Cvjetnica

Veliki tjedan u HKM-u Dublin

30. ožujka 2023. u 9:20

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKM Dublin

Cvjetnicom u nedjelju ulazimo u Veliki tjedan u kojemu slavimo najvažnija otajstva naše vjere: Isusov ulazak u Jeruzalem, Posljednju večeru, muku, smrt i Uskrsnuće!

HKM Dublin poziva na akciju čišćenja crkve

Uoči nadolazećeg Velikog tjedna i svetkovine Uskrsa, Hrvatska katolička župa Dublin poziva u subotu 25. ožujka od 11 do 17 sati sve zainteresirane vjernike na akciju čišćenja crkve i prostora za druženje. “Ako nas bude dovoljno, sredit ćemo i okoliš sjedišta naše misije, ali i neku od prostorija u samom sjedištu iste. Sve potrebno za […]

Vrijeme je to bogato i liturgijskim događanjima u Hrvatskoj katoličkoj misiji Dublin. Svi sveti dani bit će slavljeni u crkvi St. Mary’s…

“Ove godine prvi puta ćemo u našoj crkvi urediti i Božji grob koji ćemo moći posjetiti i kod njega moliti nakon Obreda Muke Gospodnje na Veliki petak i Veliku subotu – dokle god je crkva otvorena. Uskršnji blagoslov jela bit će moguće primiti nakon Vazmenoga bdjenja na Veliku subotu, kao i nakon misnog slavlja svetkovine Uskrsa”, napisao je vlč. Josip Levaković, voditelj HKM-a Dublin.

Hrvati u Dublinu proslavili šest godina okupljanja

Hrvatska katolička misija Dublin na Četvrtu nedjelju došašća proslavila je šestu godišnjicu osnutka svoje zajednice u glavnom gradu Irske. Samom slavlju prethodila je i višednevna duhovna priprava koja je vjernička srca usmjeravala prema svetkovini Božića, kao i prema zahvalnom nedjeljnom misnom slavlju. Najprije je to bila molitva devetnice u čast sv. Majci Terezi iz Kalkute, […]

Misa na Cvjetnicu započet će u 13.15 sati blagoslovom maslinovih grančica, navještajem evanđelja o Isusovom slavnom ulasku u Jeruzalem, ophodom do oltara – te misnim slavljem tijekom kojeg će biti navještaj Muke po Mateju.

“Za ovo slavlje očekujemo i nešto maslinovih grančica iz domovine, no vas svakako molimo da ponesete i nešto svojih grančica na blagoslov (bilo da se radi o palminim granama, čempresovim granama, cvijeću i sl.)”, naglasio je vlč. Levaković.

Svetoj ispovijedi moguće je pristupiti na Cvjetnicu od 12 do 13 sati te nakon misnog slavlja (dokle god je potrebno), na Veliki četvrtak od 18.30 do 19.30 sati, na Veliki petak od 16.15 do 17 sati, na Veliku subotu od 21.15 do 22.30 sati te na Uskrsnu nedjelju od 11.30 do 12.10 sati.

Dublin: Počelo uređenje kapele sv. Majke Tereze iz Kalkute i hrvatskih svetaca i blaženika u St. Mary’s

Nakon pribavljanja potrebnih dozvola Pastoralnog vijeća Župe Haddington Road, Hrvatska katolička misija Dublin započela je s uređenjem kapele Sv. Majke Tereze iz Kalkute i hrvatskih svetaca i blaženika, zaštitnika ove hrvatske misije te svih njezinih zajednica diljem irskoga otoka. “Želja nam je u St. Mary’s koja je središte naših okupljanja na misna slavlja, katehetske susrete, […]

“Imajmo razumijevanja za svećenika kada nakon spomenutog vremena više ne bude bio u ispovjedaonici. Valja pripremiti sve potrebno za liturgiju toga dana”, napomenuo je vlč. Levaković.