata, bivšeg vojnog časnika i umjetnika (slikara) te majke Austrijanke. Gimnaziju je počeo pohađati kod franjevaca na Badiji kod Korčule, a nastavio je kod franjevaca na Širokom Brijegu i završio s odličnim uspjehom.

Jedan od najdramatičnijih slučajeva bijega iz Jugoslavije otetim zrakoplovom, u kojem je bio i Ivo Andrić

Ljudi su uvijek pronalazili načina kako pobjeći iz država u kojima je vladao (ili vlada) totalitarni režim, pa tako i Hrvati. Ne računajući one koji su izbjegli pokolju u proljeće 1945. godine, na tisuće je Hrvata pobjeglo na Zapad u godinama poslije Drugoga svjetskog rata. Oni iz priobalnih dijelova Hrvatske ponajviše su “veslali” u slobodu […]

Pravne znanosti počeo je studirati u Zagrebu, a diplomirao je u Beču. Nakon toga završio je i studij filozofije i teologije. Više godina bio je glavni urednik dnevnika u Salzburgu “Der Salzburger Nachrichten”, dok nije postao profesorom na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Salzburgu. Bio je i rektor Sveučilišta u Salzburgu.

Richard Barta, glavni urednik austrijske agencije Kathpress, nazvao ga je “franjevačkom dušom”, a on je uoči smrti izjavio da se kao kršćanin formirao u franjevačkoj gimnaziji na Širokom Brijegu i da je taj odgoj za njega bio sudbonosan i prožimao njegov život do u dno bića.

Ponekad vam je teško? U redu! Ovaj Hrvat na uzletištu u Americi čeka kći koju nije vidio devet godina…

Životni put jedne drage gospođe kao da je ispisao dio mučne povijesti hrvatskog naroda. Tridesete, četrdesete i pedesete godine prošlog stoljeća kao da su pisale povijest u životu jedne osobe. Rat, neizvjesnost, pogibije, nestanci, ubojstva, loše vijesti, sakrivanja, tajna dopisivanja, tiha molitva, smrt najbližih, nestanak oca, smrt majke, odlazak u najdalji svijet, ponovni počeci… Sve […]

Pokojni Rene Marčić uvijek se ponosio svojom hrvatskom narodnošću. Neka mu je kao i njegovoj supruzi vječni mir i pokoj!

Hrvatski katolički kalendar, 1972.