Jure Prpić

Uz posao u tvornici, ovaj Hrvat u Americi je uspio završiti studij, magistrirati i doktorirati

18. veljače 2022. u 0:19

Potrebno za čitanje: 2 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: hkv.hr

Putovati dugo i daleko nikad nije lako, posebice kad nas život, kao vihor, mota, baca, lomi i odnese onamo gdje nismo ni sanjali da bismo mogli stići. Juru Prpića, hrvatskog povjesničara u Americi, vihor života pronio je kroz teška vremena i odnio ga daleko od domovine, ali je on uvijek ostao stabilan, čvrst, vjeran sam sebi i svojim idealima, radišan, uspješan i plodonosan. Povrh svega, bio je pun istinske čovječnosti.

Emotivna pjesma koju su Hrvati posvetili Americi: Znojem i krvlju mi smo Te zalili i mnogo čelika za Tebe salili

Šumi more, urla; vrišti bura;nad nama je nebo plavo i visoko.Nezaboravni dani, svaka ova ura;tam’ daleko gleda svačije oko:kad ćeš doći Zemljo Nova? I sred mojih snova:gledam zemlju golemu i lijepunehotičnih gora, beskrajnih jezera,desetke nacija, rasa i vjera. Šume vali AtlantikaI svatko u mukupita bijelu lađu:“Kada ćemo prispjeti u luku?”Kroz ove pučine plavevozi nas spas.Amerika, […]

Jure Prpić rođen je 16. studenog 1920. u banatskoj Đali, u obitelji podrijetlom iz Like. Gimnaziju je pohađao u Požegi, a 1944. godine diplomirao je pravo u Zagrebu. Imao je sreću da je preživio rat i komunističke pokolje 1945. i našao se u izbjegličkim logorima u Austriji s tisućama drugih Hrvata. Pet godina kasnije došao je u Ameriku. Premda je bio diplomirani pravnik i za vrijeme logorovanja u Austriji studirao povijest u Grazu, po dolasku u Ameriku radio je tvorničke poslove da bi preživio i stvorio nove temelje života. Pomoću supruge Hilde, koju je upoznao u Grazu i oženio u Americi, počeo je izvanredno studirati na katoličkom sveučilištu John Carroll u Clevelandu. Uz posao u tvornici, Jure je uspio završiti studije povijesti te 1956. godine magistrirati.

Ali tu se nije stalo. Jure i Hilda odselili su se u Washington i dok je Hilda radila i zarađivala za život obitelji, Jure je uspješno završio doktorat na poznatom Georgetown sveučilištu. Njegova doktorska disertacija “Hrvati u Americi” objavljena 1971. postala je glavni izvor informacija o američkim Hrvatima. Hrvatski prijevod knjige objelodanjen je 1997. godine u Zagrebu. Osim nekoliko povijesnih knjiga i brošura, Prpić je još od mladih dana objavljivao pjesme, a najpoznatija mu je zbirka pjesama Posljednji svibanj (1973.).

Zahvaljujući ovom Hrvatu iz Buenos Airesa, Hrvatska revija u emigraciji izlazila je čak 40 godina!

Biti umjetnik, pjesnik, pisac i kulturni djelatnik nije lako! Ovo posebice vrijedi za ljude koji stvaraju ne na svojoj rodnoj grudi, nego “pod tuđim nebom”, i još ako su prisilno odsječeni od kulturne matice svog naroda i domovine. Jedan od takvih bio je i Vinko Nikolić, najpoznatiji hrvatskih kulturni djelatnik izvan domovine nakon Drugog svjetskog […]

Jure Prpić predavao je povijest na John Carroll sveučilištu od 1958. do 1989. i bio mentor mnogim poslijediplomskim studentima, kojima je bio dobar savjetnik i iskreni prijatelj. On je bio jedan od utemeljitelja Udruge za hrvatske studije u Americi i dugogodišnji tajnik, rizničar i urednik udrugina biltena. Bio je član Hrvatske akademije u Americi i drugih hrvatskih organizacija. Lijep broj desetljeća bio je vidljiv na svim hrvatskim kulturnim događanjima te dao velik obol čuvanju i jačanju hrvatske kulturne i opće prisutnosti Hrvata u Americi.

Dalek je i dug put od Banata do Clevelanda. Put kakav Jure i mnogi drugi nisu planirali, ali krvave ratne i poratne okolnosti bacile su ga u novu sredinu u kojoj je svojim ustrajnim radom i strpljivošću uspio postići visoku diplomu, stvoriti obitelj, biti cijenjen profesor, uspješan povjesničar i pjesnik, pa čak i umjetnik, a povrh svega biti na korist svom hrvatskom narodu i čovječanstvu općenito.

Ovaj Hrvat iz Chicaga bio je najpoznatiji autoritet anatomije ljudskog vizualnog sustava

Postati znanstvenik svjetskog glasa nije lako, treba puno volje, rada, spremnosti na odricanje i, naravno, Božjeg dara. Iz brojčano malog hrvatskog naroda bilo je puno onih koji su obogatili znanost i svijet, a i danas ih ima lijep broj rasutih širom kugle zemaljske. Jedan od njih bio je i Stjepan Poljak čija su djela dala […]

Dr. Jure Prpić blago je preminuo, kako je blago i živio, 23. travnja 2009. Na posljednji počinak ispraćen je iz hrvatske katoličke crkve sv. Pavla u Clevelandu.