John Bestic

Velika životna priča general-bojnika hrvatskog podrijetla iz Sjeverne Dakote

4. rujna 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Na sudjelovanje Hrvata u američkim oružanim snagama nailazimo već u 19. stoljeću i to u mnogim bitkama koje su vođene za stvaranje Sjedinjenih Američkih Država.

Prvi je snimio potres u Santa Barbari, a posebno ga je cijenio i – Charlie Chaplin

Slavko Vorkapić još je jedan uspješan i talentirani Hrvat čije je ime ušlo ne samo u povijest američke nego i svjetske kinematografije, a kojem se zbog njegovih vrijednosti pokušala nametnuti svaka narodnost osim hrvatske. U tome su bili vješti tzv. “kulturni atašei” jugoslavenskih ambasada. U američkom Nacionalnom arhivu u Washingtonu D. C., pod brojem S-4322, […]

U južnjačkoj vojsci Konfederacije borilo se nekoliko stotina Hrvata, najviše njih iz Dalmacije, a imali su čak i svoje jedinice. Velik ih se broj istaknuo i primio najviša odličja u odorama svih rodova američke vojske.

Danas ćemo se osvrnuti na generala u kojem je tekla hrvatska krv, a o njemu se do sada gotovo ništa kod nas nije znalo.

U američkom zrakoplovstvu kao visokog stručnjaka za elektronske komunikacije nalazimo general-bojnika hrvatskog podrijetla Johna (Ivana) B. Bestica.

Rođen je u gradu Fargo na sjeveru Amerike, u državi Sjeverna Dakota, od majke Ane i oca Arthura Bestica. Dok je John još bio dječak, odselili su u državu Minnesota, gdje je junak naše priče pohađao srednju školu i sveučilište.

Spektakularan let iznad mosta u San Pedru koji je napravljen zaslugom Hrvata. Tko je bio Vincent Thomas?

Jedan od najznačajnijih monumentalnih objekata u Kaliforniji, osim proslavljenog Golden Gate Bridgea u San Franciscu, jest također viseći most The Vincent Thomas Bridge u San Pedru. Taj most dugačak oko dva kilometra, od 1940. godine povezuje luku Los Angelesa, odnosno San Pedro, s lukom i gradom Long Beach te preko Terminal Islanda s velikim industrijskim […]

Krajem 1935. godine otišao je u najpoznatiju vojnu akademiju West Point. Četiri godine poslije uspješno je diplomirao i započeo vojnu karijeru u državi Washington, gdje je ostao do 1943., a onda je otišao na specijalizaciju u Fort (tvrđavu) Leavenfort u državi Kansas. Tamo je pohađao školu za zapovjednika: Command and general Staff School. Po završenom školovanju poslan je u Novu Gvineju i na Filipine i od tada je obnašao mnoge zapovjedne dužnosti u raznim vojnim bazama.

Za predan i uspješan rad primio je desetak odličja, među kojima Legion of Merit with one oak leaf cluster (Red za izvanredne vojne zasluge, s jednim hrastovim listom) i Air Force Longevity Service Award Ribbon with 6 oak leaf clusters (Za dugotrajnu službu u zračnim snagama, vrpca reda sa šest hrastovih listova).

Iako se John Bestic nije službeno vodio kao pilot, imao je položene sve ispite za upravljanje višemotornim zrakoplovima i 5000 sati letenja, što ga je uvrštavalo u kategoriju prvog pilota.

Novi život u Americi: U školu sam odlazio u visokim ženskim cipelama i namjerno sam gazio u duboki snijeg kako to drugi učenici ne bi primijetili

Ni u jednoj knjizi o američkim Hrvatima nisam naišao na ime slikara Paula Milosevicha pa s ovih nekoliko riječi želim ispraviti taj nedostatak. Riječ je o umjetniku koji je tijekom gotovo 40-godišnjeg stvaralačkog rada oslikavao ne samo život u jugozapadnim državama Amerike – Kalifornije, Colorada, zapadnog Teksasa i Novog Meksika, nego i u Europi, posebno […]

Volio je zrakoplove i u jednom je završio svoj uspješan život. Poginuo je 1969. godine u svojem civilnom avionu Beachcraft Bonanza – model 35 u Teksasu, oko 1500 metara od zračne luke Tucumari. Nakon prisilnog spuštanja na cestu zbog kvara na motoru, ponovno je uzletio da bi se vratio na uzletište, no taj put je motor potpuno zatajio i to je prouzročilo fatalan pad zrakoplova.

Vladimir Novak